ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Aralık 2010 Salı - 03:05

Yağanoğlu’ndan ‘Biyogaz Çiftliği’ önerisi

Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un, biyogaz çiftlikleri kurulması noktasında fevkalade müsait bir altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Yağanoğlu’ndan ‘Biyogaz Çiftliği’ önerisi

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un, biyogaz çiftlikleri kurulması noktasında fevkalade müsait bir altyapıya sahip olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyelinin, biyogaz çiftlikleri kurulabilmesi yönünde önemli bir altyapı niteliği taşıdığını belirtti.
//ERZURUM’UN ALTYAPISI HAZIR
Tarım sektörünün, Türkiye’de olduğu gibi Erzurum'da da önemli bir sektör durumunda olduğunu kaydeden Yağanoğlu, “Tarım, Erzurum'un kalkınmasında en önde gelen sektördür. İlimiz Tarım ve hayvancılık, turizm, sağlık sektörü, eğitim sektörü ve kurulabilecek sanayi girişimleriyle bulunduğu düzeyi ön sıralara çekebilir. Kalkınmış iller sıralamasında 60. sırada kalan Erzurum'da kalkınma için önemli hamleler yapmak gerekir.” dedi. Erzurum’un tarımsal kalkınmada çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu, çayır ve mera varlığının oldukça çok oluşu nedeniyle hayvancılık için bir cazibe merkezi konumunda bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yağanoğlu, “2 milyon 506 bin 602 hektar yüz ölçüme sahip olan ilimiz, ülkemizin 4'üncü büyük şehridir. İlimizin toplam alanının yüzde 65' i çayır ve mera arazisi olup, Türkiye meralarının yüzde 13'ü ilimizde bulunmaktadır. Dolayısıyla ilimizin ekonomisi tarıma, tarım içerisinde ise hayvancılığa dayanmaktadır.” diye konuştu.  
//HAYVAN VARLIĞI, BİYOGAZ TESİSLERİ İÇİN UYGUN BİR ALTYAPI
Erzurum’da hayvancılığın temel geçim kaynaklarının başında geldiğini anlatan Yağanoğlu, ilde 543 bin 894 büyükbaş hayvan ile 651 bin 253 adet küçükbaş hayvan mevcudu bulunduğunu bildirdi. Her ilde ve Türkiye genelinde hayvan sayısı azalırken, Erzurum da büyükbaş hayvan varlığının azalmadığına dikkati çeken Yağanoğlu, “Hayvancılıkta sadece verimsizlik ve üretim düşüklüğü dikkat çekmektedir. Son yıllarda hayvancılığa verilen destekler sonucu bazı projeler gündeme gelmiştir. Bu iyi bir gelişme ise de, yetersizdir. Erzurum'un hayvancılık için uygun olan yörelerinde en az 50 baş olmak üzere değişik ölçeklerde çiftliklerin kurulması gerekir. Çiftlikler kurulurken oluşan atıkların ve gübrenin iyi bir şekilde değerlendirilmesi zorunludur. Bu amaçla biyogaz tesisleri kurulmalıdır. Her çiftliğin, hatta her köyde biyogaz tesisleri kurulması oldukça yararlı olacaktır.” şeklinde konuştu.
//YAĞANOĞLU’NDAN ÖRNEKLEME
Biyogazın, hayvanların gübrelerinin uygun koşullar altında fermentasyona uğratılması işlemi olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, “Bu şekilde bir taraftan gaz üretilirken, diğer taraftan çok kaliteli organik gübre üretimi de gerçekleştirilmiş olacaktır. Dünyada 1700 yıllarından beri kullanılan biyogaz son yıllarda özellikle Almanya, İsveç ve Danimarka'da yaygındır. Almanya'da 3 bin 500 adet biyogaz tesisi bulunmaktadır. Bizde ise 1957’de bir deneme yapılmış, daha sonraları ciddi bir tesise rastlanılmamaktadır. Oysa biyogazı, Erzurum dahil ülkemizin her yerinde üretme imkanı bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
//TARIM EKONOMİSİNE YENİ YAKLAŞIM
Kırsal kesimde ve köylerde tarımsal faaliyetlerin ana uğraşı halinde olduğunu ve bu yörelerde yaşayan halkın yüzde 80'inin, genelde ise yüzde 50'den fazlasının hayvancılıkla uğraştığını dile getiren Yağanoğlu, “Hayvan gübresi çevrede biriktirilerek ya tezek olarak yakılmakta ya da çok önemli çevre kirliliği oluşturarak, kırsal kesimlerin yasam kalitesini etkilemektedir. Bu atıklar, yer altı sularının kirlenmesine, hayvanlarda var olan bazı hastalıkların bu atıklar yoluyla yayılmasına da yol açmaktadır. Gübrenin tezek olarak yakılması ise, önemli bir ekonomik kayıp olarak görülmektedir. Toprağın bu gübreden mahrum bırakılması, toprakların artık üretkenliğini kaybetmesine yol açmakta ya da çok fazla kimyasal gübre kullanımını gerektirmektedir.” şeklinde konuştu.
//BİYOGAZ ÜRETİMİNDE ATIKLAR YOK OLMUYOR“
Hayvan dışkısının tezek olarak yakılmasında sağlanan faydanın 100 birim kabul edilirse dışkının doğrudan tarlaya verilmesi halinde, verim artışına bağlı olarak elde edilecek yarar 266, dışkıdan biyogaz elde edip bunun yakılması ve kalan organik maddenin tarlaya verilmesi ile elde edilecek yarar 415 olmaktadır” diyen Yağanoğlu, biyogaz üretiminin, kırsal kesimde sadece kirliliği azaltıcı değil, aynı zamanda gelir elde edici bir faktör olarak düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
Biyogazın temiz ve ısı değeri yüksek bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden Yağanoğlu, biyogaz üretiminden sonra atıkların yok olmadığını, üstelik çok daha değerli bir gübre haline dönüştüğünü söyledi. Biyogaz üretimi sonucu hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumlarının çimlenme özelliğini kaybettiğini aktaran Yağanoğlu, “1 adet büyükbaş hayvan yılda 3,6 ton yaş gübre, 1 adet küçükbaş hayvan 0,7 ton yaş gübre, 1 adet kümes hayvanı 0,022 ton yaş gübre üretmektedir. Bu değerlerden yola çıkarak; 1 ton sığır gübresi yılda 33 metreküp biyogaz, 1 ton kümes hayvani gübresi yılda 78 metreküp biyogaz, 1 ton koyun gübresi ise, yılda 58 metreküp biyogaz üretilebilir.” diye konuştu.  
//37 KİLO SIĞIR GÜBRESİ, 4 KİŞİLİK BİR AİLENİN MUTFAK TÜPÜ İHTİYACINI KARŞILIYOR
Yaklaşık 37,5 kilo sığır gübresinden 1 metreküp biyogaz elde edilebildiğini dile getiren Yağanoğlu, “Bu 4 kişilik bir ailenin 1 günlük mutfak tüpü ihtiyacını karşılar. Bu da 4 sığırdan elde edilmektedir. 20 sığırı olan bir işletme, yılda 2 bin 376 metreküp gaz üretimi yapar. Bu gazın bir miktarı mutfak tüp giderini karşılar. Geri kalanı ise, ısıtma veya elektrik üretiminde kullanılır. Bunların dışında çok kaliteli bir organik gübre elde edilir ve tarımsal üretimde artar. Bunun için 12 metreküp kapasiteli bir biyogaz tesisi kurmak yeterlidir. Ancak en uygun köylerde, tüm köyün hayvan varlığı dikkate alınarak planlanacak tesisler olmalıdır. Her çiftçi verdiği kadar gübreyi geri alacak, gaz üretiminden de payına düşeni kullanabilecektir. Böylece, enerji tasarrufu, temiz bir çevre, bol ürünlü bir tarım yapmak mümkün olacaktır. Biyogaz tesisi 4 ile 5 yılda kendini amorti edebilmektedir. Hayvan sayısı arttıkça tesis masrafı da düşecektir.” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 27 Aralık 2010 Pazartesi 10:40

ejdercik ve jder rumuzlarıyla yazanlar. Çok mu zorunuza giti? Avukatlık ücreti ne alıyorsunuz? O Hoca Efendi cevap versin?Siz niye yalakalık yapıyorsunuz? Bağımsız jüri dediğin,"Körler sağırlar, birbiri ağırlar cinsinden" Sen bırak o jüriyi,mürüyi de bu Hoca Efendinin ve fakültesinin ve kendi gibi olanların,bu şehire ve bu ülkeye hangi teknolojiyi üretip mal ettiklerinden bahset.Aldık ları Nobel ödülünden bahset.Uluslararası başarılarından bahset.Bakınız bu şehire tarım ve hayvan ürünleri hep hep dışarı dan geliyor.Bu,bu şehir için bir 'zül' dür.Devlet bunlara, bunlara çözüm bulsunlar,üretsinler,çalışsınlar diye trilyonları harcıyor.Saltanat sürüp yatsınlar diye değil.Siz de bu yalakalığı bırakın da gerçekçi olun.Baş kalarının borazanını öttürmeyin.Belki de bu Hoca Efendi'nin asistanları olabilir siniz.Onun için yağ çekip yağdanlık yapıyorsunuz.Bırakın yağcılığı da çalışın,üretin.İnsanlığın yararına bir hayrınız olsun.

Yorumu oyla      6      4  
ejder 25 Aralık 2010 Cumartesi 22:24

tepesi kariyerin yok diye mi saldırıyorsun insanlara. kariyer sahibi olsaydın sende çalışıp.

Yorumu oyla      6      4  
ejdercik 25 Aralık 2010 Cumartesi 21:05

Bu adam dediğin Profesor. Senin gibi ne olduğu belli olayan biri değil. Ona bu ünvanı da bağımsız juriler verdi. Sen hangi cüretle onun bilimsel olmadığını söylüyorsun. İş yapanlara leke atma. insan ol.

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi 24 Aralık 2010 Cuma 17:40

ejder tepesi sen ne yaptın,diyen yorumcu ben saltanat sahibi değilim ki.Benim bun lar gibi kariyerim yok ki.Hem bu işleri bunlar yapacak.Devlet bunlara trilyonla rı harcıyor,bunlara kariyer veriyor ki; bilim,bilişim,proje üretsinler,yüksek düzeyde eğitim yapsınlar,icat etsinler, bulsunlar,bulduklarını geliştirip sana yiye sunsunlar, teknolojik eserleri dünyaya satalım,ülkeye milyar dolarlar girsin,milletin refah seviyesi yükselsin diye. Devlet bunlara bu trilyonları;sal tanat sürmeleri,yan gelip yatmaları, göbek büyütmek için vermiyor.Çalışıp üretmeleri için veriyor.Senin savunduğun bu hoca efendinin,hangi teknolojik ve il mi buluşu var?Bu ülkeye hangi patenti bize ait eseri buldu veya bu ziraatçılar buldular?Saltanat süren bu hocaların kaç tanesi,Nobel Ödülü aldı?Artık bu mil leti aldatamıyorsunuz.Çıkıp bir lise öğretmeni gibi, verilen demeçlere bizim karnımız artık tok.Bu millet bunları yutmuyor.Üniversiteleri bir aile albümü haline getirdiniz.Utanın,utanın artık !

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi sen ne yaptın? 22 Aralık 2010 Çarşamba 17:54

Çalışanlardan allah razı olsun. Ejder sadece eleştiri yapar. ne yaptın bu il için? bu ülke için? onu düşün bir de...

Yorumu oyla      6      4  
ERZURUMLU 21 Aralık 2010 Salı 16:08

sayın hocam bu proje taa 25 yıl önce doç.dr.sücaattin kırımhan tarafından ziraat fakültesi sığırcılık ahırlarında başlatılmış ama erzurumluların ağurlıklı olduğu fakültenizde yapan bir erzurum çocuğu olunca ilgi görmemiş sizin dekanlığınız dönemindede hiç konuşulmamıştı sadece yeni bir fikir olmadığını ama olabilirlik tarafının kuvvetli olduğunu söyleyebilirim

Yorumu oyla      6      4  
ejder tepesi 21 Aralık 2010 Salı 09:50

Hoca Efendi, bugüne kadar neredeydiniz? Yeni mi aklınız başınıza geldi?52 yıllık bu fakültenizin,bu şehire hiçbir faydası olmadı.Geçen yıllar hep boşuna geçti. Yazık oldu o yıllara.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Milleti Ehli Beyt Aşığı
Malatya Belediyesi 2010 yılı kültürel etkinlikleri kapsamında Muharrem ...
TDK'dan ilgi cekici araştırma
Türk Dil Kurumu (TDK), internet sitesine hangi ülkelerden giriş yapıldığı ...
Aytmatov Türk Dünyası’nın gururu
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, TRT Avaz ekranlarında ...
 
“Duvardaki Kan” ağlattı
Atatürk'ün silah arkadaşlarından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in ...
Savaş günlüklerini kibrit kutusunda sakladı
Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde Ruslar'a esir düşen Mehmet ...
Bütçenin üçte biri gıdaya harcanıyor
Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de ...
 
ZMO’dan Gıda Güvenliği tepkisi
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 13 ...
Yakutiye’nin nüfuzu da nüfusu da büyüyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 yılı nüfus sayım sonuçlarını açıklamak ...
İstiklâl Harbi’nde Bir İhtiyat Subayının Günlükleri
Oğuzhan Saygılı [*]/Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Birinci Dünya ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva