Fortis ve Ekonomist dergisinin Anadolu’nun en başarılı ve en dinamik 250 şirketini belirlemek amacıyla bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği “Anadolu’nun En Büyük 250 Şirketi” araştırmasının sonuçları belli oldu. Son yıllarda yaptığı yatırımlar ve ödediği vergilerle rekordan rekora koşuna Aşkale Çimento, yapılan söz konusu araştırmaya göre, Anadolu’nun ihracatını en çok artıran şirketi oldu.
AŞKALE ÇİMENTO ERZURUM’UN MARKASI
“Anadolu’nun En Büyük 5 Şirketi”, “Anadolu’nun İhracatını En Çok Artıran 5 Şirketi”, “Anadolu’nun Karını En Çok Artıran 5 Şirketi” ve “Anadolu’nun İstihdamını En Çok Artıran 5 Şirketi” kategorilerinde yapılan araştırmanın, “Anadolu’nun İhracatını En Çok Artıran 5 Şirketi” sıralamasında liderliğe oturan Aşkale Çimento, başarı ödüllerinin arasına bir yenisini daha ekledi.
ÖDÜLÜ GENEL MÜDÜR KILIÇ ALDI
Araştırmada sıralamaya giren şirketler, Antalya’da düzenlenen bir törenle ödüllendirilirken, Aşkale Çimento’nun ödülünü, Genel Müdür Nihat Kılıç aldı. Türkiye’nin önde gelen iş adamları, ekonomistler ve yaygın basından ekonomi yazarlarının katıldığı tören, adeta şölen havasında geçerken, Aşkale Çimento’nun elde ettiği bu başarı, Erzurum’da da sevinçle karşılandı.
BAŞARI TESADÜF DEĞİL
Ekonomist Dergisi’nin her yıl gerçekleştirdiği Anadolu’nun En Büyük 250 Şirketi” araştırmasında Aşkale Çimento’nun ihracatını en çok artıran şirket olmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Aşkale Çimento Genel Müdürü Nihat Kılıç, ödül törenin ardından yaptığı konuşmada, “Adım adım hedeflediğimiz rakamlara doğru gidiyoruz. Kapasite artırımı ile birlikte ihracata yöneldik. Elbette küresel kriz ve sektördeki değişim-gelişim süreci önemli. Bunları dikkatle takip ediyoruz. Ama her şeye rağmen ihracat rakamlarını büyütmek zorunda olduğumuz biliyoruz. Şu anda İran, Irak, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan’a çimento satıyoruz” dedi.
15 YILLIK BAŞARI SERÜVENİ
1993 yılında devlet eliyle işletilen Aşkale Çimento, 300 personelle 250 bin ton çimento üretimi gerçekleştiriyordu. Erzurum ve bölge insanının bir araya gelerek kurduğu bin ortaklı ERÇİMSAN, 1993 yılında Özelleştirme İdaresi’nden Aşkale Çimento’yu satın aldı. Şirket hiçbir çalışanın işine son vermedi. Emeklilik ve benzeri sebeplerden dolayı çalışan sayısı düşen şirket buna rağmen, kapasite artırımları ve yatırımlar sonucu üretimini çok kısa sürede 700 bin tonlara çıkardı. 3 aşamalı kapasite artırımı sonucunda Aşkale Çimento’nun 2007 yılındaki çimento üretim kapasitesi 2.5 milyon tona ulaştı.
AŞKALE ÇİMENTO YATIRIM’DA DA ÖNDE
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl geleneksel olarak hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük
Sanayi Kuruluşu sıralamasında; 2004 yılında 478, 2005 yılında 430, 2006 yılında 309 ve 2007 yılında 296'ıncı sırada yer alan Aşkale Çimento’da dev yatırımlar gerçekleştiriliyor. 1. ve 2. kapasite artırımı yatırımlarının bitmesinin hemen ardından 26,5 milyon euroluk 2. döner fırın hattının yapımına start veren Aşkale Çimento, günlük klinker üretim kapasitesini 5 bin tona çıkaracak yatırımı geçtiğimiz yıl devreye aldı. Bu da yıllık 2,5 milyon ton çimento üretimi anlamına geliyor. Trabzon Çimento Fabrikası ile birlikte Aşkale Çimento'nun üretim kapasitesi 3,5 milyon tonu buluyor. Bu arada Aşkale’deki fabrikada 20 milyon dolar değerindeki Hammadde Kırıcı, Kapalı Stok hol ve Klinker Silosu, Klinker Nakil Sistemi ve Çimento Değirmeni projesi de tamamlandı. Bu arada Erzincan ve Gümüşhane’de devam eden yatırımlar 2009 yılın ilk aylarında devreye alınacak.
YÜCELİK: İL VE BÖLGENİN YÜZ AKI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye’de özelleştirmeye örnek olarak gösterilen Aşkale Çimento’nun, başarıdan başarıya koştuğunu söyledi. Zarar ettiği için 1993 yılında özelleştirilen, yaptığı üretim ve yatırım ataklarıyla çok kısa bir süre sonra kara geçen Aşkale Çimontu’nun, başarılarına her geçen yıl yenilerini eklediğini vurgulayan Yücelik, şirketin, geçtiğimiz aylarda da ‘Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında da, 2966’ıncılığa yükseldiğini hatırlattı.
EKONOMİYE KATMA DEĞER ÜRETİMİ
Aşkale Çimento’nun, kent ekonomisine sağladığı katma değerin yanında, yeni açılan fabrikalar ve tesisler sayesinde bölgenin de kalkınma umudu haline geldiğini anlatan Yücelik, “15 yıl önce sadece Aşkale'de bir çimento fabrikası olan şirket, bugün Erzurum, Trabzon, Gümüşhane, Aşkale, Erzincan ve Ağrı'da tesislere de sahip. Şirket bölgesel yatırımlarına devam ettiği gibi, bünyesinde binden fazla personel istihdam ediyor” diye konuştu.
Özelleştirmeden bu yana yapılan toplam yatırımın 200 milyon doları bulduğuna dikkati çeken Yücelik, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında ilk 100’e girmeyi planladıklarını kaydederek, “Şirketimiz ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin yüz akı olmaya devam edecek” dedi.
İHRACAATTA İLK BEŞ KURULUŞ
Anadolu’nun ihracatını en çok artıran 5 şirket arasında liderliğe oturmuş olmanın, Aşkale Çimento için büyük bir gurur olduğunu ifade eden Yücelik, bu başarının elde edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Aşkale Çimento’nun başı çektiği Anadolu'nun ihracatını en çok artıran şirketleri ise şöyle:
“Aşkale Çimento Sanayi Erzurum, Özdemir Boru Profil Sanayi Zonguldak, Çınar Boru Profil Sanayi Zonguldak, Roma Plastik Sanayi Kocaeli, Çayırova Boru Sanayi Kocaeli”