ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye’de ambulans kaza yaptı: 3 yaralı
Aziziye’de ambulans kaza yaptı: 3 yaralı
Erzurum Burma Bileziği coğrafi işaret aldı
Erzurum Burma Bileziği coğrafi işaret aldı
Palandöken’de kar kalınlığı 1.5 metre eşiğinde
Palandöken’de kar kalınlığı 1.5 metre eşiğinde
Erzurum’dan Osmaniye’ye Dadaloğlu köprüsü
Erzurum’dan Osmaniye’ye Dadaloğlu köprüsü
MİT’ten sınır ötesinde operasyon
MİT’ten sınır ötesinde operasyon
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
23 Aralık 2010 Perşembe - 01:27

DES’ten Yolsuzluk raporu

Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yolsuzluğun Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu olduğunu belirterek, "Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Kurulu' oluşturulmalı, Kurul 3 ayda bir kez toplanarak ülkedeki yolsuzlukları ve yolsuzlukla mücadeleyi değerlendirmelidir" dedi.

DES’ten  Yolsuzluk raporu

ERZURUM (İHA) - Demokratik Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, yolsuzluğun Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu olduğunu belirterek, "Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Kurulu' oluşturulmalı, Kurul 3 ayda bir kez toplanarak ülkedeki yolsuzlukları ve yolsuzlukla mücadeleyi değerlendirmelidir" dedi.
//DES RAPORU
DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) ve Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) tarafından bin 49 kişi üzerinden yapılan 'Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı' raporu açıkladı. Araştırma Raporu'nun öncelikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasi partilerin genel başkanlarına gönderildiğini ifade eden Avcı, rapora göre yolsuzluğun yüzde 79 oranıyla Türkiye'nin en önemli ikinci sorunu olduğunu söyledi. Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avcı, yasal otoriteye karşı duyulan saygı ve itimadın
her geçen gün azalmasının asıl nedeninin yolsuzluklar ve yolsuzluk kaynaklı toplumsal zaaflar olduğunu, yolsuzluklar nedeniyle siyasi otorite halkın desteğinden yoksun kaldığını ve iktidar ile halk arasında kopukluklar başladığını savundu.
//HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN İLKELER
Hükümetin kamu sektöründe yolsuzluk, saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerini ivedilikle hayata geçirmesi gerektiğini kaydeden Avcı, "Türkiye'de acilen Kamu Hizmetleri Reformu, Yargı Reformu, Vergi Politikası ve İdari Reformlar yapılmalıdır. Kamu yöneticileri başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarına etik konular ve etik eğitimi verilmelidir. Yatırımlar, vergiler ve diğer mali konular halkın anlayabileceği basitlikle, kavranılabilir olmalıdır. Yolsuzluğu önleyici kanunlar sadece yapılmamalı, uygulanmalıdır. Bir hükümet politikası ve programı dahilinde yolsuzluk konularında toplumsal farkındalık ve seferberlik bilinci oluşturulmalıdır. Yolsuzlukla mücadelede, kolluk kuvvetlerine olduğu kadar, sivil toplum kurumu/kuruluşu temsilcilerine de, özel sektör ve donanımlı sivil vatandaşlara da eğitim verilmelidir" dedi.
//YOLSUZLUK KÜLTÜRÜ YOK EDİLMELİ
Yolsuzluk kültürünün yağmacı, oportünist, yiyici gibi adlarla toplum tarafından tanımlandığını ve her geçen gün bu sıfatların kanıksanmaya başlandığını belirten Avcı, "Yolsuzlukların önlenmesi için hükümet tarafından atılan adımların daha hızlı ve büyük adımlar şeklinde olmalıdır. Aksi takdirde her geçen gün yaygınlaşan ve derinleşen yolsuzluk kültürü nedeniyle çalışma hayatına yeni giren gençler dahi 'süt dişleri çıkmadan takma dişle ısırmaya başlama', 'kendi mafyasını kurma', 'derin pazarlıklara
girme', 'herkesi haraca bağlama', gibi ortak bir ağız ve jargon oluşturmaktadır. 2011 yılında yapılacak genel seçimlerde, işlenecek ana tema belli ki 'yolsuzluklar ve yolsuzlukla mücadele' olacak ve ya kesinlikle olmalıdır" dedi.
//YOLSUZLUKLA MÜCADELE EYLEM PLANI
Avcı, tüm siyasi partilerin ' Yolsuzlukla Mücadele Eylem Paketi' hazırlayarak seçmenin karşısına çıkması gerektiğini aksi takdirde ülkenin en önemli sorununa bigane kalmış bir parti durumuna düşeceğini ifade etti. Hükümetin yolsuzlukla mücadele alanında yapılanları bir beyaz kitapta toplayarak halka dağıtması gerektiğini kaydeden Avcı, "Tüm siyasi partiler el ele vererek milletvekilli dokunulmazlığı başta olmak üzere tüm dokunulmazlıkları sınırlayan bir Anayasa ve yasa değişikliği yasanın çıktığı tarihten sonra oluşacak yeni dosyalar için geçerli olacak şekilde düzenlenmelidir. Tüm siyasi parti ve belediye başkanlarına 'Yolsuzlukla Mücadele Andı' adı altında bir belge imzalatmalı. Antta başkanlar yolsuzlukla mücadeleye geçit vermeyeceklerini beyan etmelidirler. Bunun seçmen ve halk üzerinde olumlu psikolojik etkileri olacaktır. Tüm siyasi parti Genel Merkezi ve İl başkanlıklarında gönüllülerin çalışacağı bir yolsuzlukla mücadele masası kurulmalıdır" dedi.
//YOLSUZLUKLA MÜCADELE YÜKSEK KORULU OLUŞTURULSUN ÖNERİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında bir 'Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Kurulu' kurulması ve kurulun 3 ayda bir kez toplanarak ülkedeki yolsuzlukları ve yolsuzlukla mücadeleyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Avcı, "Belediyelerde yapılan 10 bin TL üzerindeki alım, satım ve ihaleler ile imar değişiklikleri belediyelerin WEB sitelerinden halka duyurulması için bir genelge yayınlanmalıdır. Her siyasi parti yolsuzlukla mücadele de temayüz etmiş bir kahraman oluşturulmalıdır. Başbakan başta olmak
üzere her siyasi parti genel başkan danışmanlarından birisi yolsuzlukla mücadele için görevlendirilmelidir. Yurt dışında firarda olan yolsuzluk yapmış tüm şahıslar, Türkiye'ye getirilerek yüce yargıya teslim edilmelidir. Her bakan bakanlığındaki yolsuzlukla mücadele konularında yapılanları televizyon ekranlarından ayda bir kez olsun kamuoyuyla paylaşmalıdır. Adı yolsuzluklara karışmış veya şaibelerle anılan belediye başkanları varsa tekrar aday yapılmayacağı konusunda siyasi parti genel başkanlarının
teminatı ve güvencesini taşıyan imzalı bir deklarasyon gazete ilanlarıyla kamuoyuna duyurulmalıdır" dedi.
//RAPORUN SONUÇ BÖLÜMÜ
Hazırlanan raporda öne çıkan sonuçlar ise şöyle: "Alan araştırmasında vatandaş yolsuzluğun vergi düzenini yüzde 44 oranında, sosyal ve ahlaki yapısını yüzde 56 oranında, hukuk ve asayiş düzeni doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 61 oranında olumsuz yönde etkiledi. Vatandaşın yüzde 81'ine göre yolsuzlukların yaygılaşması, serbest pazar ekonomisinin Türkiye'ye hakim olmasıyla başladı. Vatandaşın yüzde 49'una göre Türkiye'de zengin olmak için yolsuzluk yapılması gerekiyor. Vatandaşa göre yolsuzlukların yüzde 72'si belediyelerde gerçekleşiyor. Yolsuzluğun; Türkiye' de bürokrasiyi ve siyaseti çürüttüğü yüzde 90, enflasyonu körüklediği yüzde 39, ekonomiye zarar verdiği yüzde 45, haksız rekabet yarattığı yüzde 77, devlete ve halka zarar verdiğini yüzde 67 oranında ifade eden vatandaşa göre Yolsuzluk Türkiye'nin en önemli 2. sorunu ve herkes tarafından bilinen bir gerçeği olarak ifade ediliyor. Tüm bireylerin hukuk önünde eşitliği ilkesini ortadan kaldıran ana nedenin yüzde 71 ile yolsuzluklar olduğunu kaydeden vatandaşımıza göre yolsuzluklar nedeniyle kamu makamı, bürokrasi, nüfuz ve mevki sahibi insanların yüzde 55' i yolsuzluk yapıyor ve şahsi çıkar sağlıyor."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Veterinerlik Fakültesi, EAEVE üyesi oldu
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi EAEVE üyesi oldu. Avusturya’nın ...
Yağanoğlu’ndan ‘Biyogaz Çiftliği’ önerisi
Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un, biyogaz çiftlikleri kurulması noktasında ...
Türk Milleti Ehli Beyt Aşığı
Malatya Belediyesi 2010 yılı kültürel etkinlikleri kapsamında Muharrem ...
 
TDK'dan ilgi cekici araştırma
Türk Dil Kurumu (TDK), internet sitesine hangi ülkelerden giriş yapıldığı ...
Aytmatov Türk Dünyası’nın gururu
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, TRT Avaz ekranlarında ...
“Duvardaki Kan” ağlattı
Atatürk'ün silah arkadaşlarından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in ...
 
Savaş günlüklerini kibrit kutusunda sakladı
Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde Ruslar'a esir düşen Mehmet ...
Bütçenin üçte biri gıdaya harcanıyor
Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de ...
ZMO’dan Gıda Güvenliği tepkisi
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 13 ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva