MAHKUMLARDAN GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ
Oltu T Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu’nun oluşturduğu atölyelerde çalışan hükümlü ve tutuklular, kendilerini cezaevinden çok bir iş ortamında hissettiklerini belirterek, bu atölyeleri oluşturan Adalet Bakanlığı’na ve Cezaevi yetkililerine teşekkür ettiler. 4 büyük takımın amblemlerini Oltu Taşı Tespih danelerinin üzerlerine işleyen hükümleler, hem Türkiye’de bir ilke imza attılar, hem de ürettikleri tespihlere Pazar imkanı bularak, girişimcilik örneği sergilediler.
CEVAEVİ ÜRÜNLERİ FUTBOL STORELERDE
Hükümlüler tarafından imal edilen tespihlerin, futbol kulüplerinin satış mağazalarında ve belli noktalarda satışa sunulması için gerekli görüşmeleri yaptıklarını açıklayan Cezaevi Müdürü Metin Sönmez; 1 yıllık çalışmalarının meyvesini almaya başladıklarını ifade etti. Sönmez, ““Kurumumuzda barındırdığımız hükümlü ve tutukluları dört duvar arasına kapatmadık. Onları hiçbir zaman unutmadık. Kurum olarak cezaların infazındaki asıl amacımız, suç işlemiş bu insanların, insan onuruna uygun koşullarda cezalarını çekmelerini sağlamaktır.” diye konuştu.
SÖNMEZ: AMACIMIZ, SUÇLULARI YENİDEN TOPLUMA KAZANDIRMAK
“Hangi suçu işlerlerse işlesinler, karşımızdakiler sonuç itibariyle insandır.” diyen Metin Sönmez, bu nedenle onların da bir takım haklara sahip olduklarını kaydetti. Cezaevlerinin, hürriyeti bağlayıcı cezaların infaz edildiği yerler olarak insanın özgürlüğünü ve hürriyetini kısıtlayan kurumlar olduğuna dikkati çeken Sönmez, “Suçlunun yeniden topluma kazandırabilecek şekilde ıslah edilmesi, toplumun suçtan ve suçludan korunması, ancak bu şekilde gerçekleşmektedir. Yeni infaz anlayışında hükümlülerin günün belli saatlerini yararlı etkinliklerle geçirebilmeleri büyük önem taşımaktadır. Başta iş yurdu atölyelerimiz olmak üzere, kapalı ve açık spor salonlarımızdan da, hükümlü ve tutuklularımız yeterince faydalanmaktadırlar.” dedi.
ATÖLYEYE 10 BİN TONLUK PRES MAKİNASI ALINDI
Hükümlü ve tutukluların yeniden topluma kazandırılması ve tahliye olduklarında birer meslek erbabı olarak iş bulabilmelerinin mümkün hale getirilmesi için T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde iş yurdu atölyeleri kurduklarını hatırlatan Sönmez, “Oltu Taşı Atölyesi’nde bakanlığımızın oluru ile almış olduğumuz 10 bin tonluk pres makinesi ile birlikte Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’un amblemlerini ihtiva eden kalıplar yapılmış ve bu meyanda Türkiye’de ilk kez spor kulüplerinin armalı tespihleri cezaevimizde yapılmıştır. Cezaevimizin geçen yıl açılan atölyesinde çalışan hükümlü ve tutuklularımız, dışarıda çalışan ustalarla artık yarışacak düzeye gelmiştir.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de ilk kez cezaevinde imal edilen amblemli armalı Oltu Taşı tespihlerin, spor kulüplerinin satış mağazalarında beğeniye sunulacağını bildiren Sönmez, bu hususta önümüzdeki günlerde protokol imzalayacaklarını dile getirdi.