ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Uzundere'de bulutlar görsel şölen oluşturdu
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’ye GÖKSEM brifingi
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
Vali Çiftçi’den trafik uyarısı
3 taraftar hakkında soruşturma
3 taraftar hakkında soruşturma
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı
HABERLER>EKONOMİ
29 Temmuz 2017 Cumartesi - 07:27

Besicilikte verimlilik atılımı

DAP İdaresi’nin desteğiyle Van'da üretilen ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan mobil koyun banyoluğu kullanılmaya başladı.

Besicilikte verimlilik atılımı

Tarım ve hayvancılıkta verimliliği artıracak projelere destek sağlayan DAP İdaresi, buna yönelik projelerden birisi olan Mobil Koyun Banyoluğunu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü hocalarıyla işbirliği içerisinde Van’da üreterek, çiftçilerin hizmetine sundu.

Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Atmaca Mahallesi'nde düzenlenen programla, binlerce koyun mobil koyun banyoluğunda yıkandı.

Proje fikri tamamen DAP İdaresi’ne ait olan Mobil Koyun Banyoluğunun tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, şu anda 3 adet yapılan banyolukların, Erzurum, Elazığ ve Van’daki Çiftçi Eğitim Merkezleri’ne verildiğini söyledi. DAP İdaresi’ne bağlı 15 İl’in tamamına bu banyoluklardan birer adet dağıtılacağını ifade eden Başkan Demir, “Günlerce süren dezenfekte işlemi şimdi bir kaç saatte bitiyor” dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye'deki küçükbaş hayvancılığın yüzde 26'sını karşıladığını belirten, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, mobil koyun banyoluğunun merada hayvanın bulunduğu ortamlara rahatlıkla kurulduğunu dile getirerek, "Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiricilikte en önemli konu, dış parazit hastalıklarıdır. Hayvanların yılda iki defa ilaçlı banyo ile dezenfekte edilmesi gerekiyor. Dış parazitler sürekli kan emdikleri için, hayvanlarda deri hastalıklarına, tedirginlik ve strese sebebiyet veriyor. Bu da verim kaybına neden oluyor. İnsanlara etiyle, sütüyle, yünüyle yararlı olan hayvanları dış parazitlere karşı korumak amacıyla, yılda en az iki kez ilaçlamak gerekiyor. Bu amaçla geleneksel yöntemlerle yapılmış olan bu dezenfekte işlemleri çok meşakkatli bir yöntemdi. Küçükbaş hayvanlarımızın dezenfekte edilmesi için DAP İdaresi olarak böyle bir mobil koyun banyolu projesini devreye koyarak, yetiştiricilerimize büyük bir kolaylık sağladık. Banyo sonrasında hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, yapağıları da kısmen pislikten arınmış halde ekonomiye kazandırılmış oluyor. Amacımız, hayvanların verimliliğini artırmak” dedi.

Köylü için büyük kolaylık. Çiftçiler uygulamadan memnun…

Mobil koyun banyoluğunun yaklaşık 5 ton civarında su aldığını dile getiren Demir, "Her tona bir litre ilaç katarak bu şekilde hayvanlarımıza burada banyo yaptırarak çıkartıyoruz. Bu gerçekten köylü için büyük bir kolaylık. Bu hastalıklarla mücadeleyi de dikkate aldığımızda hem iş gücü hem de üretim verimliliği açısından büyük bir katma değer sağlayacaktır. Aynı zamanda bu hastalıklardan kaynaklanan hayvan ölümleri de bir şekilde azaltılmış olacaktır" şeklinde konuştu.

"Günlerce süren parazitle mücadele şimdi birkaç saatte tamamlanıyor"

Mobil koyun banyoluğunun bölgedeki çiftçiler için çok önemli olduğuna değinen Sabahattin Saygın adlı hayvan yetiştiricisi ise "Eskiden çok zorluklar yaşadık. Eski yöntemle koyunları yıkadığımızda, hayvanın sadece yüzde 10'u ıslanıyordu. Bundan dolayı koyunlarda sarılık hastalığı, kene oluşuyordu. Bunun yanında hayvanların yüzde 40'ı hastalıktan dolayı telef oluyordu. Günlerce süren parazitle mücadele şimdi birkaç saatte tamamlanıyor. Hem zamandan kazanıyoruz hem de hayvanlarımızı sağlıklı bir şekilde yıkamış ve ilaçlamış oluyoruz. Ben bu imkanı getiren hükümetimiz başta olmak üzere DAP İdaresine, müdürlerimize ve kamu kuruluşlarına teşekkür ederim" dedi.

"Elle yapıyorduk şimdi makinayla"

Coşkun Şağar adlı hayvan yetiştiricisi de geçmiş yıllarda bu işi ilkel şekilde yaptıklarını söyleyerek, "Naylon leğenlerin içine su doldurup o şekilde elle yapıyorduk ama bu bizim bir günümüzü alıyordu. Çok zahmetli oluyordu. Ayrıca biz bu ilaçlamayı elle yaptığımızda ilaç bazı yerlere değiyordu bazı yerlere değmiyordu. Bu da hayvanımıza çok zarar veriyordu. Senede 50-60 hayvan telef oluyordu. Sürüsü çok olan daha çok zarar görüyordu. Hayvanımız keneden dolayı sarılık hastalığına yakalanıp ölüyordu. Bu yöntem sayesinde hayvanımızın her tarafına ilaçlama yapabiliyoruz. Bugün bu imkanı bize tanıdığı için DAP İdaresi Başkanına, müdürlerine, yetkililerine ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından koyunlar mobil koyun banyoluğunda yıkanarak, meraya salındı.

 
DAP İdaresi'nden Levent Vadisi istişaresi
 
Metin'e TÜBİTAK ödülü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekman ve Karaçoban'da meyvecilik yatırımı
Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Projesi ...
Emeklilerden destek teşekkürü
Türkiye Emekliler Derneği Erzurum şube Başkanı Ahmet Değen, 10 temmuz ...
Erzurumlu mükellef borcuna sadık
NESRİN ÇETİNKAYA-Vergi Dairesi Başkanı Ergün Aslan, Mükelleflerin durumuna ...
 
Tarımda mera ıslahı gündemi
NESRİN ÇETİNKAYA-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Erzurum ...
Erzurum’da 6 ayda 95 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da yılın ilk yarısı ölçeğinde 95 şirket kurulumu ...
Erzurum araç varlığında yüzde 5.1’lik artış
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bir yıllık düzeyde bin kişiye düşen araç sayısı ...
 
Erzurum 3 bölgeyi geride bıraktı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum vergi tahsilat oranı bakımından KUDAKA istatistik, ...
DAP İdaresinden Kentsel Tasarım desteği
DAP İdaresi’nin "Doğu Anadolu Bölgesindeki Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ...
Aşkale Çimento, SANÇİM ilk 20'ye girdi
İstanbul Sanayi Odası (İSO), 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva