13 Ağustos tarihi itibariyle Palandöken Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Spor Hekimliği Polikliniği'nde her türlü sportif yaralanmanın tanısı, cerrahi dışı tedavisi ve rehabilitasyonu ile spora geri dönüşün sağlanması, sporcu lisans muayeneleri, sezon öncesi değerlendirmeler ile beslenme programı, doping kontrolü, sakatlıklardan korunma ve performansın geliştirilmesi, zayıflama polikliniği (spor hekimi ve diyetisyen kontrolünde egzersiz ve beslenme danışmanlığı), obezite, yüksek tansiyon, diyabet, koroner arter hastalığı ve astım gibi kronik hastalıklara sahip olup, spor yapmayı amaçlayan bireylere egzersiz reçetesi düzenleniyor.
//YÜKSEL UYGULAMA HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Spor Hekimliği Polikliniği'nin sadece sporculara değil, sağlık için uygun şekilde spor yapmak isteyen herkese hizmet verdiğini belirten Palandöken Devlet Hastanesi Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Oğuz Yüksel, “Modern yaşam ve teknolojik gelişmeler insanları daha hareketsiz ve sedanter bir yaşama yönlendirmekte, bunun sonucunda da hareketsizliğe bağlı birçok sağlık problemleriyle karşılaşılmaktadır. İnsanın anatomik, fizyolojik ve psikolojik yönden iyi durumda olması için spor yapmaya ihtiyacı vardır ve bu ihtiyaç mutlaka karşılanmalıdır. Günümüzde 'egzersiz ve spor' tüm dünyada toplum sağlığı geliştirme ve koruma felsefesinde en önemli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle hareketsizliğe karşı doktorlar tarafından tıpkı ilaç uygulamaları gibi, sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerilerinin yapıldığı 'Egzersiz Reçetesi' kavramı yaygınlaşmıştır. Bunun yanında 20. yüzyılda rekreasyonel ya da yarışmacı olarak spor faaliyetlerine katılan sporcuların sayısında yaşanan belirgin artış, spor ve tıp biliminin birlikteliğine ve işbirliğine ihtiyaç yaratarak spor hekimliği uzmanlığının kurulmasını sağlamıştır.” diye konuştu.
//ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE SPOR HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI
Gelişmiş ülkelerde spor hekimliği uzmanlığının tıp alanındaki uygulamaları ileri teknolojilerle birlikte sporla birleştiren bir bilim dalı olarak hızla yerini aldığını kaydeden Yüksel, “Günümüzde sporda başarı elde edilen ülkelerin, teorik ve pratik uygulamalarıyla bilimsel verileri hayata geçirebildiği görülmektedir. Türkiye'de ne yazık ki böyle bir yapılanma birkaç büyük futbol takımı dışında henüz mevcut değildir. Ülkelerin birbirlerine olan üstünlüklerini göstermeye çalıştıkları modern platformlar olan uluslararası yarışmalarda elde edilen başarı, artık tesadüfi uygulamaların ötesinde profesyonel bir ekip çalışması olarak spor hekimi, fizyoterapist, diyetisyen, spor psikologu, kondisyoner ve antrenörlerin birlikteliğiyle kazanılabilmektedir. Amatör olarak spor yapan bireyler yanında, profesyonel ve amatör kulüplerin bünyesindeki sporcular için de çok sayıda hatalı uygulama söz konusudur. Sporcu sağlığı konusunda yaşanan eksiklikler kas-iskelet sistemi yaralanmaları, performans kayıpları, doping kontaminasyonu ve sahada ani ölümle sonuçlanabilecek tabloların artmasına yol açmaktadır. Gelişen teknolojik imkanlar ve tıp biliminin yol göstericiliği ile elde edilen bilimsel verilerin, antrenör ve sağlık ekibiyle işbirliği halinde pratikte uygulamaya geçmesiyle birlikte sık görülen sakatlıkların önlenmesi, en kısa ve etkili şekilde tedavisi ve sporcuların performanslarının optimal düzeye ulaşabilmesi mümkün olacaktır.” diye konuştu.
Spor Hekimliği Uzmanı Yüksel, Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi’nde de hizmete sokulan Spor Hekimliği Polikliniği’nin, Türkiye’de sadece 8 ilde uygulanan bir sistem olduğunu sözlerine ekledi.