DAP İdaresi’nin "Doğu Anadolu Bölgesindeki Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ve Tanıtımı Projesi” kapsamında, Malatya’nın Yeşilyurt ve Arapgir ilçelerinde kentsel tasarım çalışması yapılacak alanlarla ilgili istişare toplantıları yapıldı.
Her iki ilçenin de kentsel tasarımını yapacak firma yetkilisinin sunumunu yaptığı toplantılarda, kentsel tasarım yapacak firma ile toplantıya katılanlar sunumlar üzerinde istişarede bulundu.
YEŞİLYURT’A VİZYONEL TASARIM
İlgili kuruluşların yanı sıra, Malatya’nın Yeşilyurt ve Arapgir ilçelerinde bir gün arayla yapılan istişare toplantılarına DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler ve Fırat Kalkınma Ajansı’ndan Recep Serhat Karaca da katıldı. Konuyla ilgili ilk toplantı Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde Belediyeye ait Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Kentsel Tasarım çalışması, eski kent dokusundan kalan ve sivil mimari kalıntılarını da içine alan yaklaşık 280 dönümlük Vakfıkebir Camisinin olduğu Dereboyu tarihi Yeşilyurt evlerinin bulunduğu alanı kapsıyor. Kentsel dokuyu koruyup, alan sınırında bulunan Derme Çayı’yla bütünleştirerek, tarihi dokunun bütüncül halde değerlendirilmesi fikrinin öne çıktığı toplantıda, firma yetkililerinden mevcut çalışmanın yanı sıra ilçenin özellikle tarihi kent kimliğine vurgu yapan vizyonel tasarıma odaklanılması istendi. Bunun ise, yapılacak derin analizler sonucu ancak başarılabileceği üzerinde duruldu.
ARAPGİR’E KAFTAN: İLİM, SANAT ve İLHAM MERKEZİ OLSUN
Eskişehir Vadisi’nde, Göz Deresi ile başlayıp Kozluk Çayı’na kadar uzanan ve yaklaşık 380 dönümlük alanı kapsayan, Arapgir’in eski dokusundan kalan tarihi yapıların ve anıt eserlerin yer aldığı alana Kentsel Tasarım için Samime Aydınlar Kültür ve Kongre Merkezi’nde bir program düzenlendi.
Tanıtım toplantısı, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ve DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler’in açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra, Kentsel Tasarım yapacak firma tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından, istişare için toplanıldı.
Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma 25 adet tescilli tarihi eserin bulunduğu Arapgir Eskişehir Vadisi’nde, doğal yaşamın korunacağı ve çöküntü ya da kullanım dışı alanların analizi yapılarak, eko-turizmi canlandırmak ve yaban keçilerinin gözlemlenebileceği alanları teşekkül ettirmek amacıyla gerçekleştirilecek projelendirme çalışması için çeşitli görüşler üzerinde tartışıldı. ‘İnsan düştüğü yerden ayağa kalkar’ düşüncesinden hareketle, yapılacak Kentsek Tasarım planlamasının Arapgir’in tarihinde olduğu gibi ilim, sanat ve ilham merkezi önceliğinde olması gerekliliği üzerinde duruldu ve vizyon olarak “Kumayı planladığımız gelecek aslında geçmişimizin ilhamıdır” fikri etrafında birleşildi. Alt başlıkta ise dağcılık, av turizmi, kaya tırmanışları gibi faaliyet alanlarının devreye sokulması ve söz konusu alanda ara dinlenme tesislerinin kurulması, mesire alanı tanzimi ve asırlar öncesi inşa edilen değirmenin tekrar aktif hale getirilmesi gibi değişik fikirler tartışıldı.