ATIL PROJELER
Ata Teknokent, Dünya Ticaret Merkezi, Organize Hayvancılık Bölgesi ve Kültür Merkezi gibi, Erzurum’a sosyo ekonomik ritim kazandıracak, kalkınma heyecanı uyandıracak çok sayıda proje, ödenek, yatırım yeri sorunları yüzünden atıl durumda. Projelerin kesintiye uğraması ekonomide gerilemeye yol açarken, il gündemi nedense bu meseleye odaklaşamıyor.
KAĞIT ÜSTÜNDE KALDILAR
Son yıllarda Erzurum sosyal ve ekonomik alanda pek çok projesini hayata geçiremiyor. Projeler ya temenni ya da kağıt üstünde kalıyor. Kamuoyuna vazedilen projelerin kadük hale gelmesi, il halkında ciddi biçimde karamsarlığa, hayal kırıklığına yol açıyor. Hayata geçirilmekte geciktirilen ya da gündemden düşürülen projeler sebebiyle, Erzurum imaj kaybı yaşıyor.
ATATEKNO KENT NEREDE?
4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’na istinaden 11 Şubat 2005 tarihinde ve 2005/ 8499 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan ve 5 Mart 2005 tarih ve 25746 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Kent ekonomisine önemli katkılar sağlayacak teknokent projesi 5 yıldır hayata geçirilemiyor.
ERZURUM KAYBEDİYOR..
İlin rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştirecek olan şirketlerin üniversite sanayi işbirliğini artıracak, Ar-Ge geliştirme kapasitelerine çeşitli idari ve vergisel teşvikler ile yardımcı olacak Teknokent projesinin geciktirilmesi, Erzurum’un iller arası yatırım cazibe merkezi olma avantajını da yok ediyor. Her bir Ar-Ge projesi için Kurumlar vergisi, Ar-Ge personeli gelir vergisi ile stopaj ve damga vergisi muafiyetleri sağlayan, KDV’siz fatura kesme ve alma imkanı oluşturan tekno kent hayalden öteye gitmiyor.
ELAZIĞ’DAN SONRA MALATYA
Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk Teknokent projesinin üretildiği Erzurum’da, projenin hayata geçirilmesi safhasında henüz reel bir gelişme yaşanmamasına karşılık, bölgede Elazığ Fırat Üniversitesi ikinci atılımı gerçekleştirirken, Malatya İnönü Üniversitesi de harekete geçerek teknokent için ciddi bir atılım başlattı. İnönü Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Malatya Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, GAP Tekstil, Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile İnönü Üniversitesi bünyesinde Tekno Park kurulması planlandı ve başvuru yapıldı.
A.Ü. GEREĞİNİ YAPTI, YA SONRASI..
Atatürk Üniversitesi, Ata Tekno-Kent projesiyle üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde önemli bir adım atmasına rağmen, ödenek sorunu iki yıldır çözülemedi. AB tarafından Türkiye’nin geri kalmış bölgeleri için uygulanan AB Bölgesel Rekabeti Güçlendirme Programı (BROP) kapsamında onay alan Ata “Teknokent İnkübasyon ve ARGE Teknoloji Merkezi”nin hayata geçirilmesinde daha kaç yıl bekleneceğini kimse bilmiyor.
2005’TEN BERİ BEKLİYORUZ
Atatürk Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 2005’te kurulan Ata Teknokent, 60 dönüm üzerine kurulmasına rağmen, ihaledeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmalara başlanılamıyor. Sadece Erzurum'a değil tüm Doğu Anadolu Bölgesine hizmet vermek amacıyla kurulan proje yazılım, haberleşme, enerji, elektronik, bölgesel tarım ürünleri alanında AR -GE projeleri yapacak firmaları desteklemeyi ve bu alanda çeşitli muafiyetleri içeriyor.