Türkiye genelinde bir alabalık sıkıntısı olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esat Mahmut Kocaman, yaşanan alabalık sıkıntısından dolayı üreticilerin Su Ürünlerini arayarak yavru istediklerini belirtti. Su Ürünleri Fakültesi’nde üretilen yavruların sadece Erzurum ve çevre ildeki küçük aile işletmelerinin ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar olduğunu belirten Kocaman, büyük üreticilere şimdilik cevap veremediklerini kaydetti.
‘BİZDE SIKINTI YOK’
Türkiye genelinde alabalık sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Kocaman, “Yaşanan bazı olaylar neticesinde bu yıl bir alabalık sıkıntısı var. Ancak bizim yaptığımız üretim tamamen kontrol altında. Belirlediğimiz üretim noktasında bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Biz daha önceden olduğu gibi bu yılda üreticilerimize ve işletmecilerimize gereken ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Büyük üreticiler dahil değil” diye konuştu.
İSTEYEN İŞLETMELERE YAVRU BALIK
Kocaman, işletmecilerden talep geldiği takdirde gözlü yumurta, yavru ve damızlık balık verebileceklerini de kaydetti. Bölge halkının yanı sıra balık çiftlikleri için de üretim yaptıklarına değinen Kocaman, “Yıllık 10 ton sofralık balık yetiştiriciliğinin dışında; Çevredeki yetiştiricilerin balık ihtiyaçlarını karşılamak için 1 milyon 500 bin adet gökkuşağı, 150 bin adet kırmızı benekli dere alabalığı, 150 bin de kaynak alabalığı yavrusu yetiştiriyoruz. İsteyen işletme sahiplerine yavru olarak satmaktayız. Yavru alan bir yetiştirici bizden aldığı balığın faturasını bakanlığa sunarak teşviklerden istifade edebilmektedir. Bu yönden de yetiştiricimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayrıca yetiştirdiğimiz bu balıkları şehirden, üniversiteden kim gelirse gelsin Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezimizden, canlı olarak veya vakumlanmış fileto paketlerinden temin edebilmektedir.” dedi.