Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, işsizliğin önlenmesi için kamu kesimine mal ve hizmet sağlayan kişilerin en az 5 işçi çalıştırması şartının getirilmesi gerektiğini söyledi. ETB Başkanı Hınıslıoğlu, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti ile İşkur’un müşterek düzenlediği Gazetecilik Kursu’nda Dünya Gazetesi Temsilcisi Ela Karasu’nun verdiği Ekonomi Muhabirliği dersine konuk oldu.
ETB ERZURUM’UN EKONOMİ VİZYONU
Erzurum için yaptıkları projeler hakkında bilgiler veren Hınıslıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘işsizliği önlemek için önerisi olan varsa söylesin’ şeklinde beyanlarda bulunduğunu hatırlattı. Hınıslıoğlu, bu konuda kendisinin de bir önerisi olduğunu ifade ederek, çözüm yolu hakkında şunları söyledi: “Kamuya mal ve hizmet sunan kişi ve şirketler var. Bunların içerisinde öyleleri var ki, 1 kasa, 1 masa, bir de duvarda Mustafa Kemal Paşa portresi var. Başka bir şeyi yok. Devletin bu tip kişi ve şirketlerden mal ve hizmet alımı yaparken, kaç kişi çalıştırdığına bakması lazım. Bu tip mal ve hizmet sağlayıcıların çoğunluğu dediğim gibi, bir işyerinden başka bir şeyi yok. İşçiyle işleri yok. Ama bu tip kişi ve kuruluşlara en az 5 kişiyi çalıştırma mecburiyeti getirilmeli. Bunun sağlanması halinde tahminen bir anda 150 bin kişi iş ve sosyal güvenlik kapsamına girer. Ekmek sahibi olur. İşsizliğin had safhada olduğu ülkemizde istihdama katkı sağlanmış olur.”
BÖLGE KALKINMASI VE TARIMIN ROLÜ
Bölge kalkınmasının lokomotifinin tarım ve hayvancılık olduğunu anlatan Hınıslıoğlu, 80’li yıllarda 3 milyar dolarlık toplam ülke ihracatının 300 milyon dolarının Erzurum’a ait olduğunu ve bunun da et ve et ürünleri olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
Tarım ve hayvancılıkta rekabet ve sürdürülebilir üretimin yapılabilmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını da kaydeden Hınıslıoğlu, Erzurum’da 10 köyde ekim yaptırdıkları ve Avrupa Birliği’nce desteklenen 90 bin Avro’luk Tiritikale Üretimi proje sayesinde, 2008 yılında üretimin bin 500 tona ulaştığını söyledi. Hınıslıoğlu, önümüzdeki yıllarda bu kapsamdaki üretimin 15 bin tona çıkarılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Üretimin ve aynı zamanda müteşebbisin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Hınısloğlu, bölgede 25 ila 100’er dönüm arasında bulunan arazilerin toplulaştırılmasının tarım ve hayvancılığa yeni bir ivme kazandıracağını bildirdi.