ERZURUM(GHA) – Tıbbi atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle ilgili ilk açıklama, Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeynep Eren’den geldi. Bölgedeki 9 ilin ve bu illere bağlı ilçelerin tıbbi atıklarının Erzurum’a gönderilecek olmasına ilişkin olarak bir değerlendirme yapan Eren, “Taşıma işlemleri lisanslı ve kapalı araçlarla yapıldığı sürece bu işte herhangi bir sakınca yok.” dedi.
TAŞIMA DOĞRU YAPILIRSA…
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Yrd. Doç. Zeynep Eren, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Tıbbi Atık Genelgesi’ni değerlendirdi. Genelgeyle; Ardahan, Kars, Ağrı, Bayburt, Iğdır, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş ve bu illere bağlı ilçelerin tıbbi atıklarının Erzurum’a gönderileceğini kaydeden Eren, böyle bir karar alınmış olmasının başlıca nedeninin, bölgedeki tek lisanslı tıbbi atık sterilizasyon tesisinin Erzurum’da bulunması olduğuna dikkati çekti. Tıbbi atıkların sevki ve naklinin, gelişigüzel bir biçimde yapılamayacağını, bunun için bir takım şartlara haiz olunması gerektiğini vurgulayan Zeynep Eren, “Taşıma işlemi kuşkusuz belirli şartlar dahilinde yapılacaktır. Bu iş için lisanslı ve sadece tıbbi atıkların sevkine yönelik olarak tasarlanan araçlar kullanılacağından insan ve çevre sağlığı açısından herhangi bir sakınca doğuracağını düşünmüyorum.” diye konuştu.
EREN: GENELGEYİ ULAŞILACAK SONUÇ İTİBARİYLE DEĞERLENDİRMELİ Bölgedeki tıbbi atıkların, uygun koşullarla sterilize edilmemesi ve depolanmaması halinde, çok daha ciddi risklerin ortaya çıkabileceğini anlatan Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Müdürü Yrd. Doç. Zeynep Eren, “Erzurum’da lisanslı tıbbi atık sterilizasyon tesisi var. Bölgeden gelecek olan tıbbi atıkların burada gerekli müdahale bulunularak sterilize edilmesi ve depolanması çok daha sağlıklı bir eylem olacaktır. Bu nedenle Çevre ve Orman Bakanlığı’nın genelgesini bu yönüyle değerlendirmek gerekir.” dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı, yurt genelinde faaliyet gösteren ve tıbbi atıkların bertaraf edilmesi amacıyla kurulan sterilizasyon tesislerine yönelik olarak 5 Kasım 2010 tarihli ve 2010/17 nolu bir genelge yayımlamıştı. Bakanlık, ülke genelindeki sterilizasyon tesisleri arasında paylaşım düzenlemesi yapmış, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilin ve bu illere bağlı ilçelerin tıbbi atıklarının Erzurum’a gönderilmesine karar vermişti.