Erzurum, Türk turizm sektörünün en prestijli ve en büyük organizasyonu olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda tanıtıldı.Yerli ve yabancı turizm profesyonellerini İstanbul’da bir araya getiren organizasyonda; KUDAKA'nın desteğiyle Erzurum, Erzincan, Bayburt illerinin tanıtım stantları da yer aldı.Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın da hazır bulunduğu fuarın birinci gün etkinlikleri çerçevesinde Antalya Valisi (Erzurum Eski Valisi) Sabahattin Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Altınok bölge destinasyonlarının sergilendiği Erzurum, Erzincan ve Bayburt stantlarını ziyaret etti.
Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nin kış turizmi holünde yer alan Palandöken dağ otellerinin stantları ziyaretçi akınına uğradı. İstanbul’da yaşayan hemşerilerimizin yoğun ilgi gösterdiği fuar etkinliklerinde Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen, bölgenin kurum, kuruluş ve STK temsilcileri de yer aldı.
BİTLİS STANDI
Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) Bitlis standı yerini aldı. Doğal güzellikleri, kültür ve kış turizmi ile tarihi alanları ile dikkatleri üzerine çeken Bitlis standı yerli ve yabancı katılımcılarından büyük ilgi gördü.
İstanbul Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’de gerçekleştirilen EMITT’te Bitlis standı yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördü. Doğal güzellikleri, tarihi alanları, kültür ve özellikle kış turizmiyle dikkatleri üzerine çeken Bitlis standında, baston imalatından harik üretimine kadar birçok kültür yoğun ilgi gördü.
Fuarda Bitlis’i tanıtmaya çalıştıklarını belirten Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, “En önemli şey de hedef kitleye ulaşmaktır. Çünkü burada hedef kitlemize ulaşıyoruz. Bütün seyahat acenteleri, tur operatörleri ve otellerin hepsi buradalar. Biz de ilk olarak kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Seyahat acentelerimiz, otellerimiz ve mevcut yöresel el sanatları ile doğal güzelliklerimizle kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz. Biz buraya bir, iki konsept ile geldik. Birincisi kültür turizminin ne kadar önemli olduğunu herkes biliyor. Bizde kültür ve turizmle ön plana çıkarak doğal ‘Jeopark’ ile buraya geldik. Jeopark’ın anlamı ise Türkiye’de daha yenidir. Türkiye’den UNESCO’ya sadece herkesin bilgisi dahilinde olan Manisa’nın Kula ilçesi geçmişti. İkinci çalışmayı ise biz yapıyoruz. İnşallah Doğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye’nin en büyük Jeopark alanını oluşturacağız. Jeopark ile birlikte Jeoturizminde 25 milyon bir kitlesi var. Bu hedef kitleyi Bitlis’e çekmeyi planlıyoruz. Ne kadar bu hedef kitleden faydalanırsak hem Doğu Anadolu hem de Türkiyemiz bundan istifade edecek. Çünkü biz başaracağımıza inanıyoruz” dedi.
“ORHUN ABİDELERİ’Nİ ORTA ASYA’DA DEĞİL BİTLİS’TE GÖREBİLİRSİNİZ”
Kültür ve kış turizminin Bitlis’te önemli olduğunu ifade eden Işıkgör, “Türkiye’de en uzun süre kar alan ve karın en uzun süre kaldığı il Bitlis’tir. Yaklaşık 6 ay kar yerde kalıyor. Onun için bizim kayak tesislerimiz var. Çift kayak, Aktaş kayak tesislerimiz var. Bu kayak tesislerimizin hem tanıtımını yapmak istiyoruz. Türkiye ve dünyanın en büyük Türk-İslam Mezarlığı olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı Bitlis’tedir. Her bir anıt yapısı niteliğinde olan bu mezarlar, Orhun Abideleri’ni Orta Asya’da aramaya gerek yok. Gelin bunu Bitlis’te rahatlıkla görebilirsiniz. Bu mezar taşlarımız siteller, sitel gibi mezar taşlarımızın boyu yaklaşık 4 buçuk metre boyunda, 60 santimetre genişliğindedir. Bu önemli bir değerdir. Nakkaşları kıskandıracak kadar da süslemelidir” ifadelerini kullandı.
Hüsnü Işıkgör, “Köprülerimiz, medreselerimiz, yürüyüş alanları ve 3’de ikisi Bitlis’te olan Van gölümüz var. Herkes Van Gölü’nü Van’da zannediyor ama hilal gibi Van Gölü’nü çevirmişiz. Yani göl turizminden de faydalanma şansımız var. Amacımız Bitlis’i burada tanıtmaktır ve ben başarıya ulaşacağımıza inanıyorum” diyerek sözlerine ekledi.
Baston imalatçısı Cumali Birol da, “Baston imalatının yanı sıra boynuz kullandığımızdan dolayı bu yıl tarak, tuzluk, gondol, masa üstü, kalemlik, servis tabakları ve çerezlik üreterek birçok ürün ayırdık. Burada bardak altlıkları da ürettik. Boynuz çok farklı bir maddedir. Keratin oluşundan dolayı kendi içerisinde mikrobu kabul etmiyor. Tamamen hijyenik ve orijinal ürün olduğundan böyle bir ürüne geçiş yaptık. Biliyorsunuz, plastiklerin hepsi kanserojen madde yayıyor. Maalesef içimizde plastik üzerine çok büyük sıkıntılar yaşayan hemşehrilerimizi gördük. Bununla ilgili bizde boynuz üzerine hem baston imalatını hem de boynuz üzerine yapmış olduğumuz çeşitlerimiz daha da çoğalacaktır. Yaptıklarımız fuarda çok büyük ilgi gördü. Bu yıl satış yapmıyoruz. Çok büyük yerlerden sipariş aldık. Bunun yanı sıra insanlar çok beğendiler. İnsanların ihtiyacı olan bir ürün olduğunu gördük. İnşallah bunun devamını yapacağız. Böylece devam edip gidiyor” şeklinde konuştu.
Bitlis’e el dokuması özel ayakkabı üreten Harik ustası Haydar Yılmaz ise, “Harik, Bitlis’te geçmiş dönemlerde ayakkabı olarak kullanılan bir çeşittir. Yani ayakkabı olmadan önce yüzyıllar boyu yöre halkı bunu ayakkabı olarak kullanmışlar. Tümüyle el işidir. Herhangi bir makine işi yoktur. Ana hammaddeleri kendir ve keçi kılıdır. Kendir ve keçi kılının dikilmesiyle oluşan bir ayakkabıdır. 5 gün içerisinde bir çifti yapılabiliyor. Bir çiftin tamamlanması için 12 aşamadan geçmesi gerekiyor. Bu aşamaların bazıları kalıp yapma, kalıp bezlendirme, ip yapımı, iç ve yan dikiş, üst örgü dikimi, üst örgünün tabanla birleştirilmesi, yöresel nakışlar ve kalıplama gibi aşamalardır. Tümü birbirinden zahmetlidir. Genelde şuan harik, halk oyunları ekiplerine ve tiyatrocular için pazar görüyor. Onun dışında ayakta, rahatsızlıkları olanlara özel siparişler yapıyoruz. Çünkü romatizma ağrısına keçi kılı iyi gelmektedir. Ayağı dinlendirmektedir. Yazın serin, kışın ise sıcak tutar. Bu tür özelliklere sahiptir. Bundan dolayı özel siparişlerde alıyoruz. O şekilde yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Fuarın harikin tanıtımında katkısı olduğunu kaydeden Haydar Yılmaz, “Çünkü tanıtım eksikliği var. İnsanlar gördüğü zaman bu ne diye şaşırıyorlar ve nereye ait olduğunu bilmiyorlar. Tanıtım olarak çok büyük faydaları oldu. Kimi bölgelerde İstanbul olsun veya İzmir olsun nüfusu bol olan ülkelerde, bu ayakkabıya arayan insanlarla bağlantı kuramıyoruz. Çünkü yapıldığını bilmiyorlar. Bu tür fuarlarda tanıtım açısından bize büyük yararlar sağlanıyor. Bundan dolayı da mutluyuz. Çiftini 200 liradan satıyoruz. Bu 200 liranın zaten yaklaşık 50 lirası malzemesine gidiyor. Çünkü malzemesi sıkıntılıdır. Hem keçi kılını, ipini bulması zordur hem de kendiri bulmak zordur. Kendiri zaten devlet güvencesi altında üretilen bir maddedir. Onu bulmak sıkıntılıdır. Hammaddeyi çıkartsak emeğimiz olmasa severek yaptığımız bir meslek yapıyoruz. Çünkü Bitlis’e ait bir kültürdür. Bu kültürün yaşamasını istiyoruz” diye konuştu.
KARS BELEDİYESİ EMİTT FUARI’NDA YERİNİ ALDI
Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyehat Fuarı’nda (EMITT) yerini alan Kars Belediyesi standında türküler eşliğinde yöresel halk dansları sergilendi. Kars kültürünü tanıtımını amaçlayan stant, yerli ve yabancı katılımcılarından büyük ilgi gördü.
İstanbul Beylükdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’de gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyehat Fuarı’nda (EMITT) Kars Belediyesi’de yerini aldı. Kurdukları stantta Kars Yöresi’nin kültürünü, tatlarını ve turistik özelliklerinin tanıtımını yapan Kars’lı vatandaşlar büyük ilgi topladı. Dünya’dan ve Türkiye’den çok sayıda katılımcının bulunduğu fuarda Kars Belediyesi stantında Türkü eşliğinde yöresel halk dansları oynandı. Kars Milletvekillerininde yer aldığı stantta, vatandaşları Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş karşıladı.Kars’ın çok farklı bir kültüre sahip olduğunu söyleyen Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars’ın mutlaka gezilip görülmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı. Başkan Bozkuş, “Uluslar arası EMITT Fuarı’nda 5. Kez bulunuyoruz. Burada amacımız Anadoluya ilk açılan kapı olan Kars’ın zenginliklerini tanıtmak” dedi. Kars’ın daha çok Sarıkamış ve Çıldır Gölü’yle öne çıktığını belirten Başkan Bozkuş, Kars’ın kış turizminde kendini çok geliştirdiğini söyledi.
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Kars’ın Ruslardan sonra 1920’de Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarına dahil olduğunu söyleyen Başkan Bozkuş konuşmasını şöyle süürdürdü: “Kars bir çok medeniyete ev sahiliği yaptı. Çok zengin kültüre sahip. Burada istediğimiz; herkesin kendi memleketi güzeldir, zenginlikleri fazladır ama gelip bir de bizim kentimizi görsünler. Gelip görürseler bir takım şeylerin farkınavarma imkanı yakalamış olurlar”
Fuar katılımcılarının en çok Kars’la ilgili Sarıkamış ve Kars Kalesi'ni merak ederek bilgi aldıklarını belirten Bozkuş, Kars’ın balı ve kaşar peynirine de insanların büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
Kars Valiliği Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Özbey ise Kars’ın aslında Cumhuriyetin kurulduğu yer olduğunu belirterek şunları ekledi: “Turizim potansiyeli çok yükse be kenttir Kars. Kış turizmi ve inanç turizmiyle öne çıkıyor. Sarıkamış'ta kayak merkezimiz çok meşhurdur. Ciddi anlamda gezilip görülmesi gereken bir yer. İnsanları çok sıcak kanlı. Burada üretilen gıdalar tamamen doğaldır. Yaz aylarında her yer yeşillikle çiçeklerle dolar taşar. Kars bir ovadır aslında günde 4-5 uçağın kalktığı, Türkiye’nin her yerinden neredeyse iki saatte ulaşımın sağlandığı bir yer. İnsanlar bu fuarda, kaynaşıyor hasret gideriyoruz birbirimizle.”
MALATYA EMITT FUARI’NDA
Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) Malatya Belediyesi standı yerini aldı. Kendi özgü dansı ve kültürünün tanıtımını amaçlayan Malatya standı, yerli ve yabancı katılımcılarından büyük ilgi gördü. İstanbul Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’de gerçekleştirilen EMITT’te Malatya ekibi, stant önünde kendine özgü dansı ve kültürleri ile yöresel türkülerini söyleyerek müzik eşliğinde dans ettiler. Adeta bir kültür pazarı haline gelen Malatya standı, yerli ve yabancı katılımcılarından büyük ilgi gördü. Ayrıca stant görevlileri tarafından Malatya yöresine ait tatlar ve Malatya’nın kayısı döneri ise ustası tarafından kesilerek vatandaşlara ikram edildi.
“AMACIMIZ MALATYA’NIN MİSAFİRPERVER BİR ŞEHİR OLDUĞUNU İNSANLARA TANITMAK”
Doğu Akdeniz turizm fuarı olduğu için Malatya’yı burada fuarda tanıtmak istediklerini belirten Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, “Yetmişe yakın şehir ve Türkiye burada biz de Malatya olarak buradayız. Malatya’nın tabiatını, doğasını ve kültürünü, ecdadımızın özellikle Selçuklu ve Osmanlı’nın bıraktığı eserleri burada tanıtıyoruz. Amacımız Malatya’nın misafirperver bir şehir olduğunu insanlara tanıtmaktır. Malatya’da yetişen kayısı, elma, dut, ceviz ve ekmeğimizle biz buraya geldik. Materyali ön planda tuttuk ki, insanlara verdiğimiz çantanın içindekilerle Malatya’yı insanlar tanıtıyoruz. Malatya’nın tüm güzelliklerini insanlara gösterecek şekilde hazırlandık ve insanları ikramsız bırakmıyoruz. Malatya’yı tanıtan ürünleri insanlara ikram ediyoruz. İnsanlara kayısı tatlısı ve kayısılı pilav ikram ettik. Hem sanatımızı hem kültür değerimizi hem yemeklerimizi tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.
Malatya Valilik Basın ve Halkla İlişkiler müdürü İbrahim Halil Kılıç da, “EMITT Fuarında Malatya’nın kültürünü sanatını kayısısını tanıtıyoruz. Amaç kayısıya dikkat çekmektir. Kayısının yemekte, pilavda, çorbada yani her şeyde kullanılabildiğini vurgulamaktır. Önünde kuyruklar oluştu ve vatandaşlarımıza tanıttırarak amacımıza ulaştık” diye konuştu.