ERZURUM(GHA) - Aile hekimleri halk arasında son zamanlarda artış gösteren ‘Keçi Gribi’nin nasıl ve ne şekilde yayıldığını, hastalıktan korunma yolları düzenlenen toplantıda ele aldı. Erzurum’un simgesi olan Tük Telekom Atlama Kulelerinde bir araya gelen yaklaşık 70 aile hekimi, çok sayıda vatandaşı yataklara düşüren ‘Keçi Gribi’ ve diğer viral enfeksiyonların nasıl yayıldığını ve nasıl önlenebileceğini konuştu.
ÇANKAYA BİLGİ VERDİ
Drogsan İlaç Anonim Şirketi’nin katkıları ile gerçekleştirilen bu toplantıda şirketin Erzurum Bölge Müdürü Şerafettin Güneş ve 100. Yıl Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Çankaya, Türkiye'deki dört merkez ile birlikte gerçekleştirilmiş olan ve prestijli yurtdışı bilimsel dergilerde yeni yayınlanan iki adet çok merkezli klinik çalışmanın sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı. Halk arasında hızla yayılan bulaşıcı gribal hastalıkların, yaklaşık yüzde 75’inin viral, yüzde 25’inin ise bakteriyel kökenli olduğunu ifade eden Çankaya, “Yayınlanan klinik çalışmaların sonuçlarında da, klorheksidin glukonat ve benzidamin HCI kombinasyonu içeren ağız-boğaz spreyinin hem viral, hem de bakteriyel kökenli hastalarda ağrı şiddetini azalttığını ve hastaların yaşam kalitelerinde iyileşme sağladığı görüldü.” dedi.
PROF. DR. ÇANKAYA: ARAŞTIRMALAR ÖNEMLİ BİR ADIMIN ATILMASINI SAĞLADI
Çankaya, özellikle bu günlerde gündemde olan Keçi gribi gibi viral enfeksiyonlarda da antiviral etkisi kanıtlanmış bu kombinasyonun hastaların ağrılarını azaltıp yaşam kalitesini arttırıp, hastaların iyileşmesine katkıda bulunacağını ifade etti. Yapılan klinik çalışmalarının, keçi gribi gibi gribal enfeksiyonların tedavisi için önemli bir ivme kazandırdığına değinen 100. Yıl Üniversitesi KBB Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Çankaya, bu kombinasyonun bu tip enfeksiyonlarda standart tedavi protokollerine girmesi gerektiğinin böylece yapılmış klinik çalışmada gösterilmiş olduğunu belirtti.
Türk Telekom Atlama Kuleleri’nde düzenlenen toplantıda konuşan Drogsan İlaç Anonim Şirketi Bölge Müdürü Şerafettin Güneş, Drogsan İlaçları tarafından yürütülen projede, yurtdışı dergilerde yayınlanan bu klinik çalışmaların, Türkiye'nin yaklaşık 85 noktasında, 3 bin 500 aile hekimine aktarılmasının planlandığını ifade etti. Güneş, “Drogsan'ın bu projesi özellikle Keçi gribi gibi viral enfeksiyonların gündemde olduğu bugünlerde, toplum sağlığına hizmet etmek üzere planlamış bir sosyal sorumluluk projesi olarak da büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, toplantı için Atlama kulelerini tercih etmemizdeki sebep şehrimize kazandırılan bu muhteşem tesisleri camiamıza tanıtmaktır.” dedi.