SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Erzurum Tarım İl Müdürlüğü tarafından kurbanlık hayvan satışı, alımı, sevki ve kesimi konusunda vatandaşlara uyarıda bulunuldu.
Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, kurbanlık hayvan alımı, sevki ve satımı konusunda vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı nedeniyle ülke genelinde hayvan hareketlerinin arttığını kaydeden Enver Daş, özellikle Erzurum’dan diğer illere önemli miktarda hayvan sevkinin yapıldığını belirtti.
//BULAŞICI HASTALIKLAR
Buna paralel olarak zaman zaman yetiştiricilerin mağduriyeti, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılması riskinin de arttığına dikkati çeken Daş, “Bu nedenle kurbanlık hayvan alınırken, kesilirken ve kurbanlık hayvan yetiştirilip il dışına ya da mahalli pazarlara satış amacıyla sevk edilirken, bir takım önlemler alınmaktadır.” dedi.
Kurbanlık hayvanların sevklerinden en az 15 gün öncesinden şap aşılamasının yapılmış olması ve küpelenerek kayıt altına alınmış olmasının gerektiğini kaydeden Daş, “Sevk için Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden birkaç gün öncesinden hayvan sahiplerinin müracaatı ile sevk edecekleri hayvanlara ait pasaportları ve kimlikleri düzenlenir. Böylece yığılma ve gecikmeler önlenmiş olacaktır.” diye konuştu.
//HAYVAN SEVKİYAT YASAĞI KALKIYOR
Erzurum’dan İstanbul’un Anadolu yakasına 30 Ekim 10 2010 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan sevkine izin verileceğini açıklayan Tarım İl Müdür Vekili Daş, nakil konusunda uyarılarda da bulundu. Daş, “Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, sığır ve koyun cinsi hayvanların aynı araçla şevkine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakli vasıtaları ile şevklerine izin verilmeyecektir. Kaçak hayvan hareketlerine sebebiyet veren hayvan sahiplen ve nakil vasıtalarına ağır idari para cezaları verilmektedir. Kurbanlık hayvanlar, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca da belirlenmiş olan il merkezi ve ilçelerde belediyelerce işletmeciliği yapılan hayvan pazarlarında alınıp, satılacaktır.” şeklinde konuştu.
//HANGİ HAYVANLAR KURBANLIK OLARAK SATIN ALINMAMALI VE KESİLMEMELİ?
Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, kurbanlık hayvan satın alacak olan vatandaşları da uyardı. Daş, satışına ve sevkine izin verilmeyecek hayvanlardaki bazı işaretlere vurgu yaparak, veteriner sağlık raporu veya menşe şahadetnamesi olmayan, küpesiz ve büyükbaş hayvan kimlik kartı bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, salya ve gözde akıntısı bulunan hayvanların da, kurbanlık olarak tercih edilmemesi çağrısında bulundu. Enver Daş, “Pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanlar da, yine satın alınmaması gereken hayvanlar grubunda bulunuyor.” yedi.
//İSTEYENLER, KENDİ BAHÇELERİNDE KURBAN KESEBİLECEK
Kurbanlık kesimi konusuna da değinen Daş, “Kurbanlık hayvanlar şehirde mezbahalarda ve Kurban Hizmetleri Komisyonu'nca belirlenen yerlerde kesilecektir. Ancak isteyen vatandaşlar uygun olması halinde kendi bahçelerinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde usulüne uygun bir şekilde kesebilirler. Ayrıca köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde yine kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak, yol kenarı ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli (parazit larvası içeren su kesecikleri) karaciğer ve akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış derin çukurlara gömülerek imha edilecektir. Bu parazitler direk veya kedi-köpek pislikleri İle insanlara ve diğer hayvanlara bulaşarak hastalık yapmaktadırlar. Kurbanlık hayvanlar, kasaplar veya bu konuda ehil kişilerce usulüne uygun olarak kesilmelidir. Deri mutlaka usulüne uygun ve zarar verilmeyecek şekilde yüzülerek tuzlanmalıdır. Her yıl bu yüzden zayi edilen tonlarca deri, milli ekonomide önemli kayıplar oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.