Levent Vadisi’nin camla kaplı ve adrenalin yaşatan seyir terasında gerçekleşen kahvaltı programa Akçadağ Kaymakamı Serdar Demirhan, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü V.Levent İskenderoğlu ve DAP İdaresi Kültür Sektör Projeleri Koordinatörü Süha Durak katıldı.
Levent Vadisi’yle ilgili bir sunum yapan Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Levent İskenderoğlu, Dünya Jeopark ağına Levent Vadisinin dahil edilmesiyle ilgili bir çalışma başlattıklarını belirttiği sunumunda, UNESCO’nun doğal alanların korunmasına yönelik kriterlerinin olduğu söyledi. Bunlardan en önemlisi karşılama merkezi (seyir terası), tanıtım, doğa sporlarıyla ilgili alt yapı çalışmalarının tamamlanması ve doğal miras envanteri olduğunu dile getiren İskenderoğlu, toplam 28 km2’lik alan için girişi ve çıkışı planlanmış bir çalışması yapılması gerektiği üzerinde durdu. Dünyada 154 adet ağa dahil jeoparkın olduğunu, UNESCO’nun Avrupa’dan gelen yetkilileriyle görüştüklerini ve alanı gezdirdiklerini söyleyen İskenderoğlu, “Bize söylenen, kriterleri yerine getirip, altyapıyı oluşturursanız nitelik açısından en üst sıralarda bir jeopark olacağına dair bize net bir bilgi verdiler. Onun için desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Malatya’nın kayısıya dayalı bir ekonomisinin olduğunu ancak buna turizm gibi ilave sektörlerin eklenmesi gerektiğini söyledi. Güler, şunları kaydetti:
“Malatya potansiyeline rağmen turizmde çok geride kalmış. Ama turizm yönünden ürün hazır. Nemrut, Levent Vadisi, kanyonlar vs. Bu işi koridor felsefesiyle yaptığımız taktirde buranın ziyaretçi sayısını rahatlıkla artırabiliriz diye düşünüyorum. Bir koridor oluşturup, paketler sunmalıyız. Batıda turizm yatırımlarını halk yapıyor biz de ise devlet ve kamu kurumlarının desteğiyle yapılmaya çalışılıyor. Levent Vadisi’nin alan yönetimi konusunda birlikte çalışılması lazım. Biz bu konuda hazırız”
Son konuşmayı Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan yaptı. Malatya’nın ekonomik yapısının kayısıya bağımlılıktan kurtarılması gerektiği üzerinde duran Kazgan, “Yoksa ilimizin gelişmesi sınırlı olacaktır” dedi. “Bu bakımdan yol olmamız gereken alanlardan birisi de şüphesiz ki turizmdir” diye konuşan Kazgan, şöyle konuştu:
“Malatya ilinde bir Ayasofya olmadığına bir Efes olmadığına göre yani tek başına bir çekim merkezi olabilecek bir turistik değer olmadığına göre bizim potansiyellerimizin tamamını sunabilir hale gelmemiz önem arz ediyor. Her ilçenin kendi turizm değerlerini öne çıkarması lazım. Biz bir bütüncül proje hazırlamalıyız ki ben neler yapabileceğimizi göreyim. Bunu görebilirsem yerel yönetim olarak gücümüzün yetebileceği olacaktır. Bunları yaptıkça, yapmamız gerekenler de azalacaktır ve burası eksikliklerini tamamlayan bir yer haline gelecektir. Onun için böyle bir bütüncül proje konusunda DAP’a ve Kültür ve Turizm Bakanlığına onların desteklerine ihtiyacımız var. Biz bir proje hazırladık. İyi bir tanıtım yaptık. Ziyaretçilerin sayısında fevkalade bir artış var. Sizin vereceğiniz destek buranın önünü açacak. Kısa dönemde yapacaklarımız çok önemli. Yoksa, ‘geldim, gördüm, bitti’ye doğru gidecek bu iş.”
Yapılan istişarenin ardından, toplantıya katılanlar, Levent Vadisi’ni birlikte gezerek incelemelerde bulundular.