ERZURUM(GHA) – Çevre ve Orman Bakanlığı, bölgedeki 9 ilin tıbbi atıklarının Erzurum’da toplanmasına karar verdi. Bakanlığın, ‘Tıbbi Atıkların Bertarafı’ ile ilgili olarak yayımladığı genelgeyle, Ardahan, Kars, Ağrı, Bayburt, Iğdır, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş ve bu illere bağlı ilçelerin tıbbi atıkları Erzurum’a gönderilecek.
9 İLİN TIBBİ ATIĞI ERZURUM’A
Çevre ve Orman Bakanlığı, yurt genelinde faaliyet gösteren ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi amacıyla kurulan sterilizasyon tesislerine yönelik olarak önemli bir karara imza attı. 5 Kasım 2010 tarihli ve 2010/17 nolu genelgeyle ülke genelindeki sterilizasyon tesisleri arasında paylaşım düzenlemesi yapan Bakanlık, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilin ve bu illere bağlı ilçelerin tıbbi atıklarının Erzurum’a gönderilmesine karar verdi. Ardahan, Kars, Ağrı, Bayburt, Iğdır, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş ve bu illere bağlı bütün ilçelerde toplanan tıbbi atıklar, söz konusu genelge hükmüne göre Erzurum’a gönderilecek ve atıkların burada bertaraf edilmesi sağlanacak. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı genelgenin takibinden ise, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü sorumlu olacak. Bahsi geçen illerin tıbbi atıkları Erzurum’a gönderilmeden önce, gönderen ve alan kurumlar arasında protokol imzalanacağı öğrenilirken, söz konusu uygulama, gönderen il statüsündeki illerde sterilizasyon tesisi kuruluncaya kadar devam edecek.
TARTIŞILAN DURUM
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bu kararının birçok tartışmayı beraberinde getirmesi beklenirken, bakanlık bu kararına gerekçe olarak da, ‘mevcut tesislerde kapasite açığını’ gösterdi. Tıbbi atıkların iller ve ilçeler arasındaki sevk işlemlerine dair hükümler, imzalanacak protokol kapsamına göre değişirken, aralarında Erzurum’un da bulunduğu 17 ilde toplanacak olan tıbbi atıkların fayda/zarar durumu ise, konunun uzmanlarından değerlendirme bekliyor. Tıbbi atıkların iller arasında sevk edilmesi şeklindeki bir yönteme bazı kesimler tarafından sıcak bakılmazken, kimi çevreler de, bu sayede sterilizasyon tesislerinin tam kapasite çalıştırılmasının sağlanmış olacağını düşünüyor.
TIBBİ ATIKLARIN BERTARAFI KONULU GENELGEYLE BELİRLENEN HÜKÜM…
Genelgede uygulamayla ilgili olarak şu bilgiler veriliyor: “Kurulu tesisler ve ihtiyaç duyulan kapasiteler göz önüne alındığında, mevcut tesislerde halen kapasite açığı olduğu görülmektedir. Söz konusu kapasite açığının giderilmesi maksadıyla lisanslı tesislerin çevre illere de hizmet vermesi bir çözüm yolu olarak ortaya çıkmaktadır. Yapılan teknik çalışmaların sonuçlarına göre, tesis bulunmayan illerdeki tıbbi atıklar, tesis bulunan illere gönderilecektir. Buna bağlı olarak tıbbi atık alacak olan iller tarafından taşıma hizmeti verilememesi durumunda, tıbbi atık gönderecek illerin atıklarını kendi araçlarıyla belirlenen illere göndermeleri gerekecektir.”