SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Et fiyatlarındaki artışı rant kapısı haline getirmek isteyen fırsatçılar, daha çok para kazanabilmek için birbirinden ilginç yollara başvuruyor. Kurban Bayramı öncesinde, pazarlara sürülecek olan bir kısım hayvanlara ‘hormon aşısı’ yapıldığı yönündeki söylentiler, kafaları karıştırmaya başladı. Söylentilerin ayyuka çıkması üzerine harekete geçen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, denetim için kolları sıvarken, Tarım İl Müdürlüğü de, ‘hormonlu kurbanlıklar’ için seferber oldu. Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, “İlimizde ve bölgemizde bu tür bir duruma rastlanmamış olmasına karşın, her türlü
tedbirimizi almış durumdayız.” dedi.
//ERZURUM’DA HORMONLU KURBANA RASTLANMADI
Kurbanlık hayvanlarda birden bire 15 ile 30 arasında kilo artışına sebebiyet veren hormon ilaçlarının, genellikle Lübnan, İran ve Suriye’den kaçak yollarla ülkeye sokulduğu bilinirken, söz konusu ilaçlar, kesimden günler önce hayvanlara enjekte ediliyor. Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, ilaç enjekte edilen hayvanların, işin uzmanı olunmadığı müddetçe anlaşılamayacağını belirterek, vatandaşların bu tür bir mağduriyetle karşılaşmaması için gerekli denetimlerin yapılacağını bildirdi. Kurban Bayramı öncesinde hayvan hareketlerinin arttığını, gerek il dışına gönderilen ve gerekse dışarıdan Erzurum’a getirilen hayvanların sayısında önemli ölçüde bir artış yaşandığını kaydeden Daş, “Şehrimize hormonlu hayvanlara şu ana kadar rastlanmadı. Bu bağlamda yürütülen Koruyucu Hekimlik ve Hayvan Sağlığı Hizmetleri sayesinde, olumsuz bir duruma anında müdahale ediliyor.” diye konuştu.
//TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÖZEL TEDBİR
Hayvanlardan kan ve çeşitli örnekler alınması suretiyle hormon kullanılıp kullanılmadığının rahatlıkla tespit edilebildiğini vurgulayan Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, Erzurum’daki laboratuarların bu çerçevede her türlü imkana sahip olduklarına dikkati çekerek, “Şehrin giriş ve çıkışlarında yürütülen denetim çalışmaları, hayvan sevkiyatını zaten kontrol altında tutmamızı sağlıyor. Bunun dışında komisyon kararıyla hayvan pazarları da sıkı bir denetim altında olacak.” ifadelerini kullandı.
İddia edildiği şekilde hormon ilacı kullanılan hayvanların, insan sağlığına da zarar verebileceğini vurgulayan Daş, yürütülen denetim çalışmalarına ek olarak, vatandaşların yardımından da büyük fayda göreceklerini söyledi. Daş, “Vatandaşımız, kuşku duydukları her türlü durumu mutlaka bizimle paylaşsınlar. İnsan sağlığının korunmasının yanında, haksız kazanç elde edilmesinin de önüne geçecek olan denetimlerde, halkımızın bilgi ve tavsiyeleri de bizim için büyük önem taşıyor.” dedi.
//HORMON YOK KEMİK İĞNESİ VAR
Öte yandan Erzurum ve bölgede uzun süren kış mevsimi nedeniyle büyük ve küçükbaş hayvanlara kemik iğnesi yapıldığını hatırlatan veteriner hekimler, “Hayvanlar bölgede kış boşunca dışarıya çıkamadıkları ve güneşten faydalanamadıkları için kemik erimesi riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu nedenle hayvanlara bölgede genellikle kemik iğnesi yaptırılmaktadır. Hormon enjektesi ise, tamamen farklı bir durumdur. Hayvanların kısa sürede kas yapmasını sağlayan bu tür ilaçlar, hayvanları deyim yerindeyse davul gibi şişirmektedir. Hormon ilacı verilen bir hayvanın ise, enjeksiyondan en az 5 ay sonra kesilmesi, sağlık açısından şarttır. Fakat bayram öncesinde daha fazla para kazanabilmek adına ticari ahlaktan yoksun olan bazı yetiştiriciler bu tür yollara başvurabiliyorlar.” diye konuştular.