Zümrüt işletmecileri, Türkiye'deki tek merkezi olan Oltu'da onlarca atölyenin alın teri ve göz nuru ile üretilen gerçek taşların, uzak doğu kökenli preslenmiş camlar ile haksız bir rekabet yaşadığını bildirdi.
HAKISIZ KAZANCA ALET OLMAYIN
Altın ve gümüş üzerine işlenip bu değerden satılan birçok taşın değerinin cam bilyeden farksız olduğunu belirten Zümrüt işletmecileri, “Ülkemizde bu yolla yılda onlarca milyon dolar haksız kazanç sağlanmaktadır. Takılarda kullanılan uzak doğu kökenli taşların büyük çoğunluğu yapay ve değersiz camlardır. Bilinen seksen yıllık taş işletme sektörüne sahip olan Oltu'da başta Oltu taşı ve Oltu zümrüdü olmak üzere birkaç çeşit daha takı taşı işlenmektedir, 'Agad,Kalsedon' gibi. Bu alt yapının doğru bir şekilde değerlendirilmesi ile birkaç yıl içerisinde Oltu Türkiye'nin takı taşı başkenti olacaktır. Oltu'da takı taşı sektörü madenden çıkarma,işleme ve pazarlama olarak üç aşamadan oluşmaktadır. Takı taşı madenlerindeki işletmecilik kanunları en ağır maden kanunları ile bire bir aynıdır. İmalat aşamasında ise alın teri, göz nuru ile üretilen takı taşları özellikle uzak doğu menşeli, sentetik taşlarla aynı kefeye konulup haksız rekabete uğratılmaktadır. Son beş yıldır Oltu taşının yanında dünya pazarlarına hitap eden Oltu zümrüdü sayesinde takı sektörü bir misli daha büyümüştür. Son yıllarda imalatçıların ve pazarlamacıların daha profesyonelleşmesi ile Oltu'da takı sektörü uluslararası kaliteyi yakalamaya başlamıştır" dediler.
ŞENKAYA’DA YEŞİL OPAL HAZİNESİ
Şenkaya ilçesinin Turnalı köyü sınırlarında çıkarılan 'Yeşil opal', dünyada Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Brezilya ve Peru'nun da aralarında olduğu 13 ülkede 99 çeşit olarak bulunuyor.
Yeşil opalin 31 çeşidinin Oltu ve Şenkaya civarında bulunduğu belirtiliyor. Yeşil opal Oltu ilçesindeki atölyelerde kesme makinelerinden geçiriliyor ve elmas aşındırıcılar vasıtasıyla da şekillendiriliyor. Az bulunması sebebiyle değerli bir taş olan opalden çeşitli takı ve süs eşyaları imal ediliyor.