ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Gazze Yürüyüşü 52’nci haftasında
Gazze Yürüyüşü 52’nci haftasında
Şehit Toppuz’a vefa
Şehit Toppuz’a vefa
Trenle kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Trenle kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
HABERLER>EKONOMİ
29 Kasım 2008 Cumartesi - 02:08

Çiftçi "Maliyet" Mağduru

Türk tarımının içinde bulunduğu durumla ilgili açıklama yapan MHP Erzurum Milletvekili Ertugay, Türk tarımı ve Türk çiftçisinin zorda olduğunu belirtti. Ertugay,Türk tarımı ve Türk çiftçisinin dış pazarda küresel gelişmeler karşısında korunmasız ve çaresiz bırakıldığını, rekabet şansını kaybettiğini, içeride de yanlış politikalar sonucu tasfiye sürecine girildiğini ifade etti.

Çiftçi  Maliyet  Mağduru

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay, tarım topraklarının boşaldığını ve son 3 yılda 1.8 milyon kişinin toprağından koptuğunu bildirdi.

ERTUGAY TARIM SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

Türk tarımının içinde bulunduğu durumla ilgili açıklama yapan MHP Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Zeki Ertugay, Türk tarımı ve Türk çiftçisinin zorda olduğunu belirtti. Türk tarımı ve Türk çiftçisinin dış pazarda küresel gelişmeler karşısında korunmasız ve çaresiz bırakıldığını, rekabet şansını kaybettiğini, içeride de yanlış politikalar sonucu tavsiye sürecine girildiğini ifade eden Milletvekili Ertugay, "Bitkisel üretimin yanında sütçülük ve besicilik büyük darbe yemiştir. Son yıllarda tarımda ciddioranda küçülme yaşanmıştır. 2007'deki küçülme yüzde 6.9'dur. 2008 Ocak-Haziran dönemi gerçekleşen küçülme ise yüzde 1.1'dir. Bırakınız dış piyasada rekabet edebilmeyi üretici karnını doyuramaz hale gelmiştir.”dedi.

KIRSAL KESİMDE GÖÇ ARTIYOR

Tarım sektörünün ana dinamiklerini ele alan Ertugay kırsal kesimdeki göç olgusuna değinerek şunları kaydetti: “Çiftçi göç ediyor, kaçıyor, toprağını terk ediyor. Tarım toprakları boşalıyor sadece küçük çiftçi değil büyük çiftçi de toprağını terk ediyor. Son üç yılda toprağından koparılmış 1.8 milyon insanın olduğu bir ülke tarımı kötü yönetiliyor demektir. Felakete sürükleniyor demektir. Tarımı çaresizliğe mahkum edilmiş demektir. Son üç yıl içerisinde tarım kesiminden, diğer sektörlerde istihdam imkanı oluşturulmadan 1.8 milyon kişinin uzaklaşması, kaçışı, bu fakirleşmenin, çaresizliğin ve bitişin sonucudur"

TARIMDA GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI

Buğday pirinç, et, süt, şeker pancarı gibi temel ürünler başta olmak üzere birkaç yıldır ürün fiyatlarının yerinde saydığını ancak son bir yılda mazotun yüzde 70, gübre yüzde 180 zam gördüğünü kaydeden Ertugay, şunları dile getirdi: "Geçen yıl torbası 30 YTL'ye satılan DAP gübresini çiftçimiz bu ekim döneminde 110 YTL'ye satın almak zorunda kalmıştır. Bu ülkede 50 kiloluk bir torba şeker 90 YTL, 50 kiloluk bir torba DAP gübresi 110 YTL'dir. Ağır gübre fiyatlarının ve maliyetlerinin çok altında pancar satan çiftçi, nasıl pancar üretmeye devam etsin? Zaten kota zulmünü kaldırmadığınız sürece niçin üretsin ki, bu politikalarla elbette ki bu ülke kaçak şeker cenneti haline gelir. Bu ülkede Batı bölgelerinde üreticinin 68 yeni kuruşa

sattığı süt 57 yeni kuruşa, doğuda 40 yeni kuruşa düşmüştür."

TARIMSAL AVANTAJI KULLANAMIYORUZ

Ertugay, Türkiye'nin tarıma uygun işlenebilir arazi bakımından, dünyada 12'nci, AB'de birinci; hububat bakımından dünyada birinci, AB'de 3'üncü; fındık, kayısı ve incir bakımından dünya ve AB'de birinci; mercimek, domates, karpuz bakımından dünyada 3'üncü AB'de birinci, sığır bakımından AB'de 4'üncü, küçükbaş hayvan bakımından AB'de 2'inci, arı kovanı bakımından ise dünyada 2'inci AB'de birinci olduğunu vurgulayarak, ülkenin tarımsal avantajlarını iyi kullanamadığı ve sektörün katma değer üretemez boyuta düşürüldüğünü vurguladı.

 TARIMDA VERİMLİLİK VE KALİTE SORUNU

 Tarım sektörünün yeterli boyutta desteklenmediği, kalite ve verimlilik artışına yönelik çalışmalar gerçekleştirilemediğini öne süren Ertugay şunları kaydetti: “"Bu yılın ilk çeyreğinde Nisan-2008'de dünyada bir sıkıntı, bir trajedi yaşandı hala da yaşanmaya devam ediyor. Dünya ölçeğinde tarımdaki daralma ve gıda fiyatlarındaki artışın yol açtığı panik ve 50'nin üzerinde ülkede artık bir faciaya dönüşen açlık konusu, dünya gündeminin bir numaralı meselesi oldu. Ülkemizde de aynı krizler yaşandı ve maalesef tarımsal kaynakları ve tarımsal potansiyeli itibariyle yüzyılın altını gıda konusunda çok büyük bir avantaja sahip olan ülkemiz de bu olumsuz gidişattan fazlaca nasibini aldı.  Bu sıkıntılar bu gıda darlığı, herhangi bir ülkede kaynakları son derece yetersiz bir Afrika, Orta Amerika, Orta Doğu ülkesinde değil, daha düne kadar yaşadığımız, bölge ve dünya için gıda konusunda bir güvence olan, sadece kendini değil bulunduğu bölgeyi beslemeye muktedir bir ülkede, Türkiye'de yaşanmıştır. Gelir dağılımı zaten son derece bozuk, giderek de bozulan ülkemizde temel ürünler başta olmak üzere, buğdayda yüzde 85, mercimekte yüzde 133, pirinçte yüzde 130, fasulyede yüzde 62, ayçiçeğinde yüzde 132 oranındaki artışlar geliri zaten düşük olan halk kitlelerini, tüketiciyi vurmuş, tüketicinin en temel hakkı olan gıdaya erişim hakkını engellemiş, büyük mağduriyetine sebep olmuştur. Son 6 yılda olduğu gibi 2007-2008 sezonunda da üretici yüksek girdi maliyeti, düşük fiyat girdabında ezilip gitmiştir. Üreticiye çıkan bu fatura tüketiciye de olumlu yansımamıştır. 2008 yılı Mart ayı itibariyle, üreticinin ürün fiyatı ile tüketicinin sofrasına ulaşan ürünlerin fiyat farkı yüzde 73 ile yüzde 279 arasında değişmiştir."

TARIM ÖNCELİKLİ SEKTÖR OLMALIDIR

Tarımın bütün insanlık, bütün ülkeler için olduğu kadar Türkiye için de stratejik ve hayati önemde vazgeçilmez bir sektör olduğunu vurgulayan MHP Milletvekili Ertugay, "Tarımın her zaman öncelikli olarak ele alınmak zorunluluğu vardır. Tarımın bir taraftan icrası zor, kar marjı düşük bir sektör olması, diğer taraftan insanlığın başta beslenme olmak üzere en temel, hayatın olmazsa olmaz ihtiyaçlarını karşılayan bir sektör olması, herkes, her aklı başında, geleceğini düşünen ülke tarafından, öncelikli sektör olarak ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Gıda yüzyılın en kıymetli hazinesidir. Tahıllar, şeker pancarı, et ve süt gibi temel ürünler başta olmak üzere bütün tarımsal ürünler bütün insanlık için alternatifsizdirler. Onun içindir ki tarımımızın günübirlik politikalarla değil milli politikalarla yönetilme zorunluluğu vardır" ifadelerini kullandı.

ERTUGAY’DAN HÜKÜMETE ÇAĞRI

Açıklamasında hükümete de bir dizi tavsiyelerde bulunan Ertugay, şunları kaydetti:

"Hükümete tavsiyemiz; tarımı, tarım kesimini, milli bir bakış açısıyla öncelikli sektör olarak ele almasıdır. Daha çok ve etkili kaynak aktarmasıdır. Bir an evvel tarımsal altyapı sorunlarının çözümüne öncelik verilmesidir. Arazi tapulaştırma, sulama yatırımları, işletme büyüklüğünün arttırılması, örgütlenme, ciddi bir üretim planlaması, havza bazında ürün deseni oluşturulması, ciddi bir kayıt sistemi, etkili ve verimli bir destekleme modeli oluşturulması, Türk üreticisini yüksek maliyet, ucuz fiyatçıkmazından kurtarmasıdır. Dünyadaki gidişatı görmesidir. Derhal gübredeki KDV, mazottaki ÖTV indirilmelidir. Ciddi ve kalıcı bir destekleme programı uygulanmalıdır".

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşkale Çimento İhracat Şampiyonu
Son yıllarda yaptığı yatırımlar ve ödediği vergilerle rekordan rekora ...
İstihdama Yönelik Yatırım İhtiyacı
Erzurum’daki işgücünün iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımında, tarım ...
Toptancı Esnaf, Haksız Rekabete Tepkili
Erzurum’da gıda üzerine ticari faaliyet gösteren toptancılar, sonunda ...
 
Kömür Zammı, Vatandaşı Tezeğe Yöneltti
Yılın altı ayını kar altında geçiren Erzurum'da doğalgaza yapılan son ...
Zümrüt Üreticilerinden 'Sahte Taş' Uyarısı
Erzurum'un Oltu ilçesinde Oltu Zümrütü (Yeşil Opal) işletmecileri sahte taş uyarısında bulundu.
Girişimciler Durgunluğa Çare Üretiyor
Erzurum esnafının girişimcilik teknikleri akıllara adeta durgunluk veriyor. ...
 
Vergi Borçlusuna Bugün Son Gün
Vergi borçları ile para cezalarının yıllık yüzde 3 tecil faizi ile taksitlendirilmesi ...
Piyasalarda ‘Kriz Travması’
Kurban Bayramına on günden az bir zaman kalmasına rağmen, bayram piyasalarında ...
Ekonomik Krize Karşı ‘Pozitif Ayrımcılık’
Küresel ekonomik kriz, Türkiye’de özellikle çalışan kesimi olumsuz yönde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva