– Erzurum, Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Yönetmeliği’nden yeterince faydalanamıyor. Bölgenin birçok ilinde çoğu tarihi ev ve taşınmaz varlıkların bakımı ve onarımı noktasında önemli mesafeler kaydedilirken, Erzurum’da söz konusu yönetmeliğin yüzüne bile bakılmadı.
//İLGİSİZLİK
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, özellikle tarihi Erzurum Evleri’nin bakım ve onarımları konusunda şehirde çok ciddi bir ilgisizliğin olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Yönetmeliği kapsamında bakım ve onarıma ihtiyaç duyan mülkleri elden geçirdiğini kaydeden Suat Bakır, “Bu yönetmelikten Erzincan faydalandı, Kars faydalandı, Artvin faydalandı; ama Erzurum’da bu yönetmelikten faydalanmak için tek bir başvuru bile olmadı. Ardahan, Çıldır ve Bayburt’ta da bazı onarımlar devam ediyor. Bu yönetmelikten de faydalanmayacaksak, tarihi Erzurum Evleri’ni içinde bulundukları durumdan daha başka nasıl kurtaracağız?” ifadelerini kullandı. Bakanlığın, tescilli taşınmaz varlıklar için hem proje, hem de onarım yardımında bulunduğunu vurgulayan Bakır, proje yardımı üst limitinin 50 bin, onarım yardımlarının üst limitinin ise, 200 bin TL olduğunu kaydetti. Erzurum’da halen tescilli bulunan çok sayıda tarihi ev bulunduğunu ve birçoğunun da bakıma muhtaç halde olduğunu dile getiren Suat Bakır, Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Yönetmeliği’nden istifade edilmesi suretiyle bu tarihi varlıkların kurtarılabileceklerini kaydetti.
//ERZURUM’DAN TEK BİR BAŞVURU YOK!
Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Yönetmeliği çerçevesinde Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde 8, Artvin’de 2 ve Kars’ta da 4 adet tarihi evin bakım ve onarımının yapılarak tarih ve kültür turizmine kazandırıldığını ifade eden Suat Bakır, söz konusu işlemlerin yapıldığı süre zarfında Erzurum’dan tek bir başvuru bile yapılmadığından yakındı.
Çoğunluğu tescilli taşınmaz varlıklar arasında bulunan tarihi Erzurum Evleri’nin kurtarılmasına giden yolun bu yönetmelikten geçtiğini dile getiren Bakır, mülk sahiplerinin 30 Eylül’e kadar sürelerinin bulunduğuna dikkati çekerek, “Tarihi ve kültürel özellikleri olduğu için tescillenen taşınmaz varlıkların sahibi olan vatandaşlarımız, bu yönetmelikten mutlaka istifade etmeliler. Mülk sahipleri, bizden bu konuda her türlü yardımı ve desteği alabilirler. Eylül ayı sonuna kadar bize yapılan başvuruları Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderiyoruz. Orada bir komisyon kurularak, değerlendirme yapılıyor ve Mart ayında sonuçlandırılıyor. Daha sonra proje ve onarım yardımları için gerekli ödenekler, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne aktarılıyor. Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü olarak bizler de, yönetmelik gereğince aktarılan ödeneklerin ve yürütülen çalışmaların denetimini yapıyoruz.” diye konuştu.