Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün Aile Eğitim Programı kapsamında Aile İçi İletişim semineri düzenlendi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, seminere Aile ve Sosyal Politikalar İl Yardımcısı Cemil İlbaş, konuşmacı olarak katıldı.
İlbaş, Polis Evi’nde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada boşanma olaylarının giderek arttığını belirterek, Türkiye genelinde boşanma oranının yüzde 20’lere ulaştığını, Erzurum’da ise yüzde 7 civarında olduğunu ifade etti.
NEDENLER
Evlilikte çatışma nedenlerine değinen İlbaş şunları söyledi:“Türkiye’de boşanmalar sürekli artıyor. Ülke genelinde boşanma oranı yüzde 20, Erzurum’da ise yüzde 7 civarında. Evliliğe yönelik gerçekçi olmayan beklentiler, Ailedeki rol dağılımı, Ekonomik sorunlar, İletişimin yetersiz veya hatalı olması, Akrabalara ilişkin sorunlar, Fikir ayrılıkları Din, mezhep, kültür, değer, politik görüş farklılıklarından kaynaklanan sorunlar ,Eşlerin birbirlerine yeterince vakit ayıramamaları Alkol, uyuşturucu, kumar gibi bağımlılıklar, Psikolojik sorunlar, Kıskançlık evlilikte çatışma nedenleri arasındadır.”
Sorunların çözümünde empati ve ben dili kullanmanın önemine değinen İlbaş, “Emir vermek, yönlendirmek, Uyarmak, gözdağı vermek Ahlak dersi vermek, Onun yerine karar vermek, ahkam kesmek, Öğretmek, nutuk çekmek, mantıklı düşünceler önermek, Yargılamak, eleştirmek, suçlamak, aynı düşüncede olmamak, Ad takmak, alay etmek, Olayı küçümseme, Sorgulamak, sınamak, Oyalamak, konuyu saptırmak, Yorumlamak, analiz etmek, iletişiminin önündeki en önemli engellerdir.” dedi.
Sorunların çözülmesi için önerilere değinen İlbaş, “Problem “benim problemim” veya “senin problemim problemin” olarak değil, “bizim problemimiz” olarak algılanmalıdır. Çiftler problemin sorumluluğunu ortak olarak yüklenmelidirler. Eşinizi değişime yönlendirebilmek için öncelikle onu anlayıp kabul etmeniz gerekir. Eşinizin hoşlanmadığınız tüm davranışlarını değiştirmesinin mümkün olmadığını kabul etmelisiniz. Eğer evliliğinizde yaşadığınız sorunlarınızı kendi çabalarınızla çözme konusunda yetersiz aldığınızı düşünüyorsanız aile danışma hizmeti veren bir merkeze başvurabilirsiniz.”