BAŞKA ÇARELERİ YOK
Kahvehanelerde günlerini geçirenlerin büyük bir bölümünün işsizlerden oluştuğunu, dolayısıyla akşama kadar çay sattıklarını vurgulayan Torun, ilginç bir tespitte de bulundu. Fatih Torun, “Bazen müşterilerle sohbet etme imkanımız oluyor. İşsiz olan bazı müşteriler, devletin yakacak, gıda, ev kirası, eğitim ve sağlık yardımı yaptığını söyleyerek, iş bulup çalışmamanın, kendileri açısından sakıncasının olmadığını düşünüyor” dedi.
Cebine çay parası koyan işsizlerin, anında kahvehanelerin yolunu tuttuğunu vurgulayan Torun, kahvehanelerdeki canlılığın işlerine geldiğini, ancak öbür açıdan düşünüldüğünde üzüldüklerini ifade etti.
İŞSİZ GENÇLER İLANLARDA GELECEK ARIYOR
Aralarında gençlerin de yoğunlukta olduğu işsizlerin, bazın gün içerisinde gelen gazetelerden iş ilanlarını takip ettiklerini, ama genelde akşama kadar kahvehanede oturduklarını anlatan Fatih Torun, “Önceleri kahvehaneler emeklilerin meskeniydi. Ama son yıllarda bu durum da değişti. İşsizlik her geçen gün artıyor. Kahvehanelerde oturanların yüzde 90’ı işsizlerden oluşuyor. Şimdi işlerimiz hareketli ama, işsizler sıfırı tükettikten sonra artık kahvehanelere de gelemeyecekler. Dolayısıyla bu canlılık yerine ilerleyen günlerde durgunluğa bırakacak” diye konuştu.
DEVLET YARDIMLARI OLMAZSA…
Kahvehaneye gelen müşterilerden bazılarının, devletin yaptığı yardımlarla geçindiklerini ifade ettiklerini dile getiren Torun, “İnsanımız artık devletten geçinmeye alıştı. Çalışmaya artık gerek duymayanların sayısı çok fazla. Yakacak, gıda, giyim, ev kirası, eğitim ve sağlık yardımı alan çok sayıda insan, çalışmak yerine kahvehanelerde gün geçiriyor” dedi.