2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesin hesap Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor. Program uyarınca gerçekleştirilen beşinci turda, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kurum-kuruluşların bütçeleri görüşüldü.
2016 Yılı Bütçe kanun Tasarısı görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri ile ilgili hükümet adına söz alan İçişleri Bakanı Efkan Ala, trafik kazlarının önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Efkan Ala konuşmasında, uygulanmakta olan eylem planına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Her yıl yaşanmakta olan trafik kazalarında birçok insanımız hayatını kaybetmekte ve yaralanmalarda hayatlarını engelli olarak sürdürmek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle 2011-2020 yılları arasında Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı 2012 yılında yürürlüğe girdi ve 2020 yılına kadar devam edecek. Bu konuda bir çok ciddi projeyi, uygulamaya koyuyoruz ve daha da koyacağız. Trafik Elektronik Denetleme Sistemi kurulma çalışmalarına da başlanmıştır. Şuan itibari ile 401 noktada 791 kamerayla faaliyete geçilmiş, 36 il merkezinde 36 ilçede kurulum çalışmaları devam etmektedir.”
Gerçekleştirilen çalışmaların fayda verdiğini belirten Ala, 2015 yılında 2010 yılına nazaran araç sayısında % 33 oranında artış olmasına rağmen ölümlü kaza oranında %3,1 ölüm oranında ise %5,4 azalma olduğu belirtti.
Halen yürürlükte olan “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” nın hazırlanması aşamasında, milletvekilliği öncesinde Bahçeşehir Üniversitesinde öğretim üyesi olan aynı zamanda Ulaştırma Merkezi Başkanlığını (UYGAR) yürüten Erzurum Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı tarafından, üniversitede yoğun bir çalışma süreci ile destek verilmişti. Uygulamaya konulan eylem planı, trafik güvenliğinin sağlanması ve yaşanan kazalarının azaltılmasını teminen beraberinde bir dizi projenin hayata geçirilmesini de zorunlu kılıyor.
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın belirttiği ve hayata geçirilmesi planlanan projelerden birisi de İnteraktif Uyarı Sistemi Projesi. Yürürlükte olan Eylem Planını destekleyici ve tamamlayıcı mahiyette olan İnteraktif Uyarı Sistemi (İUS) projesi, denetimde sürekliliğin ve etkinliğin sağlanması için dijital haritalar ve mobil uygulamalarla zenginleştirilmiş, özellikle olası kaza kara noktalarında karayolu araçlarının ve yolcularının anlık bilgilendirilmesini, kaza anında anlık bilgi iletimi ile polis, itfaiye, 112 gibi acil müdahale ekiplerinin olay yerine yönlendirilmesini sağlayan, sürücülerin ve araçların takibine imkan veren çipli plaka gibi bir çok inovatif çözümü bünyesinde barındıran bir proje olarak görülüyor.
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü nün de içerisinde yer aldığı proje yine Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı’nın koordinatörlüğünde uzman bir ekip tarafından yürütülüyor.
EFKAN ALA’DAN PROF.DR. MUSTAFA ILICALI İÇİN ÖVGÜ DOLU SÖZLER
İçişleri Bakanı Efkan Ala, milletvekillerinin sorularını cevapladığı oturumda, trafik güvenliğine verdiği katkılardan dolayı Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı’ya teşekkür etti. Ala “Saygıdeğer Erzurum Milletvekilimiz Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı Bey’le -ki bu işin uzmanıdır- Türkiye’de bu konuda ne yapılabilecekse bunu bu dönemde yapma kararlılığıyla ciddi bir proje başlatmış bulunuyoruz. Kendisine huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum” ifadelerini kullandı.
Erzurum Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı ise İçişleri Bakanının konuşmasından sonra komisyon sıralarında oturan Bakanın yanına giderek, Meclis çatısı altında benzerine az rastlanan bu nazik ve vefalı davranış için İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya teşekkür etti. Ilıcalı, “Bu andan itibaren benim ve ilgili çalışma arkadaşlarımızın sorumluluğu daha da arttı. Allah bizi, size ve milletimize mahcup etmesin” dedi.