Atatürk Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Karabulut Doğu Anadolu bölgesinin kalkınması için önceliklerin belirlenmesi gerektiğini belirterek, vurgu yaptı:
“ÖZEL SEKTÖR GÜÇLENDİRİLMELİ”
Bölgedeki kültürel ve sosyo-ekonomik yapının girişimcilik ruhunun zayıf kalmasına sebep olduğunu, kamunun özellikle altyapı yatırımlarına ağırlık vermesi gerektiğini kaydeden Karabulut “bölgenin her ilinde, ticaret ile uğraşanlara kolaylık sağlayacak ve iyi işleyen danışmanlık birimleri oluşturulabilir.” görüşünü savundu.
KAMU, ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMALI
Bölge kalkınmasında, ticaret, tarım ve hayvancılık ve turizm üç sektörlerinin önemli olduğunu vurgulayan Karabulut:”Bölgenin iç dinamikleri de dikkate alınarak bu sektörlerin geliştirilmesi konusunda çaba sarf edilmelidir. Bölgede kamunun özel sektörün önünü açıcı ve engelleri kaldırıcı bir rol üstlenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.”dedi.
YENİ BİR KALKINMA MODELİNE İHTİYAÇ VAR
Bölgenin geri kalmışlığına ait istatistiki verilerin, günümüze kadar bölgede uygulanan kalkınma modellerinin etkili olmadığını ortaya koyduğunu vurgulayan Karabulut bölgeye özgü sorunları hızlı bir şekilde çözebilecek ve insanları motive edebilecek bir kalkınma modeline ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
TARIM SEKTÖRÜ SANAYİYE YÖNLENDİRİLMELİ
1990 öncesi dönemde Doğu Anadolu Bölgesi'nin sosyo ekonomik gelişme yapısı tarıma dayalı olduğunu, ancak, günümüzde bölgenin sosyo-ekonomik gelişme yapısında tarım sadece bir ayağını oluşturduğuna dikkat çeken Karabulut : “bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörü, sanayiye yönelik bir yapılanmaya doğru yönlendirilmeli ve ticaret ve turizm gibi diğer gelişme ayaklarıyla uyumlaştırılmalıdır.” tezini savundu.