ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi’nde KUDAKAF’25 mesaisi
Atatürk Üniversitesi’nde KUDAKAF’25 mesaisi
Şehit Ay'a vefa
Şehit Ay'a vefa
ETÜ'de Tazelenme Üniversitesi tanıtıldı
ETÜ'de Tazelenme Üniversitesi tanıtıldı
Danıştay Başsavcılığına Cevdet Erkan seçildi
Danıştay Başsavcılığına Cevdet Erkan seçildi
Konut Fiyat Endeksi arttı
Konut Fiyat Endeksi arttı
HABERLER>EKONOMİ
26 Temmuz 2017 Çarşamba - 10:56

Tarımda mera ıslahı gündemi

NESRİN ÇETİNKAYA-İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Erzurum ekonomisinin can damarı olan ve bölge hayvancılığı için büyük ehemmiyet arz eden meraların kullanımına yönelik özel değerlendirmelerde bulundu.

Tarımda mera ıslahı gündemi

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, Erzurum ekonomisinin can damarı olan ve bölge hayvancılığı için büyük ehemmiyet arz eden meraların kullanımına yönelik özel değerlendirmelerde bulundu. Erzurum’un yaklaşık 1,6 milyon hektar mera varlığı ile Türkiye’nin yüzde 11 gibi çok önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Akar, kırsaldan kentlere göçü önlemenin yolunun meraları ıslah etmekten geçtiğini belirtti. Akar, bu kapsamda 2017 yılında 5 ilçe ve 6 mahallede 43 bin 913 dekar alanda mera ıslah çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Erzurum ‘un yaklaşık 1,6 milyon hektar mera varlığı ile Türkiye’nin yüzde 11’i gibi çok önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını kaydeden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, bunun büyük bir zenginlik olduğunu ve bu zenginliği korumak için meraların planlı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini dile getirdi. Zengin mera alanlarının 650 bin Büyükbaş hayvan, 800 bin civarında Küçükbaş hayvan ve yaklaşık 132 bin arılı kovan varlığı ile önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Akar, ayrıca kırsaldan kentlere göçü önlemenin yolunun da meraları ıslah etmekten geçtiğini belirtti.

Bu kapsamda otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi ve erozyonun önlenmesi amacıyla “Mera Islah Projeleri” uyguladıklarına değinen Akar, 2004 yılından beri ilde ki 18 köyde toplam 251 bin 986 dekar alanda mera ıslah projesinin uygulanarak tamamlandığını, 2017 yılında ise 5 ilçe, 6 mahallede 43 bin 913 dekar alanda Mera Islah çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Son olarak meraların geleceğimiz olduğu bilinciyle korunması, muhafaza edilmesi, doğru bir şekilde kullanılması hususunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden akar, “Bu meralar bize miras değil çocuklarımızın emanetidir bu gözle bakmamız gerekir” diye konuştu.

1,6 MİLYON HEKTAR MERA ALANI

Erzurum’un 360 Bin hektar işlemeli tarım arazisi 1,6 milyon hektar mera alanı ile büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken akar, “İlimiz 360 Bin hektar işlemeli tarım arazisi 1,6 milyon hektar mera alanı 650 bin Büyükbaş, 800 bin civarında Küçükbaş hayvan ve yaklaşık 132 bin arılı kovan varlığı ile önemli bir potansiyele sahiptir. Görüldüğü üzere Tarımsal potansiyelimiz ağırlıklı olarak hayvancılık faaliyetidir. Hayvancılıkta ise en büyük girdi kaba yem teminidir. Bölgede kaba yem teminin en ucuz ve mümkün yolu ise sahip olduğumuz meralardır. Meralar sadece yem kaynağı değil ilimiz hayvancılığının farklılığıdır.  Erzurum ilimiz de yaklaşık 1,6 milyon hektar mera varlığı Türkiye’nin %11 gibi çok önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Bu büyük bir zenginlik olup bu zenginliği korumak ve verimini artırarak sürdürülebilir kılmak önem teşkil etmektedir.  Bunun yolu da meraların planlı bir şekilde yönetilmesinden geçmektedir. Eğer bunları yapamazsak bu zenginliğimizin kısa süre içerisinde elden çıkmasını da engellenemez” diye konuştu.

GÖÇÜ ÖNLEMENİN YOLU MERALARI ISLAH ETMEKTEN GEÇİYOR

Kırsaldan kente göçü önlemenin yolunun büyük oranda meraları ıslah etmekten geçtiğini söyleyen akar, “Ayrıca kırsaldan kentlere göçü önlemenin yolu da meraları ıslah etmekten geçiyor.  Çünkü karlı ve verimli bir hayvancılık yapılamadığı anda genç nüfus için kırsal alanda yaşamak cazip hale gelmediğinden, gerek ekonomik gerekse sosyal baskı gençleri göçe zorlamaktadır. Bakanlık olarak gençleri tarımsal sektörde üretime kazandırmak adına uyguladığımız birçok proje yanında bu projeler kadar önem teşkil eden altyapıyı güçlendirici meraları korumaya ve ıslah etmeye yönelik çalışmaları da önemsemekteyiz. 

İşte bu kapsamda otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesinin amacıyla 2004 yılından itibaren Mera Islah Projeleri uygulamaktayız. Bakanlık olarak ıslah ve amenajman projesi uyguladığımız meralarda; sıvat, ağıl, gölgelik, çoban evi, tuzluk, kaşınma yerleri vb. gibi bir kısım düzenleyici yapılar kurmaktayız, ihtiyaç duyulan bölgelerde gübreleme yapılmakta, münavebeli otlatma sağlanmakta, yine ilkbahar erken ve sonbahar geç otlatmayı önlemek için çiftçilerimize kaba yem ihtiyacını karşılamak maksadıyla yem bitkileri tohum desteği sağlamaktayız” dedi.

2017 YILINDA 5 İLÇE, 6 KÖYDE 43 BİN 913 DEKAR MERA ISLAH ÇALIŞMASI

2004 yılı itibari ile başlayan mera ıslah çalışmalarının tüm hızıyla davam etiğini belirten akar, “2004 yılından beri ilimizde 18 köyde toplam 251 bin 986 dekar alanda mera ıslah projesi uygulanmış ve tamamlanmıştır. Proje uygulaması biten bu köy meralarına hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere 428 adet hayvan suluğu yaptırılarak meralara yerleştirilmiştir. Bununla beraber 2015 yılında İl Müdürlüğümüzce yapılan projelerle Erzurum Büyükşehir Belediyesi, DAP Bölge kalkınma İdaresi Başkanlığının desteği ile 5 binin üzerinde sıvat yaptırılarak ilçelerimize dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca şimdiye kadar 6 teknik ekibimizle 975 mahallede 809 bin hektarda tespit, 752 mahallede 742 bin hektarda tahdit ve 754 mahallede 633 bin hektarda tahsis çalışması yürütülmüştür. 2017 yılında ise 5 ilçemizde 6 mahallede (Aziziye-Sorkunlu,  Narman- Camiikebir ve Köprüköy-Eğirmez, Aşkale-Ballıtaş, Aşkale-Taşağıl ve Horasan-Kırkgözeler olmak üzere altı köyde) 43bin 913 dekar alanda Mera Islah çalışmalarımız devam etmektedir. Temmuz ayının ilk haftasında da Narman ilçesi Camiikebir mahallesinde uyguladığımız 17.161 dekarlık alanda uygulanan ıslah ve amenajman projesi ile vasfı iyileştirilen mera otlatmaya açıldı” ifadelerine yer verdi.

MERALARIN KİRALANMA DURUMU

Otlatma mevsiminde meralarının kiralama durumuna ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Akar,  “İlimiz İl Mera Komisyonunun kararı doğrultusunda Otlatma Mevsiminde ilimiz meralarının, ihtiyaç fazlası olduğu belirlenen yerler öncelikle il içinde ihtiyacı bulunan sürü sahiplerine, bilahare İl dışından gelen göçer hayvan sürü sahiplerine kiralanmaktadır. 4342 Sayılı Mera Kanunu ve Mera Yönetmeliği hükümleri uyarınca mera, yaylak ve kışlaklarda her türlü kiralama işlemleri ve otlatma planlarının uygulanması İl Mera Komisyonunca yürütülmektedir. Komisyon dışında yapılan kiralama işlemleri yasal değildir, Belediye Başkanlıkların, Muhtarlıkların ve şahısların kiralama yetkisi bulunmadığından kiralama yapmaları durumunda yasal işlem yapılacaktır” dedi.

MERALAR İÇİN OTLATMA TARİHLERİ

Her yıl yayla ve meraların kullanımına yönelik düzenlemeler yaptıklarını ve bunu tüm taraflara gönderdiklerini belirterek, bu talimatlara riayet edilmesini istediklerini vurgulayan Akar, “Her yıl Yayla ve Meraların Kullanımı Valilik Emri ile Meraların kullanımına yönelik düzenlemeler yaptıklarını ve bunu tüm taraflara gönderdiklerini belirterek bu talimatlara riayet etmesini istemekteyiz. İlimizin farklı rakım ve coğrafi yapıya sahip ilçelerinin olması nedeni ile ilimizde 2017 yılı için 4 farklı grupta Otlatma Mevsimi takvimi oluşturulmuş olup Oltu, Olur, Uzundere, Tortum, İspir ve Pazaryolu ilçeleri için yerleşim yeri, çevresi meralar için 25 Nisan- 10 Ekim 2017 Yerleşim Yeri uzağındaki (yaylalar) meralar için 15 Haziran -15 Eylül 2017 tarihleri arasında, Şenkaya, Narman, Horasan, Hınıs ve Karaçoban ilçeleri için yerleşim yeri çevresi meralar için 5 Mayıs- 10 Ekim 2017 Yerleşim Yeri uzağındaki (yaylalar) meralar için  20 Haziran -20 Eylül 2017 tarihleri arasında, Aşkale, Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Pasinler ve Köprüköy ilçeleri için Yerleşim yeri çevresi meralar için 10 Mayıs- 10 Ekim 2017 Yerleşim Yeri uzağındaki (yaylalar) meralar için  20 Haziran -20 Eylül 2017 tarihleri arasında, Tekman, Çat ve Karayazı ilçelerinde 15 Mayıs- 10 Ekim 2017 Yerleşim Yeri uzağındaki (yaylalar) meralar için  20 Haziran -20 Eylül 2017 tarihleri arası otlatma mevsimleridir. Otlatma mevsimleri dışında meralara çıkılmaması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden bir ilk
 
Palandöken Kaymakamlığından örnek etkinlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da 6 ayda 95 şirket kuruldu
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da yılın ilk yarısı ölçeğinde 95 şirket kurulumu ...
Erzurum araç varlığında yüzde 5.1’lik artış
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da bir yıllık düzeyde bin kişiye düşen araç sayısı ...
Erzurum 3 bölgeyi geride bıraktı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum vergi tahsilat oranı bakımından KUDAKA istatistik, ...
 
DAP İdaresinden Kentsel Tasarım desteği
DAP İdaresi’nin "Doğu Anadolu Bölgesindeki Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ...
Aşkale Çimento, SANÇİM ilk 20'ye girdi
İstanbul Sanayi Odası (İSO), 'Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu ...
Besiciler kurbanlık beklentilerini paylaştı
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ...
 
TKDK'dan bölgesel eğitim
Erzurum’da TKDK bölgesel eğitime yoğunlaştı
TOKİ arsa satacak
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), aralarında Erzurum'un da olduğu ...
KUDAKA'dan 3 projeye teknik destek
KUDAKA 2017 Yılı Teknik Destek Programı Mayıs-Haziran Dönemi sonuçlarını paylaştı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva