Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (EPDK) alınan karar doğrultusunda akaryakıt piyasasını yeni bir dönemece sokan "Tavan fiyat uygulamasına" Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Erzurum Şubesi'nden tepki geldi.
BİNGÖL BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Akaryakıt ücretlerindeki indirim konusunda basın toplantısı düzenleyen Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Erzurum Şubesi Başkanı Vahit Bingöl, "Tavan fiyat uygulaması" kararını Erzurum'daki akaryakıt istasyonları işletmecileri olarak son derece yanlış bulduklarını belirtti.
BAYİLER’DEN TEPKİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 25 Haziran tarihinde alınan karar, akaryakıt sektörünü ayağa kaldırdı. Petrol Ürünleri İşveren Sendikası Erzurum Şubesi’nde bir araya gelen akaryakıt bayileri, EPDK’nın aldığı karara sert tepki gösterdi. Sendikanın Şube Başkanvekili Vahit Bingöl, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun aldığı akaryakıtta tavan fiyatı belirleme kararını, serbest piyasa şartlarına ve rekabet ortamına vurulan bir darbe olarak değerlendirdi. Bayilerle birlikte habercilerin karşısına geçen Vahit Bingöl, EPDK’nın, benzin ve motorin pompa fiyatlarında dağıtıcı ve bayiler için yayınlanmış olan bir formül ile hesaplanmak üzere tavan fiyat uygulamasına geçtiğini kaydederek, yeni uygulamaya göre, bugüne kadar yürürlükte olan serbest piyasa uygulamasına son verildiğini bildirdi.
EPDK’NIN KARARI, SERBEST PİYASA ORTAMINA TAMAMEN AYKIRI
Bu kararın, Petrol Piyasası Kanunu ile oluşturulan serbest piyasa düzenine tamamen aykırı olmakla beraber, gerekçeleri açısından da yasayla uyumlu olmadığına dikkati çeken Vahit Bingöl, kararın, dağıtıcı ve bayilerde geniş bir yelpazede yaşanan rekabeti sınırlandırarak amacına ters bir sonuç doğuracağını dile getirdi. PÜİS Erzurum Şube Başkanvekili Bingöl, “Yeni uygulama, ülkenin her tarafına düzenli ve sürdürülebilir şekilde akaryakıt ikmal edilmesini ekonomik olmaktan çıkaracaktır. Söz konusu karar, rafinerilerden uzak noktalara hizmet götürülmesi ve yatırım yapılmasını da zorlaştıracaktır. Bu karar sonucunda yatırımcılara olumsuz mesajlar verilmiş olmaktadır. Ayrıca, bu karardan ötürü bazı dağıtım şirketleri ve özellikle de bayi işletmeleri faaliyetlerini sürdüremez noktaya gelecek, bundan da ülke ekonomisi ve istihdam olumsuz etkilenecektir.” diye konuştu.
“23 BİN TL’LİK BİR AKARYAKIT ALIMI İÇİN KESİLEN FATURA 56 BİN TL”
Akaryakıt bayilerinin, ülke ekonomisine ciddi anlamda katkılar sağladığını vurgulayan Bingöl, Türkiye’de toplanan toplam ÖTV’nin yüzde 48’inin, KDV’nin yüzde 26’sının ve Gelir Vergisi’nin de, yüzde 17’sinin sahibi olan akaryakıt sektörünün böyle bir muamele maruz kalmasına anlam veremediklerini belirtti. Bingöl, “Bir akaryakıt bayisine 23 bin TL’lik bir akaryakıt alımı için kesilen faturada, toplam rakam 56 bin TL’ye çıkıyor. Yani, bir bayi, ederi 23 bin TL olan akaryakıt için devlete binlerce lira vergi ödüyor. 23 bin TL’nin, ÖTV ve KDV ile 56 bin TL’ye çıktığı bir ülkede, akaryakıta tavan fiyatı belirlemek demek, bu sektörden geçimini sağlayan binlerce insanı işsiz bırakmak demektir. Madem EPDK fiyatlarda tüketicinin lehine bir düzenlemeyi öngörüyor, o halde vergi oranlarından birkaç puan indirime gitsin.” şeklinde konuştu.
17 BİN BAYİDE ÇALIŞAN YÜZBİNLERCE İNSAN İŞSİZ KALACAK
Bazı medya kuruluşlarının, akaryakıt istasyonlarının anormal düzeylerde para kazandığı yönünde yayınlar yaptığına dikkati çeken Vahit Bingöl, “Akaryakıt bayileri olarak bizleri öyle anormal düzeylerde para kazandığımız filan yok. Şu anda litre başına 5 kuruş zarar ediyoruz. Ve hiçbirimiz bu durumda 2 ay bile dayanamayacağız. İki ay sonra petrol istasyonları kapılarına kilit vurup, gidecek. Türkiye genelinde 17 bin akaryakıt bayisinin bulunduğu hesap edilecek olunursa, işsizlik ordusuna yüz binlerce insan eklenecektir. EPDK bu kararı alırken, acaba sonuçlarını da düşündü mü?. Bir petrol istasyonunda pompacısından, araba yıkayan işçisine varıncaya kadar binlerce insan ekmek yiyor. Bir petrol istasyonu para kazanamadıktan sonra, bu insanlara nasıl kazandıracak? Biz bayilere yeni uygulama doğrultusunda formül dağıtan EPDK, önümüzdeki iki ay içerisinde işsiz kalacak olanlar için de bir formül bulacak mı?” diye konuştu.
“EPDK’NIN ALDIĞI KARAR, RAFİNERİYE UZAK YA DA YAKIN BAYİLER İÇİN FARKETMİYOR”
Yeni uygulamanın, rafinerilere uzaklık ve yakınlık unsurunu da ortadan kaldıracağına işaret eden Vahit Bingöl, 25 Haziran’dan itibaren geçerli olan sistemin, rafinerilere 2 kilometre uzaklıkta olan bayi ile Türkiye’nin öbür ucundaki bir bayi arasında hiçbir fark görmediğini ifade etti. Bingöl, “Rafineriye yakın bir bayi, nakliye gideri az olacağı için daha çok kâr imkanına kavuşurken, rafineriye çok uzak bir bayi ise, normalde kazanç hanesine yazması gereken parayı, nakliye için harcayacak. Çünkü EPDK, her iki bayiye de, akaryakıtı aynı fiyattan sattıracak. Adalet bu uygulamanın neresinde, çok merak ediyoruz.” dedi. Amaçlarının bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu vurgulayan Vahit Bingöl, hükümetin bu konuda gerekeni yapmasını istediklerini dile getirdi.
BİNGÖL, ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURULU’NA DA YÜKLENDİ
Basın toplantısında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na da yüklenen PÜİS Erzurum Şube Başkanvekili Vahit Bingöl, şunları kaydetti: “Diyoruz ki, bir gece içinde çıkartılarak bizlere adeta dayatılan ve ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla kamuoyuna sunulan bu kararla ilgili mutlaka mantıklı bir gerekçe vardır ve de olmalıdır. EPDK, ‘özerk’ bir kuruluştur, bunu herkes gibi biz de kabul etmişiz. Ancak hiç kimse özerkliğin ardına sığınarak böyle bir uygulama yapamaz. Kurum, ‘sıfır’ zannettiği sorumluluğunu ‘zırh şeklinde kullanarak, yetkilerinin sınırsız olduğunu zannetmekte, ama yanılmaktadır. Bu ülkenin kanunları, hiç kimseye veya bir kuruluşa ‘padişah yetkisi’ vermemektedir. Sıfır zannedilen sorumluluğun adı, düşünüldüğü gibi sorumluluk değil, sonuçları itibariyle sorumsuzluktur.”