İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından tescillenen İspir Fasulyesi, markalaştı. İspir Fasulyesi kadar kalitesi yüksek olan Hınıs Fasulyesi de markalaşma sürecinde. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hınıs Fasulyesi için harekete geçerek patent başvurusunda bulundu. Ayrıca Hınıs ve İspir Fasulyelerin tanınması ve ekiminin yaygınlaştırılması içinde ‘Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi’ başlatıldı.
İLK HASAT YAPILDI
Proje kapsamında yaklaşık 200 çiftçinin dahil olduğu Hınıs ve İspir Fasulyelerinin ekiminde yapılan hasatta beklentilerin elde edildiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Hazırlanan bu proje ile bölgemizde ve ülkemizde yakından tanınan ve tercih edilen İspir ve Hınıs fasulyeleri Hınıs, Karayazı, Karaçoban, İspir, Pazaryolu, Oltu, Tortum, Yakutiye ve Palandöken ilçelerinde yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını sağlamak suretiyle çiftçi ailelerinin ekonomik yönden gelişmelerine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Proje; Hınıs (60), Karayazı (10), Karaçoban (25), İspir (70), Pazaryolu (10), Oltu(6), Tortum (2), Narman (5), Yakutiye(6), Aziziye (3) ve Palandöken (3) ilçelerinde olmak üzere toplamda 200 dekar alanda uygulanmıştır. Projeye 200 çiftçi dâhil edilmiştir. Ekim ayının ikinci haftası itibariyle proje kapsamında ekimi yapılan fasulyelerin hasadı tamamlanmıştır. Ekimden sonra ki dönemde olan yoğun yağmur ve dolu, sıcak geçen yaz mevsimi nedeniyle verimde düşmeler yaşanmakla birlikte çiftçilerin beklentilerini karşılamaya yönelik önemli neticeler alınmıştır. Ayrıca aynı proje kapsamı ve miktarı daha artırılarak Bakanlığımızın 2016 yılı programına teklif edilmiş, 2016 yılında da uygulanması planlanmaktadır.” dedi.
2016 YILINA HUMMALI ÇALIŞMA
İspir ve Hınıs Fasulyelerinin tanınması için gerekli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Akar, “Ülkemiz ekonomik yönden önemli pek çok bitki türünün orijin ve/veya çeşitlilik merkezi durumunda olup dünyada en önemli doğal kaynak çeşitliliği ve zenginliği olan nadir coğrafyalardan biridir. Ancak ülkemizde hızla artan nüfus, gelişen teknoloji ve endüstrileşme, yapılaşmanın artması, köyden kente göç ve çevresel problemler tarım yapılacak toprakların hızla ve üzerindeki canlılarla birlikte kaybolmasına neden olmaktadır. Ayrıca, üreticilerin kullandığı genetik kaynak niteliğindeki köy çeşitleri de çeşitli faktörlerin etkisi altında yok olmaktadır. İspir ve Hınıs ilçelerinde en çok üreticiliği yapılan sebze kuru fasulye olup, bölge çiftçisi için vazgeçilmez bir yere sahiptir. Buralarda yetiştirilen kuru fasulye, lezzet başta olmak üzere, suda fazla şişme, kabuk atmama ve erken pişme gibi özellikleriyle tanınmakta ve piyasada oldukça rağbet görmektedir. 2016 yılı "Uluslararası Bakliyat Yılı" olarak ilan edilmiş olup, Yurt genelinde tanınan İspir fasulyesi, İspir Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın Türkiye Patent Enstitüsü'ne başvurarak İspir kuru fasulyesinin coğrafi tescilinin yapılmasıyla, artık markalı olarak satılmaya başlanmıştır. Hınıs fasulyesi için de Türkiye Patent Enstitüsü'ne patent başvurusunda bulunulmuştur.” diye konuştu.
YÖRE HALKINA DESTEK
Proje ile sadece fasulyelerin tanıtılması değil aynı zamanda yöre halkına da destek sağlanmaya çalışıldığını belirten Akar, “Bu nedenle ilimize özgü ürünlerden olan İspir ve Hınıs fasulyesinin tarımını yaygınlaştırmak, çiftçilerimizin yetiştiriciliğini yapmalarını sağlayarak farkındalık oluşturabilmek ve yöre ekonomisine ekonomik yönden katkıda bulunmak istiyoruz. Bu amaçla İl Müdürlüğümüzce “Hınispir Fasulyesi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması" adlı proje hazırlanarak Bakanlığımız Bitkisel Üretimi Geliştirme Programı'na dâhil edilmiştir.” şeklinde konuştu.