//KARA’NIN AÇIKLAMASI
Pasinler İlçe Tarım Müdürü Dilek Kara, Kurban Bayramı nedeniyle İlçede hayvan hareketlerinin fazlalaşmakta olduğunu, ilçeden diğer illere önemli miktarda hayvan sevkinin olduğunu ve buna paralel olarak da Kurban Bayramı öncesi Ülkemizde hayvan pazarları dışında hayvan satış yerleri çoğaldığını, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riski artmakta olduğunu, bu nedenle kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi büyük önem taşıdığını söyledi.
//ÖNCE HİJYEN
Kurban Bayramında amaçlarının insan sağlığı ve hayvan sağlığını korumak, hayvanların hayvan refahı gözetilerek hijyenik şartlara uygun kesilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak olduğunu söyleyen Dilek Kara, “Kurbanın; insanların dini vecibelerinin yerine getirmesinin yanı sıra insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutu da bulunmaktadır. Bu kapsamda İlçe Tarım Müdürlüğü olarak tüm sığır cinsi hayvanlar küpelenerek kayıt altına alınıyor. Kayıt altına alınmamış ve aşıları yapılmamış sığırların yurt içi hareketlerine izin verilmemektedir. Yine küçükbaş hayvan sevklerinde de küçükbaş hayvanlar küpelenerek kayıt altına alınmakta, kayıt altına alınmamış ve aşıları yapılmamış küçükbaş hayvanların yurt içi hareketlerine izin verilmemektedir. Kurban bayramı döneminde polis ve jandarmanın yaptığı yol kontrollerinde belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmeyecektir” diye konuştu.
//KARA’DAN YETİŞTİRİCİLERE UYARI
Kurbanlık hayvan sevk ettirecek yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren İlçe Tarım Müdürü Dilek Kara, sığır cinsi hayvanlarını 2010 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılatmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılatmamış hayvanlarının sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılatmaları zorunlu olduğunu kaydetti.
Kara, “Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanlarına sevklerine hiçbir suretle izin verilmeyecektir. Sevk raporunun ilgili kısımlarının yetkililerce doldurularak imzalanmış olması ve hayvanların kulak küpe numaralarına ihtiva etmesi zorunludur” dedi.
//BELGESİZ HAYVAN ÇIKIŞI OLMAYACAK
Hayvanlarına ilçe içinde Menşe Şahadetname, ilçe veya iller arası veteriner sağlık raporları ile nakletmeleri gerekmekte olduğunu, belgesiz hayvan nakleden ve araç sahiplerine 3285 sayılı hayvan sağlığı ve zabıtası kanununun 47. maddesine göre idari para cezası uygulanmakta olduğunu söyleyen Dilek Kara, Kurbanlık hayvanlarının taşınmasında kullanılacak araçlar, nakliye öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilmesi gerektiğini, hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklememeleri, nakliye sırasında yaralanma ve gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyeceğini hatırlattı.
Tarım Müdürü Dilek Kara, kurbanlık hayvanlarını sattıklarında, pasaportun satıcıda kalan kısmına "Kurbanlık olarak satıldı." İbaresi yazılarak bu pasaportları, işletmelerinin bağlı bulunduğu İlçe Tarım Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmekte olduğunu sözlerine ekledi.