ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sekmen'den ‘Tarımda Erzurum Modeli’
Sekmen'den ‘Tarımda Erzurum Modeli’
592 gıda işletmesi denetlendi
592 gıda işletmesi denetlendi
Vali Çiftçi dua aldı
Vali Çiftçi dua aldı
Erzurum’da ‘Hücre’ operasyonu
Erzurum’da ‘Hücre’ operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
HABERLER>TÜRKİYE
16 Ekim 2014 Perşembe - 00:39

Davutoğlu çok önemli kararları açıkladı

Başbakan Davutoğlu, yeni kimliklerin Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacağını bildirdi. Davutoğlu,"Dilekçeyle soyadı değiştirilebilecek. Doğum-ölüm işlemleri elektronik ortamda yapılabilecek. Yerinde ifade imkanıyla işlemler kolaylaştırılacak" dedi.

Davutoğlu çok önemli kararları açıkladı

Başbakan Davutoğlu, yeni kimliklerin Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacağını bildirdi. Davutoğlu,"Dilekçeyle soyadı değiştirilebilecek. Doğum-ölüm işlemleri elektronik ortamda yapılabilecek. Yerinde ifade imkanıyla işlemler kolaylaştırılacak" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanlığının güvenlik şartlarını iyileştirmenin yanı sıra vatandaşların hayatını da kolaylaştırmakla yükümlü olduğunu belirterek, "Bu anlamda bürokraside tam bir devrim yapacağız. İçişlerinde yürütülen prosedürler en kısa, en seri, en az vakit ve enerji kaybettiren nitelikleri barındıracak" dedi.
Davutoğlu, İçişleri Bakanlığında aldığı brifinge verilen arada yaptığı açıklamada, kendisine kapsamlı bir sunumun yapıldığını belirtti.
Brifingi hazırlayanlara, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bakanlık yetkililerine teşekkür eden Başbakan Davutoğlu, "İçişleri Bakanlığımız ülkemizin huzuru, devletimizin bekası, ayrıca vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin teminat alınması, uygulamada vatandaş ve insan odaklı bir kamu düzeninin korunması açısından en önemli bakanlıklarımızdan, devletimizin kurucu bakanlıklarından biridir" diye konuştu.
Bakanlıkları sürekliliği ve değişimi bünyesinde barındıran kurumlar olarak nitelendiren Davutoğlu, şunları söyledi:"Bir taraftan köklü devlet geleneğimiz, bütün bakanlıklarımızın geriye dönük süreklilik ihtiva eden unsurları var, diğer taraftan da değişen sosyal şartlar, araçların değişimiyle birlikte sürekli bütün bakanlıklarımızın yenilenmesi, reforme edilmesi ve şartlara intibak ettirilmesi gereken hususlar var. Türk toplumu son derece dinamik, sosyal hareketliliği yüksek, bu anlamda da sadece göçler itibarıyla, şehirler ve bölgeler arası hareketlilik anlamında değil, siyasi, toplumsal, kültürel hareketlilik anlamında da dünyanın en dinamik toplumlarından birisi. Çevre, sınır ülkelerimize baktığımızda da buralarda yaşanan bazı olumsuz gelişmeler göz önüne alındığında, İçişleri Bakanlığımızın görev alanı ve bu görev alanı itibarıyla titizlik gösterilmesi gereken hususlar büyük önem arz ediyor."
"ARTIK İÇ VE DIŞ ALANLAR BİRBİRİNDEN UZAK ALANLAR DEĞİL"
Bakanlıklardan aldığı brifinglere yönelik takvimlendirmenin önceden yapıldığını belirten Başbakan Davutoğlu ,"Önemli olan İçişleri Bakanlığımızda, bütün hükümetimiz programında, esas olan husus ve temel ilke, insan odaklı ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlükleri odaklı yaklaşımı benimsemektir" ifadesini kullandı.
Davutoğlu, İçişleri Bakanlığının vatandaşların günlük hayatını ilgilendiren birçok alanda hizmet verdiğini ifade ederek, aldığı brifingin sadece güvenlik alanında olmadığını söyledi. Kaymakam ve valilerin eğitim imkanlarından, insan unsurunun geliştirilmesine kadar geniş çerçevede brifing aldığını bildiren Başbakan Davutoğlu, "Türkiye hem bu dinamik değişim sürecini yönetebilecek hem de uluslararası alanda etkin bir yönetimi ve yönetişimi, sadece tek taraflı yönetimi değil, halkla iletişim halinde süren ve sivil toplumu da içine alacak şekilde yönetişim imkanlarını kullanan bir yapıya dönüşmek durumunda" diye konuştu.
NİTELİKLİ İNSAN UNSURU
Nitelikli insan unsurunu devlet hizmetinin en önemli boyutu olarak değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi:"Kaymakamlarımızın ve valilerimizin özellikle uluslararası alandaki uygulamaları da görmek üzere eğitim sonrası ve hizmetiçi eğitimleri anlamında takviye edilmesi ve ihtiyaçları neyse bunların karşılanması yönünde bir çalışma planı geliştirme kararı aldık. Daha Dışişleri Bakanlığı döneminde de, İçişleri ile Dışişleri bakanlıklarımız arasında yaptığımız birçok ortak çalışmada da vurgulamıştık, valilerimizin dış tecrübe kazanarak özellikle sınır bölgelerimizde faaliyet yürütmeleri, büyükelçilerimizin veya konsoloslarımızın iç tecrübe kazanarak yine sınırlarımızda ve ötesinde faaliyet göstermeleri büyük önem taşıyor. Artık iç ve dış alanlar birbirinden uzak alanlar değil. Bu açıdan genel bir reform anlayışı içinde bütün mülki idarenin insan kaynağı itibarıyla eğitimin güçlendirilmesi ve insan kaynağının takviye edilmesi anlamında neler yapılabileceğini ele aldık."
TALİMAT VERDİ
Bakanlık tarafından gerçekleştirilen vatandaşa hizmet anlamında çok pratik ve onların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalarla ilgili de bilgi aldığını aktaran Başbakan Davutoğlu, bunların süratle devreye sokulmasına ilişkin talimat verdiğini söyledi.

Söz konusu çalışmalar hakkında bilgi veren Davutoğlu, İçişleri Bakanlığının doğumundan vefatına kadar vatandaşa hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.
Davutoğlu, şunları kaydetti:"Mesela soyadı değiştirme... Birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun bir sürecin parçasıyken yeni uygulamayla dilekçeyle soyadı değişimi mümkün olabilecek. Birçok soyadları vaktinde verilmiş ama vatandaşlarımız açısından ve sosyal kültürel etki bakımından değiştirme zarureti olan soyadları var. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak, dilekçeyle soyadı değiştirilecek. Doğum, ölüm, adres değişiklikleri elektronik ortamda yapılabilecek. Doğum için dahi ne kadar bürokratik uygulamaların olduğu hepimizin malumu. Yeni kimlikler ki son derece kullanışlı, elektronik, biyometrik özellikleri de taşıyan kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak."
İFADENİN YERİNDE ALINMASI
İfadenin yerinde alınmasına yönelik uygulamanın da hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyetini dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Yerinde ifade imkanıyla vatandaşlarımızın ifade vermek gibi, karakola gidilip böyle zorlu bir sürecin dışına çıkıp ifadelerin normal bir sosyal sorumluluk içinde alınabileceği ortamlar sağlanacak" dedi.
Söz konusu çalışmaların hükümetin ve İçişleri Bakanlığının vatandaşa dönük yaklaşımının temel unsurlarını yansıttığını vurgulayan Davutoğlu, "İçişleri Bakanlığımız sadece güvenlik şartlarını iyileştirmekle yükümlü değil, vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmakla yükümlü. Bu anlamda bürokraside tam bir devrim yapacağız. İçişlerinde yürütülen prosedürler en kısa, en seri, en az vakit ve enerji kaybettiren nitelikleri barındıracak" dedi.
Bakanlık tarafından, kaybolan çocuklara yönelik yapılacak uygulamaya ilişkin de bilgi veren Davutoğlu, şöyle konuştu:"SMS mesajıyla İçişleri Bakanlığımız, diyelim bir bölgede, bir çocuk kaybolmuşsa bütün eşkaliyle, özellikleriyle elektronik ortamda, o bölgedeki bütün telefon sahibi kişilere iletilecek. Eskiden olduğu gibi duvarlara, değişik yerlere 'bu çocuğu görmüşseniz bizi bulun'un ötesinde teknolojik imkanla anında bütün telefonlarda o resimler gözükecek ve bu tür durumlarda daha etkin görev yapma, müdahale etme imkanı olacak. Temelde devletimizin ve hükümetimizin amacı insanımızı, vatandaşımızı en iyi şartlarda yaşatmak, onların güvenliklerini teminat altına almak, özgürlüklerinin garantisi olmak ve hayatlarını kolaylaştırmak. İnsan odaklı bir anlayışla bakıyoruz."
Görüşmede, yurt genelindeki genel asayiş durumu, kaçakçılık, uyuşturucuyla mücadele konularının da ele alındığını, bu alanlardaki reformların gözden geçirildiğini belirten Davutoğlu, "Uyuşturucu imal edenleri ya da satanları bir terör suçu işlemişcesine toplumsal açıdan bir tehdit olarak görüyoruz. Çünkü bir nesli yok etmeye yönelik bir eylemdir" ifadesini kullandı.
GÖSTERİLER ENGELLENMEYECEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gösteriler kesinlikle haktır ve hiçbir şekilde engellenmeyecektir. Barışçıl gösteri yapma hakkını sınırlayan hiçbir tedbir getirmeyeceğiz. Kimse bunda yanlış bir kanaate sahip olmasın" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ne varoluşsal alandan, ne onurdan fedakarlık etmeyen bir güvenlik ve özgürlük anlayışına sahip olduklarını belirterek, "Dolayısıyla son dönemde üzerinde çalıştığımız iç güvenlik reformu, aslında özgürlüklerimizi kullanmayı teminat altına alan içerikler barındırıyor. Kesinlikle özgürlük alanımızdan, demokratikleşmeden hiçbir surette taviz vermeyeceğiz" dedi.
Davutoğlu, İçişleri Bakanlığında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına verilen arada yaptığı açıklamada, en başından itibaren özgürlük-güvenlik dengesi, hatta daha doğru bir ifade ile özgürlük-güvenlik uyumu kavramlarını ısrarla vurguladıklarını dile getirdi.
"Çevre şartları, uluslararası alanda gelişen imkanlara bakıldığında güvenliği, özgürlüğü tehdit eden araçlar ve örgütlenmelerin çeşitliliği ve açıkçası kapasiteleri arttı" ifadesini kullanan Davutoğlu, buna karşı devletin ve güvenlik birimlerinin de en etkin mücadele kapasitesine ve kabiliyetine ulaşması gerektiğini söyledi.
Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:"Özgürlük-güvenlik uyumundan kastettiğimiz şudur; Nihayette yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için de dikte ediyorum. Güvenlik insanoğlunun varoluşsal bir alanıdır, özgürlük ise onurudur, izzetidir. Eğer insanın var oluşundan fedakarlık edip, yani güvenliğini tehlike edip özgürlüğü korumaya kalkarsanız, bir kargaşaya ve özgürlüğün uygulanamadığı topluma evrilirsiniz. Buna mukabil güvenliği temin edeceğim derken özgürlükleri kısıtladığınızda insanın en önemli vasfını, kendi iradesini kullanma vasfını sınırlayarak insanlık onurunu tehlikeye atarsınız. Biz ne varoluşsal alandan, ne onurdan fedakarlık etmeyen bir güvenlik ve özgürlük anlayışına sahibiz. Dolayısıyla son dönemde üzerinde çalıştığımız iç güvenlik reformu, aslında özgürlüklerimizi kullanmayı teminat altına alan içerikler barındırıyor. Kesinlikle özgürlük alanımızdan, demokratikleşmeden hiçbir surette taviz vermeyeceğiz."
Demokratik hakların kullanılmasının da bir kamu düzeni içinde olacağını vurgulayan Davutoğlu, "Barışçıl gösteri yapmak herkesin hakkıdır. Demokrasiler bu gösterileri kısıtlamaz. Ama bir gösterinin barışçıl bir şekilde yapılabilmesi için güvenlik ortamının olması gerekir. Şimdi Suriye'nin herhangi bir şehrinde, hatta Irak'ın herhangi bir şehrinde barışçıl yapma özgürlüğü var mı? Yok. Çünkü güvenlik ortamı yok" diye konuştu.
Göstericilerin de güvenliğinin nihayetinde İçişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını ifade eden Davutoğlu, özgürlüğün uygulanmasının teminat altına alınmasının ancak ve ancak kamu düzeniyle sağlanabileceğini belirtti.
"HAYAT HAKKINI YOK EDEN HİÇBİR ÖZGÜRLÜK MEŞRUİYET KAZANAMAZ"
Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Son gelişmelerde de açık bir şekilde gördük ki özgürlüklerin kötü kullanımı, istismar edilmesi, bu sefer başka insanların hayat özgürlüğünü, yaşam hakkını bile ortadan kaldırıyor. 33 vatandaşımızı, 2 polisimizi niye kaybettik biz? Bu özgürlük kullanıldığı için mi kaybettik? Hayır. Özgürlük, gösteri hakkı görüntüsünde, tamamıyla şiddet odaklı, gösteri hakkıyla hiçbir alakası olmayan, şiddet odaklı bir vandalizm sebebiyle kaybettik. Ben açık söylüyorum, bir vatandaşımızın hayat hakkı, bütün o gösteri adı altında yapılan şiddet eylemlerindeki kullanıldığı iddia edilen haktan daha önemlidir. Çünkü yaşamayan insanın diğer hakları olmaz. Hayat hakkını yok eden hiçbir özgürlük meşruiyet kazanamaz."
Mülkiyet özgürlüğü konusuna da değinen Davutoğlu, "Yıllarca biriktirerek, bir ev sahibi olmuş, işyeri sahibi olmuş, mülkiyet özgürlüğünü yok eden bir özgürlük, özgürlük olarak görülebilir mi? Diyarbakır'da, Siirt'te, değişik vilayetlerimizdeki... Mülkiyet özgürlüğünü teminat altına alacak bir gösteri özgürlüğü olması lazım. Kimsenin herhangi bir mülkiyeti yok edecek şekilde gösteri özgürlüğünü kullanması mümkün olmaz" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, burada bu dengeyi koruyacak bir yaklaşımı esas alacaklarına dikkati çekerek, niyetlerinin salt güvenlik tedbirleri almak olmayacağını vurguladı.
Geçen hafta içinde, Adalet ve İçişleri Bakanları ile üçlü olarak bunların üzerinde çalıştıklarını, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın, Bakanlar Kurulu'nda kapsamlı bir sunuş yaptığını hatırlatan Davutoğlu, bugün ise İçişleri Bakanlığında brifing aldıklarını ve tekrar istişarelere devam edeceklerini aktardı.
"SUÇ İŞLEYENİN İŞLEDİĞİ SUÇ YANINA KAR KALMAZ"
Davutoğlu, "Öylesine tahkim edilmiş, sağlam temellere oturtulmuş bir güvenlik ortamı sağlamak istiyoruz ki gösteri hakkı da fikir, ifade özgürlüğü de en iyi şekilde korunabilsin. Bunun biri, diğerinin alternatifi değil. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Suç işleyenin de işlediği suç yanına kar kalmaz. Kalmamalıdır. Aksi takdirde insanları suça teşvik etmiş oluruz" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:"Bu dengeyi koruyacak, AB standartlarında, evrensel standartlarda temel kriterleri karşılayan, kesinlikle bunları aşındırmayan, bunları tahkim eden bir güvenlik reformu çerçevesini oluşturmak üzere çalışmalara devam ediyoruz. Burada da tabii en önemli unsur, iki boyutu var, biri bu güvenliğin sağlanması ve özgürlüklerin de korunması, bir insan unsuru. Valilerimizle, kaymakamlarımızla ilgili zikrettiğim gibi alanda mücadele eden, alanda bu özgürlükleri korumak, güvenliği tehdit eden unsurları da bu tehditlerini ortadan kaldırmak için mücadele eden emniyet teşkilatımızın, jandarma teşkilatımızın insan unsurunun iyi donatımının, eğitiminin en iyi şartlarda yapılması ve kademelendirilmiş bir güvenlik stratejisinin uygulanması, hangi alanda hangi güvenlik biriminin nasıl kullanılacağının net bir şekilde tanımlanması, her türlü ihtimaliyeti olabilecek senaryoya hazır şekilde güvenlik birimlerimizin gerekli donanımlara ve tecrübelere sahip olması konusunda çok ciddi tedbirler alacağız. Türkiye'nin her yerindeki vatandaşımızın güvenliğini teminat altına alacak, özgürlük alanlarını koruyacak bir çalışma içindeyiz. İnsan unsurunu takviye edeceğiz. Bu insan unsurunun müdahale kabiliyetini artıracağız. Ayrıca artık güvenlik temin ederken de bazen salt insan unsurunun, çok sayıda insan unsurunun yapacağı etkin bir müdahaleyi daha iyi bir donanımla teçhizatla yapmak mümkün olabilir. Bunun için de altyapıyı yenileyeceğiz. Yani toplumsal olaylarda."
Davutoğlu, "Gösteriler kesinlikle haktır ve hiçbir şekilde engellenmeyecektir. Barışçıl gösteri yapma hakkını sınırlayan hiçbir tedbir getirmeyeceğiz. Kimse bunda yanlış bir kanaate sahip olmasın. Herkesin ifade hakkını, gösteri hakkını kullanma imkanını muhafaza edeceğiz. Burada bir sınırlama olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Toplumsal olaylar söz konusu olduğunda, buna hukuk düzeni içinde müdahale edileceğini belirten Davutoğlu, "Toplumsal olayların hani kitlesel bir şekilde olduğunda, onun da bir şekilde öyle tedbirler alınacak ki göstericilerin de can güvenliği sağlanacak" dedi.
Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:"Ama şiddet içerirse, hele hele silah ve kaba güç kullanmaya kalkarsa o andan itibaren o olay gösteri niteliğinden uzaklaşır, hatta toplumsal olay niteliğinden uzaklaşır, provokasyon, çatışma ve iç kargaşa çıkarma eylemi olarak görülür. Gösterilerde en müşfik bir şekilde emniyet görevlilerimizi göreceksiniz. En müşfik, en hukuka o anlamda hukuk devletinin bütün kurallarına saygılı. Ama birisi şiddet kullanıp başka bir vatandaşımızın hayat hakkını yok etmeye yönelirse bunun içinde belediye otobüsü yakmak vardır, ambulans yakmak vardır, molotof kokteyli atmak vardır, maske takıp kendi kimliğini gizleyerek, neredeyse bir sivil çatışma ortamı yaratmaya çalışmak vardır. Arkadaşlar, bunlara da kesinlikle tolerans gösterilmeyecektir. Onlara göstermeyeceğimiz tolerans aslında özgürlüğümüzün teminatı oluyor. Onlara tolerans gösterirsek barışçıl gösteri yapmak isteyenler barışçıl gösteri yapacak meydan bulamazlar. Mesela bu olaylar sürerken, herhangi vilayetimizde, Diyarbakır'da bir grup başka görüşte insan, çıkıp 'Ben barışçıl gösteri yapmak istiyorum' deseydi yapabilir miydi? O silahlı çeteler, vandallar, şehir teröristleri oradayken, başka bir farklı görüşten birisinin, şu veya bu görüş, gösteri yapma imkanı olabilir miydi? Gösteri hakkı ancak ve ancak kamu düzeni varsa ve o düzeni, o meydanda, o caddelerde koruyabilecek etkin bir emniyet tedbiri olmuşsa yapılabilir. Aksi takdirde kimse gösteri yapamaz hale gelir. Bugün başka bazı ülkelerde gördüğümüz gibi."
Davutoğlu, "Bizim, bu çerçevede üzerinde çalıştığımız güvenlik reformu, kesinlikle polisiye tedbirler paketi değildir, güvenlik reformudur. Avrupa ve dünya standartlarında insan haklarını koruyan, gözeten, kollayan ve aynı zamanda da bu hakların kullanımına ve yaşanmasına engel teşkil edecek her türlü şiddete karşı da etkin tedbir alan, alma imkanı sağlayan bir çerçeve üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin, demokratik hukuk devleti olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Her şey hukuk kuralları içinde olur. Hukuk kuralları dışına çıkan her uygulamaya da bir anlamda öncesinde hukuk kurallarını teminat altına almak, sonrasında da o hukuk kuralları dışına çıkanları yargıya teslim etmek İçişleri Bakanlığımızın ve emniyet birimlerimizin görevidir. Bunları bihakkın yerine getireceklerdir" görüşünü dile getirdi.
SINIR AÇIK, GİDEBİLİRLER
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriyelilerin Suriye'ye gitmek istemesi durumunda da engelleyen kimse yok, sınır açık, gidebilirler, gitmek istemediler" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Selahattin Demirtaş'ın açıklamasıyla ilgili "Hamaset çok kolay, ne anlatılmak istendiği söylensin. Sayıları 300'e yakın PYD mensubu silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldi. Suriyelilerin Suriye'ye gitmek istemesi durumunda da engelleyen kimse yok, sınır açık, gidebilirler, gitmek istemediler" dedi.
Davutoğlu, İçişleri Bakanlığındaki bilgilendirme toplantısına verilen arada yaptığı açıklamasında, İçişleri Bakanlığında yapılan sunuşlarda tespit ettikleri her türlü eksiklerin giderileceğini, kısa, orta ve uzun vadeli her türlü insan kaynağının donanımıyla ilgili tedbirlerin alınacağını belirterek, "Ama kimse bu ülkemizin huzurunu, halkımızın barışını ve güvenliğini, özgürlüğünü tehdit etme cüretini gösteremeyecek" ifadesini kullandı.
Açıklamasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, "Kuzey Irak, peşmerge güçlerini PYD'de YPG güçlerini Türkiye üzerinden Kobani'ye geçirmek istiyor. Dün Fransa Cumhurbaşkanı'nın da Türkiye sınırlarını açma çağrısı vardı. Siz, 'Uluslararası baskıyla hareket etmeyiz' dediniz ama bu kapı hala kapalı mıdır? Selahattin Demirtaş, dün bu konuyla ilgili olarak 'İzin verin tükürüğümüzle boğalım, hükümetimiz 'bizi ilgilendirmez' diyorsa siz, bizim hükümetimiz değilsiniz' ifadelerini kullandı" sorusu üzerine her şeyden önce kafa karışıklığını gidermek gerektiğini söyledi.
Söz konusu açıklamalarda kafa karışıklığı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Fransa ile çok yakın temas halinde olduklarını, geçen haftada da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Fransa'da teferruatlı görüşmeler yaptığını dile getirdi.
Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesi olduğunu da anımsatarak, şunları söyledi:"Çok açık bir şekilde ifade etmek isterim Fransa ile birçok konuda da benzer yaklaşımlarımız var. Ancak Paris'ten bir görüş belirtmek kolay da acaba alanda ne olduğu konusunda ne kadar bilgi sahibi. Şu ifadeyi bir açalım: Türkiye, sınırları açsın. Türkiye'nin sınırları kapalı mı? Türkiye'nin sınırlarından şu ana kadar 2 milyona yakın mülteci geçti. Sınırları kapatmış olsaydık şu anda o insanlar ya Suriye rejiminin bombaları altında ölmüş olurlardı ya da IŞİD'in saldırıları altında ölmüş olurlardı. Türkiye, sınırlarını insani gerekçeyle hiç kapatmadı, açtık Kobani'den de 200 bin kişi geldi.
Sınırları açmamızdan kasıt 'Türkiye'den oraya birileri gitsin' ise aynı ülkeler değil miydi 'yabancı savaşçılar Suriye'ye gitmesin' diyenler ve bizden tedbir isteyenler, 'aman yabancı savaşçılar Suriye'ye geçmesin' diye. Bu tedbirleri biz, kararlı bir şekilde uyguladık, uyguluyoruz da. Kimler geçecek Türkiye'den Suriye'ye, nasıl bir sınır açılması olacak, bunu tanımlamak icap eder. Bunu tanımlamadan kamuoyunu tatmin için sanki bütün bu kriz, Türkiye'nin sınırlarını açmaması dolayısıyla olmuş gibi bir intiba vermek kabul edilebilir bir tutum, kabul edilebilir bir açıklama değildir."
"TEK BİR VATANDAŞIMIZIN GİTMESİNİ İSTEMEYİZ"
Türkiye'nin sınırlarının insani gerekçelerle açık olduğuna dikkati çeken Davutoğlu ama Suriye'deki bir çatışmanın parçası olmak isteyenlerin ya da gidecek olanların ilk olarak yabancılar olduğunu belirtti.
Başbakan Davutoğlu, bunu hiç kimsenin istemediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkinci kategori Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, biz, bunu istemeyiz çok açık söylüyorum. Suriye'deki çatışmaya tek bir vatandaşımızın gitmesini dahi istemeyiz. İllegal gidenleri de durdurmaya çalışıyoruz ama gidenler ki Kobani'den bile gelen cenazeler oldu, hepimizi üzdü, daha önce başka şekilde gelen cenazeler. Ne şu tarafta IŞİD'de ne özgür Suriye Ordusundan ne rejim yanlısı ne de PYD yanlısı veya başka grupların Türkiye vatandaşının gidişlerine izin vermek. Bizim hukuk devleti kurallarımıza da aykırıdır.
Ayrıca da şunu herkesin görmesi lazım burada Selahattin Demirtaş'ın ifadesine de gelerek söylüyorum. Diyelim PYD'ye Kobani'ye 'bizim akrabalarımız' diyerek bir grup gitmek istiyor. Aynı şekilde Telabyat'ın Akçakale'deki Arap kökenli vatandaşlarımız da 'bizim akrabamız' diyerek gitmek isterse, Bayırbucak'taki Çobanbey'deki Türkmen kökenliler 'bizim akrabalarımız' diye gitmek isterse bu vatandaşlarımızın güvenliğini korumakla sorumlu olan biziz. Bir anda Suriye sathında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bazen karşı karşıya bazen yan yana savaşmak durumunda kalırlar. Buna izin vermek kabul edilebilir bir şey mi?"
"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE GÜVEN İÇİNDE KALMAK İSTİYORUZ' DEDİLER"
Üçüncü kategorinin de Suriye'den Türkiye'ye gelenler olduğuna değinen Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:"Yine Demirtaş'ın dünkü açıklaması. Hamaset çok kolay, ne anlatılmak istendiği söylensin. Bakınız sayıları 300'e yakın PYD mensubu silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldi. Suriyelilerin Suriye'ye gitmek istemesi durumunda da engelleyen kimse yok, sınır açık, gidebilirler, gitmek istemediler. Hani o hamasetle 'biz gider savaşırız, gelenlere kapıyı açın' dendiğinde, 'Kobani'den gelen PYD'liler bıraksalar gidip kendi şehirlerini savunacaklar' diyenlere... Talimatımızla valilerimiz soruldu, onlar, küçük bir grup hariç, 'hayır biz gitmek istemiyoruz, Türkiye Cumhuriyeti'nde güven içinde kalmak istiyoruz' dediler. Ne yapalım, zorla mı gönderelim. Eğer Suriye'den gelenler savaşmak için geri dönmek istiyorlarsa, zaten savaşmak kastıyla gönderecek değiliz de geldikleri gibi giderler. Gelirken bize sormadılar, giderken de biz sormayız 'niye gidiyorsunuz' diye. Onlar Suriye vatandaşı ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ki her biri hangi etnik kimliğe sahip olursa olsun, hangi şehirden olursa olsun bizim güvencemiz altındadır."
"HAMASET PSİKOLOJİSİNDE SÖYLEMEK KOLAY"
"Nasıl bir vatandaşımız kaybolduğunda bir yerde bu bazen Kayserili, bazen Şırnaklı bazen İzmirli oluyor hiç fark etmiyor. Gece gündüz çalışıp, o vatandaşı kurtarmaya çalışıyoruz" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Musul'daki vatandaşlarımız gibi bir kısmı diplomattı bir kısmı değildi. İçinde Diyarbakırlı kardeşimiz de vardı, Kırşehirli de vardı. Onları Musul'dan kurtarana kadar gece gündüz çalıştık. Şimdi kendi vatandaşımızı bilinmezliğe biz gönderebilir miyiz? O, oraya gittiğinde bizim koruma sorumluluğumuz var. Sadece kendi kitlelerini tahrik etmek, provake etmek için hamaset psikolojisinde söylemek kolay" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, kendilerine günlerdir "Bu Suriye'den gelenleri geri gönderin, gidip korusunlar" denildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Gidin' dedik, gitmediler, küçük bir grup hariç güvenliği tercih ettiler. Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan hiçbir şekilde mesul değildir. Kobani'de yaşanan gelişmelerden hiçbir şekilde mesul değildir. Sınırımız açıktır, insani geçişler için ama Türkiye'yi bir problemin kaynağı, parçası gibi göstermek isteyenler ister dışarıda olsun, ister içeride olsun kesinlikle farklı bir gündemin parçası olmuş olurlar. Fransa gibi dost ülkelerin, müttefik ülkelerin kanalları var bize söylerler, ne kast ediyorlar sınırların açılmasından.
Madem sınırı açtık, Fransa'dan gelecek olan Kobani'ye savaşmak için gidecek olanlara, Fransa'dan gelen bir grup onlara sınırı açık mı tutalım. O zaman yabancı savaşçıları nasıl denetleyeceğiz. Peki sınırı açtık, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını göndermeyiz, bunu açık söylüyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının teminatı, güvendiği şey biziz. İllegal gidenleri engellemeye çalışıyoruz. Suriye'den gelenlere bu teklifi dediğim gibi istedikleri zaman geri dönerler, başka geçişler olacaksa onları da iyi tanımlamak doğru bir çerçeveye oturtmak ve bizim hem hukuk sistemimiz, hem de Suriye'deki şartları gözeterek değerlendirmek lazım. Herkes sloganların ötesine geçsin somut şeyler söylesin."
MASKE KULLANILARAK GÖSTERİ YAPILAMAZ
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Maske kullanılarak gösteri yapılamaz, molotofkokteyli atılamaz. Birisi çıkar da bu yasada 'molotofkokteyli artık suç sayılıyor, bomba sayılıyor' derse, evet bomba sayılacak" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Maske kullanılarak gösteri yapılamaz, molotofkokteyli atılamaz. Birisi çıkar da bu yasada 'molotofkokteyli artık suç sayılıyor, bomba sayılıyor' derse, evet bomba sayılacak. Eğer o molotofkokteyliyle hasta taşıyan ambulans yakılıyorsa kimse bize özgürlükten bahsetmesin. Eğer birisi 'maske takılması engelleniyor, özgürlük engelleniyor' diyorsa evet, maske takılmayacak. Maske takan alıp, götürülüp, tedbir alınacak. Maske takan kişi şunu deklare etmiş oluyor; ben kimliğimi gizliyorum, suç işlemeye hazırım" dedi.
Davutoğlu, İçişleri Bakanlığında aldığı brifinge verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "'Güvenlik reformu üzerinde çalışılıyor' dediniz. Polisin yetkilerinin artırılması, sınırsız yetki verileceği endişesi var. Dün TBMM'ye sevk edilen yasada savcılara 'kuvvetli şüphe' yerine 'makul şüphe' yetki tanınıyor. Makul şüphe neye, kime göre belirlenecek?" sorusu üzerine, Davutoğlu, günlerdir üzerine çalıştıkları bu konunun, reform olarak nitelendirilebilecek köklü düzenlemeler getirdiğini söyledi.
Bundan sonra atacakları adımları anlamlı bir çerçeveye oturtacak bir tecrübe birikimleri bulunduğunu aktaran Davutoğlu, "Bir kere polisiye tedbirleri arttıracak ifadesini kesinlikle reddediyorum. Hiçbir şekilde, şu anda demokratik sisteme sahip ülkelerden farklı hiçbir uygulama getirmeyeceğiz. Bunu çok açık ve altını çizerek söylüyorum. Demokratik hukuk sistemine sahip Avrupa'daki ülkelerden farklı hiçbir uygulama getirmeyeceğiz" dedi.
Davutoğlu, şöyle devam etti:"Ama eğer bugünkü bizim uygulamalarımız ki ben bir kısmını dinlediğimde ve Avrupa'daki örnekleriyle karşılaştırdığımda, bizim daha önce yaptığımız reformlarda, güvenlik riski çok az olan ülkelerden bile ileri gittiğimiz ortaya çıkıyor. Tek tek Avrupa ülkelerini çıkarttırdık. Bir şiddet ortamında, şu yaşanan şiddet ortamı gibi, Avrupa'da polisin savcıya sevk etmeden önce tedbiren 24 saat gözaltına alma hakkı, yetkisi var. Bizde yok. Yani önünüzde birisi molotofkokteyli atsa ve belediye otobüsü, ambulans yansa, içindeki hasta da yansa, polis o kişiyi savcıya götürecek, savcı da serbest bırakabilir. Savcılarımıza güvensizlik değil bu ama o anki değerlendirme farklı olabilir. O zaman da toplumsal olayları kontrol altına almak mümkün olmaz."
"KİMLİK TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL"
Terörist, vandal ve şiddet yanlılarının her şeyi yapabilirken polisin kamu düzenini korumak için hiçbir yetkiye sahip olmamasının kamu düzenini ortadan kaldıracağını vurgulayan Davutoğlu, "Avrupa ve Amerika'daki uygulamalarda, demokratik toplumlarda, hiçbir gösteride maske kullanılamaz" dedi.
Maske kullanan kişinin kimliğini tespit etmenin mümkün olmadığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimliğini niye saklıyor bunlar? Normal, barışçıl gösteri yapan birisi kimliğini niye saklasın? Siz maske takan birinin kimliğini tespit etmek için bile onu alıp bir yere götüremezseniz, düzen sağlama imkanı kalmaz. Getireceğimiz düzenlemelerin tümü demokratik ülkelerde olan düzenlemelerdir. Kamuoyumuz bazen bilmiyor, bazıları da yanıltmak istiyorlar. Sanki Türkiye'yi... Batı'da, değişik yerlerde de bu tür çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Zaten içeride hemen bu tür suçlamalara çok çabuk alet olacak belli çevreler var. 'Türkiye otoriterleşiyor' gibi bir kampanyaya karşı kamuoyumuzu uyarıyorum. Türkiye'ye kesinlikle Avrupa veya dünyanın herhangi bir demokratik hukuk devletinde olan kuralların dışında hiçbir şey gelmeyecek."
"BİR ORTA YOL BULMAMIZ LAZIM"
Makul şüphe ifadesine açıklık getiren Davutoğlu, "Yargı ne zaman başlıyor? Bir suç işlendikten sonra yargıya intikal ediyor. Peki suçun işlenmesini önleme görevi kimin? Güvenlik birimlerimizin. O önleme görevi esnasında alınacak bir önlem eğer suç işlendikten sonraki prosedüre tabii kılınırsa suçu engelleyemiyorsunuz" dedi.
Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Şu anda biz burada otururken 'Ankara'da şu caddeden şu caddeye bir araba, içinde uyuşturucuyla gidiyor ve gençlerimizi zehirliyor' diye bir ihbar gelse o arabayı durdurup aramak için savcılık izni lazım. Savcı da 'daha suç işlenmemiş, önümde bir delil yok, sadece bir ihbar var' diyerek o izni vermese o araba emniyet birimlerinin gözünün önünden gider, uyuşturucu da gider o gencimizi zehirler. Savcının şunu demesi hakkıdır; 'doğru, bana delil getir.' Emniyet görevlisinin de işi, gelen bir ihbarı değerlendirip o suçu işlenmeden engellemektir. O zaman bir orta yol bulmamız lazım.
Acı değil mi? Bingöl'de şehit edilen iki kardeşimizin şehit edenlerle ilgili bilgi geldiği halde bu savcılık tarafından işleme konmadı. 'Ortada daha suç yok' diyor ama öbür taraftan da çok ciddi 'makul şüphe' denilen o şüphe hali var. Cana mal oluyor, mala mal oluyor ve bir neslin yok olmasına sebebiyet veren uyuşturucu nakline engel olamıyorsunuz. Burada bir çözüm bulmak durumundayız. Kapalı kapılar ardında ve ertesi gün çıkacak bir yazıda çok rahat hükümeti suçlayabiliriz veya uygulamalara dönük ön yargı oluşturabiliriz. Bizim yerimize otursunlar ve bir kez de empati yapsın bunu yazanlar, bunu söyleyen muhalefet. Empati yapsın. Bizim durumumuzda olan birinin görevi, uyuşturucunun oraya ulaşmasını engellemektir. Oraya gidecek olan bir teröristin gidişini engellemektir. Onu engellemek için ne gerekiyorsa yaparız. Şiddet yanlısının, uyuşturucu tacirinin hareket etme hürriyeti, benim vatandaşımın hayat hakkından ve benim genç neslimin sağlığından, ruhsal sağlığından daha önemli değildir. Getireceğimiz önlemle o tür araçlar durdurulacak, aranacak, suç yoksa devam eder ama bir suç varsa da o suç unsuru, uyuşturucuysa uyuşturucu, bombaysa bomba, molotofkokteyli ise molotofkokteyli tespit edilip savcılığa sevk edilecek. Emniyet görevlisine bu yetkiyi vermek dünyanın her yerinde vardır."
"MASKE KULLANILARAK GÖSTERİ YAPILAMAZ"
Türkiye'de otoriterleşme iddiasında bulunanların Amerika'ya gidince, polis durdurduğunda ve "Sakın elini oynatma" dediğinde korkusundan elini oynatamadığını çünkü polisin yetkisi bulunduğunu ve orada da "Nerede insan hakları?" diye sormadığını ifade eden Davutoğlu, demokratik hukuk devletlerinde hangi uygulamalar varsa Türkiye'de de aynı uygulamaların yapılacağını, daha fazlasının olmayacağını bildirdi. Davutoğlu, "Vandalların, eşkıyaların kol gezdiği, barışçıl insanlarımızın da korku altında yaşadığı bir ülkeye 'kamu düzeni sahibi' diyemeyiz" diye konuştu.
Bölgeden gelen 70 belediye başkanını dinlediğini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bir tanesi dedi ki: 3 kez suikaste uğradım. Bir diğeri dedi ki: Sırf AK Parti'den istifa etmem için, (bu bugün AK Parti'dir, yarın başka bir partidir. Alternatif hangi partiyse) ağabeyimi vurdular' dedi. Bu mudur demokrasi? 'Bana yakın bütün akrabalarımın iş yerlerini yaktılar' dedi. Burada bir tedbir almazsak bir müddet sonra ne olur? O zaman o şehirlerde o vandalların, o eşkıyaların, o teröristlerin hükmü geçmeye başlar.

Rahat şartlarda bir fikir beyan etmek çok kolay olur ama hepimizin yapması gereken en zor şartlardaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hukukunu korumaktır. Benim beklediğim, her bir özgürlükçü aydınımızdan, her bir özgürlükçü siyasi partimizden veya siyasetçimizden, görüşü ne olursa olsun şunu söylemesidir, 'Özgürlüklerden fedakarlık etmeyeceğiz ama özgürlükleri istismar eden birilerinin de başka insanların en temel haklarını yok saymasına, yok etmesine de izin vermeyeceğiz.'
Maske kullanılarak gösteri yapılamaz. Molotofkokteyli atılamaz. Birisi çıkar da 'bu yasada molotofkokteyli artık suç sayılıyor, bomba sayılıyor' derse, evet bomba sayılacak. Eğer o molotofkokteyli ile hasta taşıyan ambulans yakılıyorsa kimse bize özgürlükten bahsetmesin. Eğer birisi 'maske takılması engelleniyor da özgürlük engelleniyor' diyorsa evet maske takılmayacak. Maske takan alınıp götürülüp tedbir alınacak çünkü maske takan kişi şunu deklare etmiş oluyor, ben kimliğimi gizliyorum, suç işlemeye hazırım. Dün daha televizyonlarda maske takarak sağa sola ateş edenleri gördünüz mü? İstanbul'da Okmeydanı'nda. O insanın maske takma özgürlüğü, ateş açma özgürlüğü o arada binlerce insanın sokağa çıkma, evinin önüne hatta balkona çıkma özgürlüğünü ortadan kaldırıyor. Bunlar olacak, bu güvenlik reformları."
Çalışmada, bu yaptırımların yanı sıra özgürlüğü teminat altına alan düzenlemelerin de bulunduğunu, sivilleşme ve valilerin yetkileri de dahil hepsinin bir paket halinde getirileceğini aktaran Başbakan Davutoğlu, "Ayrıca önümüzdeki yasama döneminde bu paketle birlikte kişisel verilerin korunması kanunu, kolluğun, gözetimi, denetimi kanunu ve fikri mülkiyetler kanunu gibi insan haklarını teminat altına alan hususlarda olacak" dedi.
Kolluk kuvvetinin kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanması durumunda bunun yaptırımlarının da artırılacağını belirten Davutoğlu, "Burada güçlü bir denetim de getireceğiz. Yetki denetlenecek, hak başka özgürlükleri sınırlamadan kullanılacak. Yani polise sınırsız bir yetki verilmesi söz konusu değil. Hepsi sınırlı, kısıtlı ve tanımlanmış yetkiler olacak" diye konuştu.
Yetki istismarı durumunda güvenlik birimlerinin hesap verebilir durumda olacaklarını belirten Davutoğlu, kimsenin sahip olmadığı bir yetkiyi kullanamayacağını ifade etti.
Basın toplantısının ardından bir süre daha devam eden bilgilendirme toplantısı, yaklaşık 4 saat sürdü.

 
‘Karbeyaz’ yeni yayın dönemine iddialı başladı
 
Şüheda’ya mevlitli vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Kubbeler sizi özledi Gençler..’
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl, belirli temalar çerçevesinde ...
Güllüce’den Milli Kültür vurgusu
Bakan Güllüce, yerli düşüncenin önemine değinerek, bu konuda ağırlığın ...
‘Erzurum, Anadolumuzun Kalesi’
Davutoğlu, ‘Şehitlerimizin olduğu Bingöl, güzelliklerle dünyaya tanınsın. ...
 
TANAP’ta yeni süreç
Erzurum’dan da geçecek olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin ...
'Hayali olmayanlar utansın'
Türkiye'nin bütün şehirlerini ayağa kaldıracak hayalleri bulunduğunu dile ...
Şehit Ailelerine istihdam desteği
Temmuz ayında başvurusu yapılan şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının ...
 
'Selam, insanlık tarihinin en büyük şifresidir'
Davutoğlu, "Benden sana zarar gelmez, selam olsun. Şimdi Diyarbakır'da ...
‘Kaybeden biz olmayız’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinin devam edeceğini belirterek ...
Ala şehit Ailesinin acısını paylaştı
Şehidin babası İlyas Hatipoğlu, cenaze törenine katılan İçişleri Bakanı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva