ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Vanlı ailelerin evlat nöbeti 94'üncü haftasında
Vanlı ailelerin evlat nöbeti 94'üncü haftasında
138 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi
138 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi
Erzurumspor Gruplarda ilk maçını kaybetti: 0 - 1
Erzurumspor Gruplarda ilk maçını kaybetti: 0 - 1
Oral’dan Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Oral’dan Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Gayrimenkul sektöründe kurumsal atılım
Gayrimenkul sektöründe kurumsal atılım
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
22 Temmuz 2010 Perşembe - 00:50

Hoşgörü kenti Erzurum

Hoşgörünün yansıması olarak değerlendirilen Kiliselerin ve camilerin bir arada olmasının örnekleri Erzurum’da da yaşanıyor.

Hoşgörü kenti Erzurum

Erzurum’da bulunan kiliselerin tarihi çok eskiye dayanıyor. Taş bezemeler ve kabartma figürleri ile ünlü olan kiliseler, bir çok medeniyetin dini törenlerini düzenledikleri yerler olarak biliniyor.

Tarihleri 10. yüz yıla kadar dayanan Erzurum’da ki Kiliselerin çoğu şuan harabe durumunda. Çoğunluğu Tortum ve çevresinde bulunan Kiliseler, Uzundere, Olur, Şehir Merkezi, Gez Köyü, Aşkale, Hınıs, İspir, Oltu, Şenkaya ilçelerinde de yer alıyor.

Kesme taşlardan yapılan Kiliseler, kubbeleri, figürleri ve kabartmaları ile her biri başlı başına bir mimar özellik taşıyor. Uzundere’de ki Öşvanık Kilisesi, Hıristiyan Gürcülerince önemli sayılarak birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Söz konusu kiliselerle ilgili olarak halk arasında, “İşhanın nakışı, Vank'ın bakışı, Haho'nun oturağı” sözü yaygın bir deyiş haline gelmiştir.

Erzurum’da bulunan Kiliselerin isimleri ve bilgileri şu şekilde:

Meryem Ana Kilisesi (Haho (Hahuli) Manastırı (Tortum):

Erzurum, Tortum ilçesinde, Bağbaşı’nda bulunan Hahuli Manastırının Meryem Ana Kilisesi Bağdat Kralı III.Davut tarafından 976-1001 yıllarında yapılmıştır. Manastırı oluşturan yapılar bu kilisenin çevresinde yer almıştır. Kilise kapalı Yunan haçı ile bazilika planının birleştirilmesi ile meydana gelmiş kendine özgü bir yapıdır. Oldukça düzgün, kaliteli kesme taşlarla yapılan kilisenin üst örtüsü kırma çatılıdır. Kilisenin içerisindeki kabartmalarda arslan, boğa, kartal, grifon gibi figürlere geniş ölçüde yer verilmiştir. Ayrıca iç mekanın duvarları ve özellikle apsid İncil’den alınma sahneleri içeren ve Hz.İsa ile Meryem’i tasvir eden fresklerle bezenmiştir.

Öşvank Kilisesi (Uzundere):

Erzurum Uzundere ilçesi, Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan Öşvank Kilisesi üzerindeki kitabesinden öğrenildiğine göre; Bagratlı Hanedanlığı zamanında III.Adenese tarafından 961 yılında yapımına başlanmış, Magistras Bagrat tarafından 966 yılında da tamamlanmıştır. Kilisenin mimarı Öşklü Grigor Usta’dır. Haç planlı olan bu kilisenin dıştan transetli olmasına karşılık içeride apsidlerin oluşturduğu üç dilimli bir bölüm ve onun devamı olan uzun bir kol kilisenin planını tamamlamaktadır. Haç planlı kilisenin kısa ucunda apsidi ile iki yandaki neflerden oluşmaktadır. Bu bölümleri dört büyük konsol ve sütunlar taşımaktadır. Sütunların kaideleri bitkisel, arabesk ve çam kozağı motifleri ile bezenmiştir.

Vank Kilisesi (Olur):

Vank kelimesi "kilise" anlamına gelmektedir. Bu gün bir kilisesi ve harabelerin bulunduğu bölge böyle bir yerleşim yeri, Olur'un 25 kilometre kuzey batısında Ulahur Boğazı - Vank deresi ve Perisor Dağlarının alçalarak Vank tepesi ili birleşim yerinde kurulmuştur. Köye 12 km yakınındaki “Çataksu” köyünden gidilmektedir. Üç yandan kayalıklarla çevrili kalenin şekli araziye uydurulmuş üçgen biçimindedir. Kale içinde meydanda sarnıçlar, ambarlar yer almaktadır. Ayrıca kale yakınlarında Rum - Pontus devleti zamanında onarımlar geçirmiş birde kilise bulunmaktadır.

Aliçeyrek Köyü Kaya Kilisesi:

Erzurum - Ağrı karayolunun 96. kilometresinde Aliçeyrek Köyünde yer alan eserin tarihi Urartu dönemine kadar inmektedir. Burasının Hıristiyanlık döneminde kaya kilise haline dönüştürüldüğü anlaşılmaktadır.

Bağbaşı (Bağlarbaşı - Haho) Kilisesi:

Tortuma bağlı Bağbaşı köyünde yer alır. Bizans egemenliği sırasında yaptırılmış olan bir büyük kilise ile bugün ortadan kalkmış fakat izleri belli olan küçük şapellerden oluşan manastırın XI. yüzyılda Bagratlılardan Davit tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kilise kubbeli bazilika tertibinde, Yunan haçı planında inşa edilmiştir. Kilise zengin fresk ve tas üzerine figürlü süslemelere yer vermiştir.

Bana Kilisesi:

Oltu ilçesine bağlı, Eski adı Pernek olan “İri ağaç” köyünde bulunmaktadır.Genelde 10.yy. yapıldığı tahmin edilen kilise tetrakochas planlı olup kesme tas ile inşa edilmiştir.

Demirciler Kilisesi:

Erzurum şehir merkezinde, Demirciler Çarşısı olarak tanınan mahallede yer alır. Mimari özelliklerine göre 16. - 17. yy. kaldığı sanılan kilise üç nefli bazilika bir plana sahiptir. Kesme tas ve moloz tas malzeme ile inşa edilen kilisede fresklere yer verilmiştir. Günümüzde mescit olarak kullanılmaktadır.

Gez Köyü Kilisesi:

Erzurum'un merkez köylerinden Gez köyü’nde yer alır.

Ermeniler tarafından yaptırılmıştır. Kesin tarihi bilinmeyen eser mimari özelliklerine göre 17. yy'a tarihlendirilebilir. Dikdörtgen planlı bir yapıda, siyah taşlarla, 6x15x8 metre ebatlarında inşaa edilmiştir. Yapının sağında 3, solunda 3, önünde 2 adet pencere bulunmaktadır.

Gölbaşı (Ösk) Kilisesi:

Tortuma bağlı Ösk köyünde yer alır. Planı bakımından Bağbaşı Kilisesine benzeyen Ösk Kilisesi Bizans egemenliği sırasında Bagratlılardan Davit tarafından 10. yüzyılda 961 yılında yaptırılmıştır.

Gülveren Köyü Kaya Kilisesi:

Aşkale'ye bağlı Koşapınar Köyü ile Gülveren Köyü arasında yer alır.

Hınıs Kilisesi:

Hınıs ilçesinde, Kilise Deresi adli mevkide yer alır. Plan düzeni ve duvar tekniği bakımından 11–12. yy.da inşa edildiği düşünülebilir. Haç planlı olarak yapıldığı bilinen kilise bugün tamamen yıkılmıştır.

Hins Kilisesi:

Pasinler'e bağlı, eski adi Hins olan “Kurban çayırı” köyünde yer alır. Han planlı kilise kesme tas ile inşa edilmiş olup 11. - 12.yy. Da yapıldığı sanılmaktadır.

Kale Kilisesi: İspir ilçe merkezinde kalede yer alır.1223 – 25 yıllarında yapıldığı sanılan kilise Yunan haçı planlı olarak düzenlenmiştir. Büyük kısmi yıkık haldedir.

Kamhis Kilisesi:

Şenkaya'nın Kömürlü bucağına bağlı eski adi Kamhis olan “Yanık kaval” köyünde bulunmaktadır. Harabe haldeki kilisenin 10.yy.dan Kaldığı anlaşılmaktadır.

Kevank Kilisesi:

Pasinler'e bağlı Kevank “Taş kaynak” köyünde yer alan kilise 11. - 12. yy'a tarihlenebilir. Haç planlı kilise kesme tastan inşa edilmiş olup büyük ölçüde tahrip olmuştur.

Kisha Kapu Kilisesi:

Tortum'un Şenyurt bucağına bağlı “Dere kapı” (Kisha Kapi) köyünde yer alır. 15 yy. dan kalma olduğu sanılan kilise tek nefli basit bir mimariye sahiptir.

Meksor Kilisesi:

Tortum'un Şenyurt Bucağına bağlı “Meksor” (Cihanlı) Köyünde yer alan kilisenin 15 yy. dan kalma olduğu tahmin edilmektedir.

Oğlan Kalesi Kilisesi:

Oltu'nun Kuzey - doğusunda Oltu, Olur yolunun 25.km.'sinde, Oğlan kalesi üzerinde yer alır.

Pancirot Kilisesi:

Şenkaya'nın Kömürlü bucağına bağlı eski adi Pancurot olan “İnce çay” köyünde yer alır. Günümüzde tamamen yıkılan kilisenin tek nefli olduğu anlaşılmaktadır.

Penek Kilisesi:

Şenkaya ya bağlı Penek köyünün batısında yer alır. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

Pernak Kilisesi:

Oltu'nun 28 kilometre Kuzey - doğusunda eski adi Pernak olan “İri oğlu” köyünde yer alır. Büyük ölçüde yıkık durumda bulunan kilise tek nefli basit bir mimariye sahiptir.

Rus Kilisesi:

Oltu ilçesi merkezinde yer alan eser kitabesine göre 1877 – 78 Osmanlı - Rus savaşında, Rusların Oltu'yu işgal ettiği dönemlerde yaptırılmıştır. Kilise haç planlıdır.

Tortum kale Kilisesi:

Tortum'a bağlı Tortum kale Köyü'nde yer alan kilise kale surlarına bitişik inşa edilmiştir.15.yy sonrasına tarihlenebilecek kilise tek nefli basit bir mimariye sahiptir.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 1 Aralık 2010 Çarşamba 02:45

senkaya ilcesine bagli penek koyunun batisinda penek kilisesi diye bir yapit yok kim uyduddu bunu????

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi Kiliseyi Gürcistan restore edecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç ...
Cimcime Hatun’a yeşil ışık
Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Cimcime Hatun Türbesi’nin ...
Festival coşkusu Serdarlı’ya sıçradı
Havaların ısınmasıyla birlikte yaşanmaya başlanan festival coşkuları, ...
 
İnsan-ı Kamil okurlarıyla buluştu
İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği ...
Kültürün yansıması yok oluyor
Kentin kuruluş süreci içerisinde yer alan Erzurum Evleri, iklim şartları, ...
Erzurumlu aşıklar Gümüşhane’yi salladı
Erzurumlu halk ozanları, Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı kasabasında ...
 
Yeğen Ağa’da tarih göçüyor
Tarihi Erzurum Evleri ile meşhur Yeğen Ağa Mahallesi’nde tarih adeta göçüyor. ...
Camiler tarihi yansıtıyor
Tarihiyle ön planda olan Erzurum, Camileriyle de tarih kenti olduğunu ...
Mağarada toplu nikah
BÜLENT MAVZER (İHA) - Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki Tuz Mağaraları'nın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva