EMMMO BAŞKANI YENİAY:
KLİMALARA STANDART GETİRİLMELİ
Erzurum Makine Mühendisleri Odası Başkanı Abdulgaffur Yeniay, marketlerin klima sattığını, yetkili kuruluşların baktığını söyledi. Yeniay, bazı hastanelerde klima ve havalandırma yüzünden hastaların şifa bulacağı yerde olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum Şube Başkanı Abdulgaffur Yeniay, marketlerin klima sattığını, yetkili kuruluşların baktığını, bazı hastanelerde klima ve havalandırma yüzünden hastanın şifa bulacağı yerde öldüğünü dile getirerek, duruma tepki gösterdi.Buzdolabı alırken bile dikkatli davranan halkın küresel ısınmayla birlikte satışları artan klimalar konusunda da aynı hassasiyeti göstermesini isteyen Abdulgaffur Yeniay, seçiminden montajına, işletmeye alınmasından bakımına kadar olan süreçte ayrı bir uzmanlık isteyen klimalar konusunda, Türkiye'deki gelişmelerin yasal düzenlemelerin yapılması gerekliliğini ortaya çıkardığını kaydetti ve “Zira günümüzde klimalar artık hiçbir mühendislik hizmeti verilmeksizin marketlerde bile satılmakta, klima seçimi ve kullanımı tüketici inisiyatifine bırakılmış durumunda.” dedi.
HER KLİMAYI ALMAYINKlimaların bir soğutma cihazı değil iklimlendirme cihazı olduğuna işaret eden Abdulgaffur Yeniay, “Klimaların, uzman kişiler nezaretinde seçimi, montajı ve bakımı yapılmalıdır. Yanlış seçim yüzünden klimalar; sağlık problemlerine, enerji israfına sebebiyet vermektedir. İş yerlerimizde, evlerimizde ve taşıtlarımızda kullandığımız klimaların ve tesisatlarının düzenli olarak periyodik bakımı ve temizliğinin yapılması insan sağlığı açısından önem taşımaktadır.” diye konuştu.
UZMAN MÜHENDİSE KONTROL ETTİRİNTüketicilerin gerek sağlıkları gerekse ekonomileri için satın alacakları klimaların seçimini mühendislik firmalarındaki uzman mühendislere yaptırmaları, klimalarda "CE" işaretinin bulunmasına dikkat etmeleri, satış sonrası hizmet ağı geniş olan markaları tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Yeniay, şöyle devam etti: “Günümüzde yanlış seçim ve kullanımdan kaynaklanan insan sağlığı ve enerji israfının önüne geçebilmek için, yetkili kuruluşların klimalar konusunda yasal düzenleme yapması gerekmektedir. Sağlık kuruluşlarımızda kullanılan iklimlendirme sistemleri de hastaya zararının dokunmaması için daha sık temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Sağlık sektöründe ameliyathaneler, erişkin, çocuk, yeni doğan, yoğun bakım üniteleri ve karantina odalarının hastane personeli tarafından hijyen hale getirilmesi; ayağa galoştakılması, ağza maske takılması, ellerin yıkanması, özel giysi giyilmesi, kullanılan aletlerin ve mekanın dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu olarak algılanmaktadır. Her ne kadar bu tarif doğruysa da en önemli husus tarif içinde yer almadığı için hayati derecede eksiktir. Bu eksiklik temiz odaların klima, havalandırma sistemlerinin ve bunların çalıştırılma şartlarının uygun olup olmadığıdır.”.
MMO’YA KONTROL YETKİSİ VERİLMELİBazı hastanelerde klima sistemlerinin bir parçası olan su soğutma kuleleri ve nemlendirme tesisatlarının son derece bakımsız olmasından dolayı hastanelere şifa bulmaya gelen vatandaşların bu tesisatlarda üreme imkanı bulan "legionella" denilen, birçok doktor tarafından da "zatürree" zannedilen ölümcül hastalığa yakalandığının görüldüğünü hatırlatan Yeniay, “Sağlık Bakanlığı biran önce hastanelerdeki ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri ile ilgili standart ve yönetmelikleri ivedilikle ele alıp çıkarması gerekmektedir. Bu çalışmanın Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, Makina Mühendisleri Odası ve Tabipler Odası'nın katkılarıyla yapılması iyi olacaktır.” diyerek sözlerini noktaladı.