ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Gümüşhane yolunda kaza: 14 yaralı
Erzurum Gümüşhane yolunda kaza: 14 yaralı
MSB: '13 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirildi'
MSB: '13 PKK’lı terörist etkisiz hâle getirildi'
‘Atayurttan Anayurda Taşlardaki Gizli Tarih’
‘Atayurttan Anayurda Taşlardaki Gizli Tarih’
EKK kararları açıklandı
EKK kararları açıklandı
Ulusal Vefa Programı'na 3,8 milyar kaynak
Ulusal Vefa Programı'na 3,8 milyar kaynak
HABERLER>EKONOMİ
26 Ekim 2010 Salı - 05:16

DB Türkiye Raporu açıklandı

Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı içerisinde en büyük payı hemen her yaş grubundan bayanlar, sonra gençler, ardından yaşlılar oluşturuyor. Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye Ülke Ekonomik Raporu”nun tanıtımını görseller eşliğinde yapan ekono

DB Türkiye Raporu açıklandı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranı içerisinde en büyük payı hemen her yaş grubundan bayanlar, sonra gençler, ardından yaşlılar oluşturuyor.
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Dünya Bankası işbirliğiyle Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde “Kayıt Dışılıkla Mücadele Fırsatlar, Zorluklar ve Politika Önerileri” konulu bir panel düzenlendi.
//POYRAZ’IN SUNUMU
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Fatih Dağlı, ETSO’dan Nazım Akıllıoğlu, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş ve Dünya Bankası Türkiye Başekonomisti Marc Thomas’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, Erzurum’da kurulan “Erzurum İli Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Komisyonu hakkında bilgiler verdi.
//KOMİSYON KURULUŞ AMACI
Komisyonun kuruluş amacını anlatan Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, devletten gizlenen, kayda geçirilmeyen dolayısıyla da denetlenemeyen iktisadi faaliyetlerin bütünü olan kayıt dışı ekonominin, Türkiye ve Erzurum ekonomisine çok büyük zararlar verdiğini kaydederek, “Kayıt dışılık, enflasyon ve işsizlikle birlikte, bir ülke ekonomisinde makroekonomik istikrar ve uyumun sağlanması için çözülmesi gereken en önemli konulardan birisidir. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin ilk adımı; kayıt dışı ekonominin mevcudiyeti, sınırları ile bu mevcudiyeti etkileyen dinamikleri doğru analiz etmek suretiyle hareket stratejisi belirlemektir. İktisadi kararların başarısı, genel ekonomiye nazaran farklılıklar arz eden yerel yapının iyi değerlendirilmesine bağlıdır. Buna göre kayıt dışılıkla mücadelenin başarısı da, eylem planı içerisinde il ve bölge ekonomik yapılarının dikkate alınmasıyla mümkündür. Nihayetinde, “Erzurum İli Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı” hazırlanması elzemdir. Bu planın hazırlanmasının ilk adımı ise Erzurum ekonomisi içerisinde kayıt dışılığın mevcudiyetinin, parasal büyüklüğünün, sektörel dağılımının, sınırlarının ve dinamiklerinin tespiti olacaktır. Bu konuda sorumlu kuruluş olarak Gelir İdaresi Başkanlığı belirlendiği için taşra teşkilatı olarak Vergi Dairesi Başkanlığımızın öncülüğünde, hem kamu kurumları hem de sivil toplum kuruluşları davet edilerek bir çalışma yapılması düşünülmüş ve ‘Erzurum İli Kayıt Dışılıkla Mücadele Komisyonu’ kurulmuştur.” diye konuştu.
//KARAKUM, DB’NİN TÜRKİYE RAPORUNU ANLATTI
Katılımcılara, ‘Erzurum İli Kayıt Dışılıkla Mücadele Komisyonu’nun amaçları ve bugüne kadar yürüttüğü çalışmalara ilişkin olarak bilgiler de aktaran Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, sözü daha sonra Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Kamer Karakum’a bıraktı. Panele katılanlara, Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Türkiye Ülke Ekonomik Raporu”nun tanıtımını görseller eşliğinde yapan Karakum, Türkiye’deki kayıt dışı ekonominin boyutlarına işaret etti. Kamer Karakum, Türkiye’de kayıt dışılığın, farklı tanımlar kullanıldığında ve ekonominin belirli sektörlerinde yakın zamanda yaşanan azalmaya rağmen yaygın nitelikte olduğunu kaydederek, “Türkiye’nin gelir düzeyi düşünüldüğünde kayıt dışılık düzeyi aşırı derecede yüksek değildir. İşletmelerin kayıt altında olmama durumu çok yaygın olmamakla birlikte gelirlerin ve ücretlerin eksik beyanı ve çalışanların sosyal güvenlik sistemine kayıt olmamalarına daha sık rastlanmaktadır. Mesela Latin Amerika ülkelerinde bu durumun tam tersi bir manzara mevcuttur.” diye konuştu.
//“TÜRKİYE’DE OLUMLU GELİŞMELER GÖZLENİYOR”
Türkiye’de kayıt dışı istihdam konusunda son yıllarda olumlu bir seyir izlenmeye başladığını dile getiren Karakum, “Özellikle kayıt dışı istihdam konusunda en çok mağdur edilen kesimi, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor. Çünkü kayıt dışı istihdam oranı içerisinde her yaştan kadınlar büyük bir payı oluşturuyor. Bunun ardından gençler ve daha sonra da, yaşlılar kayıt dışında önemli bir paya sahipler.” dedi.
“Türkiye Ülke Ekonomik Raporu”nun içeriği ve hangi yöntemler kullanılarak hazırlandığı konusunda da bilgiler veren Kıdemli Ekonomist Karakum, “Raporda kayıt dışılığın sonuçları ve nedenleri arasında kavramsal bir ayrım yapılmıştır. Sonuç bölümünde Türkiye ekonomisinde kayıt dışılığı neden azaltmak isteyebileceğimize cevaplar verilmektedir. Nedenler bölümü ise, kayıt dışılığı nasıl azaltmak isteyebileceğimiz ve bunun ne oranda yapılabilir olduğu konularında başlangıç noktası niteliği taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. 
Paneldeki diğer konuşmacılar da, kayıt dışılıkla mücadele yollarına ilişkin olarak bilgiler aktardılar.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zachau’dan, Erzurum’a övgü…
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Erzurum’da 2008 yılında ...
Ovit’e sit engeli
Rize Barosu Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu, Rize'nin geleceği, Ovit Tüneli ...
Tarımsal sorunlara üretim yaklaşımı
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, birim ...
 
Domates almak zengin işi oldu
– Erzurum’da domatesin çürüğü bile 2 TL’den satışa sunuluyor. Domates ...
Pasinler’de kurban sevkiyatı önlemi
Pasinler İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ...
Kurbanlıklarda “Hormon Denetimi” yapılacak
Et fiyatlarındaki artışı rant kapısı haline getirmek isteyen fırsatçılar, ...
 
Tarım Kredi'den bölge çıkarması
Görev yeni atanan Birlik Bölge Müdürü Ömer Efe Vali Yerlikaya'ya Tarım ...
Teşvikte bölgesel rekabet
Hazine Müsteşarlığı Eylül 2010 Aylık Yatırım Teşvik Bülteni yayımlandı. ...
Tarım Müdürlüğü’nden kurbanlık uyarısı
Erzurum Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurbanlık hayvan satışı, alımı, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Maskesiz gezenimiz var mı?
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva