Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili’nin Sahra Altı Afrika’da 6. büyük ticaret ortağımız olduğunu vurgulayarak, “Bazı ülkelerin buraları terk ettiği dönemde Türkiye, Fildişi Sahili’ne gelerek bu ülkenin parlak geleceğine olan inancını teyit etti. Bugün burada bulunmamız da Fildişi Sahili’ne olan güvenimizin, itimadımızın bir sembolüdür” dedi.
Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Fildişi Sahili’nde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile birlikte gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
İMZALANAN ANLAŞMALAR
Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında imzalanan; Dışişleri Bakanlıkları Arasında İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Diplomatik Temsilcilikler İçin Karşılıklı Arsa Takasına İlişkin Anlaşma, Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması, Sağlık ve Tıp Bilimleri Arasında İşbirliği Anlaşması, Şehircilik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, TİKA Kalkınma Yardımları İşbirliği Mutabakat Zaptı, Bilim Teknolojileri Kurumu ile FS Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu Arasında Mutabakat Zaptı, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması ilgili bakanlar tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Vattara’nın huzurunda imzalandı. İmza töreninin ardından iki lider yaptıkları görüşmeye ve gündemdeki bazı gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Fildişi Sahili’ne Türkiye’den ilk kez resmî ziyarette bulunan bir Cumhurbaşkanı olmaktan ve 2015’te Türkiye’ye yaptığı ziyarette Devlet Başkanı Vattara’ya verdiği iade-i ziyaret sözünü gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yılın Ekim ayında gerçekleşen seçimde yüzde 84 oy alarak seçildiği için Başkan Vattara’yı tebrik etti ve “Bu kendileri açısından bir demokrasi zaferidir. Demek ki Fildişi Sahili halkı Sayın Vattara’yı gönlüne basmış ve kendilerini seçmiştir” dedi.
“FİLDİŞİ SAHİLİ ZİYARETİMİZ TARİHÎ ÖNEME SAHİPTİR”
Fildişi Sahili’nin modern dünyanın Afrika’daki önemli merkezlerinden biri olma istikametinde olduğuna inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi, askerî, ekonomik, ticari ve kültürel tüm ilişkileri görüştüklerini açıkladı. Gerek Afrika’da, gerek Türkiye’nin içinde yer aldığı bölgedeki terörle mücadeleye yönelik konuları da ele alma fırsatı bulduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın terör ve mülteci konularında ciddi sıkıntılar yaşadığına işaret ederek, mülteci akınının en yoğun yaşandığı ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.
Açıklamasına; ziyaret öncesinde Fildişi Sahili halkının konukseverliğini ve sıcak olduğunu duyduklarını, ziyaret esnasında da buna bizzat şahit olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyaret, diplomatik ilişkilerimizin kurulduğu 1964’ten bu yana gerçekleşmiş olan önemli bir ziyaret; Bu yüzden tarihî bir öneme sahiptir.” diye konuştu.
“FİLDİŞİ SAHİLİ HALKI; BARIŞ’IN BOŞ BİR SÖZ DEĞİL, BİR DAVRANIŞ ŞEKLİ OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA GÖSTERMİŞTİR”
Görüşmeler kapsamında imzalanan 9 anlaşmayı aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzayı atmanın kolay olduğunu, asıl olanın bundan sonra yapılmasında anlaşılan işlerin takibi ve bunları hayata geçirmek olduğunu vurguladı. Fildişi Sahili’nde birçok sıkıntının geride bırakıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan bu başarıda Başkan Vattara’nın vizyoner ve dirayetli liderliğinin çok büyük katkısı olduğunu vurguladı ve şunları ekledi: “Bu başarı ve kalkınma hamlesinde en büyük pay, zengini fakiriyle, tüm etnik gruplarıyla, şu anda 24 milyon nüfusa sahip olan tüm Fildişili halkına aittir. Fildişi Halkı, tıpkı Feliks Ufue Buanyi’nin dediği gibi, ‘Barış’ın boş bir söz değil, bir davranış şekli olduğunu’ bu süreçte tüm dünyaya yaşayarak göstermiştir. Ben, önümüzdeki dönemde, bu kardeşlik ve atılım hamlesinin kuvvetlenerek devam edeceğine inanıyorum. Geçen yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin suhuletle ve barış içinde gerçekleşmesi bunun en önemli işaretidir. Bu vesileyle tüm Fildişi halkını bir kez daha kutluyorum, tebrik ediyorum.”
2020 YILINDA 1 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ
Yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirdiklerini, ekonomik ve ticari iş birliğinin geliştirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılmasını konuştuklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Sadece 2015 yılında ikili ticaret hacmimiz yüzde 17,5’lik bir artışla 330 milyon dolardan 390 milyon dolara çıkmış vaziyette. Ülkedeki yatırımlarımız 100 milyon doları bulmuştur. Fildişi Sahili, bizim Sahra Altı Afrika’daki en büyük altıncı ticaret ortağımızdır. Fakat şimdi kendimize yeni bir hedef koymamız gerektiğine inanıyorum. Değerli dostumla dün akşam yemekte de konuştuk, ülkemizi ziyaretinde de bunları konuşmuştuk; ‘2020 yılında 1 milyar dolar’ hedefini biz yakalayabiliriz. Ekiplerimizin bu hedefe odaklanması lazım. Bugün iş adamlarımız birbirleri ile görüşmeler yapıyor. 150’yi aşkın iş adamıyla buradayız ve bu iş adamlarımızın Fildişi Sahili iş adamlarıyla karşılıklı sektörel bazda görüşmeler yapıyorlar. Bu görüşmeler neticesinde, ama Türkiye’de ama Fildişi Sahili’nde veya üçüncü ülkede birlikte yatırımlara girebilirler, iş birliği yapabilirler. Böylece ‘kazan kazan’ esasına göre de buradan kazançlarını elde ederler.”
“ABİDJAN, 2020 YILINDA DÜNYAYA ÖRNEK BİR BAŞKENT OLACAK”
Türkiye’nin; elindeki imkânları, bilgi, birikim ve tecrübelerini dostlarıyla paylaşmaya büyük önem verdiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin TİKA, Kızılay ve AFAD gibi resmî kurumlar ile sivil toplum kuruluşları aracılığıyla insani ve kalkınma yardımlarında bulunduğunu hatırlattı. Türkiye’nin Afrika açılımının ilk dalgasında, 2009 yılında Fildişi Sahili’ne Büyükelçilik açtığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bazı ülkelerin buraları terk ettiği dönemde Türkiye, Fildişi Sahili’ne gelerek bu ülkenin parlak geleceğine olan inancını teyit etti. Bugün burada bulunmamız da Fildişi Sahili’ne olan güvenimizin, itimadımızın bir sembolüdür” şeklinde konuştu.
Açıklamasını, İstanbul’un bir kardeşi olarak gördüğü Abidjan’ın, 2020 yılında dünyaya örnek bir ticaret, teknoloji ve kültür başkenti olacağını söyleyerek ve gösterilen yakın ilgiye heyeti ve şahsı adına teşekkür ederek tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
“SURİYE'DE ATEŞKESE RAĞMEN SALDIRILAR DEVAM ETMEKTE”
Suriye’de ilan edilen ateşkesin 24 saat geçmeden ihlal edildiğine ilişkin haberleri hatırlatan bir basın mensubunun “Size ulaşan bu yönde ihlal haberleri var mı? Varsa ilerleyen süreçte ateşkesi nasıl etkiler?” şeklindeki sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevapladı: “Bunu zaten yola çıkarken de söylemiştik, yani birçok kırılmalar olabilir demiştik ve o an itibarıyla da 3’te 1’inde böyle bir ateşkesin söz konusu olduğunu, şu anda da yine Suriye’de, Suriye’nin bütününde bir ateşkesin söz konusu olmadığını ifade edebilirim. Temennim odur ki, bunun geneline yaygınlaşmasını hep birlikte görelim. Fakat Suriye’nin genelinde şu anda ateşkes yoktur ve orada yine aynı şekilde saldırılar mevzi mevzi ne yazık ki devam etmektedir.”
“CHP ZATEN ANAYASA MUTABAKAT KOMİSYONU’NDAN ÇEKİLMEDİ Mİ?”
Afrika seyahati öncesi İstanbul’da yaptığı açıklamasında Anayasa Mahkemesi’nin son kararına ilişkin değerlendirmeleri üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi’nin TBMM’de kurulan Anayasa Mutabakat Komisyonu masasına oturmayacağı yönündeki açıklamaları nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan şu cevabı verdi: “Bu tutum üzerinde fazla konuşmaya gerek yok. Zaten Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mutabakat Komisyonu’ndan çekilmedi mi, orada duruyor mu? Belki Sayın Meclis Başkanımızın son mektubu onlarda farklı bir düşünce meydana getirmiş olabilir, hayırlı olsun.”
FİLDİŞİ SAHİLİ DEVLET BAŞKANI VATTARA: “ZAMANIN BÜYÜK BİR DEVLET ADAMINI BURADA AĞIRLIYORUZ”
Devlet Başkanı Vattara da yaptığı açıklamada, Mart 2015’te yaptığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret sözü verdiğini hatırlatarak, “Siz sözünün eri bir kişi olduğunuzu gösterdiniz. Bizler de sizleri burada, Abidjan’da ağırlıyor olmaktan büyük memnuniyet ve gurur duymaktayız” dedi. Açıklamasında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların önemine de değinen Devlet Başkanı Vattara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Bizler sizin liderliğinizin dünyada ne kadar takdir gördüğünü biliyoruz” dedi ve açıklamasını şu cümlelerle tamamladı: “Şunu da söylemekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz: Fildişi Sahili’nin ve Afrika’nın büyük bir dostunu, büyük bir devlet adamını burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Evet, zamanın büyük bir devlet adamını burada ağırlıyoruz. Kendisi iktidarda olduğundan beri büyük bir Türkiye, güçlü bir ekonomi inşa etmiştir. Bugün dünyanın 16. büyük ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine dönüştürmüştür. Sayın Cumhurbaşkanı, ülkemize geldiğiniz ve bu ziyareti gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ediyorum.”
Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara’nın onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fildişi Sahili nüfusunun yüzde 20-30'luk kısmının, bölge ülkelerden gelen göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendim. Abidjan, bu insanlar için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu durum özellikle göçmen nüfusunu bir yük ve sorun olarak değil, ekonomik ve sosyal yaşamın önemli bir paydaşı gören konuksever Fildişi Sahili'nin anlayışının bir nişanesidir” dedi.
Sofitel Abidjan Hotel Ivoire’de, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile eşi Dominique Vattara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan onuruna bir akşam yemeği verdi.
Fildişi Sahili'ni ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmasından dolayı onur duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Ülke nüfusunun yüzde 20-30'luk kısmının, bölge ülkelerden gelen göçmen nüfustan oluştuğunu öğrendim. Abidjan, bu insanlar için güvenli bir liman, sığınılacak bir çatı. Bu durum özellikle göçmen nüfusunu bir yük ve sorun olarak değil, ekonomik ve sosyal yaşamın önemli bir paydaşı gören konuksever Fildişi Sahili'nin anlayışının bir nişanesidir. Ben bunu 'Fildişi Sahili modeli' olarak adlandırmak istiyorum. Bu modelin bütün kıta ve dünya ülkeleri için örnek olmasını istiyorum. Biz de Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçan 3 milyon kardeşimize hiçbir ayrım yapmadan, dinine, diline ve ırkına bakmadan ev sahipliği yapıyoruz."
“MEVCUT İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
İstanbul ile Abidjan arasında önemli iş birliği potansiyeli olduğuna inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında mevcut ilişkileri geliştirmek, eşit ortaklık ve karşılıklı saygı temelinde iş birliğini ilerletmek istediklerini söyledi. Türkiye’nin 2013'te Afrika'da 12 olan büyükelçilik sayısının bugün 39'a yükseldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili'nin Sahra Altı Afrika’yla ilişkilerinin adeta ‘mihenk taşı’ olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, Fildişi Sahili ile geçen yıl 330 milyon dolar ticaretinin bu yıl 390 milyon dolara çıkacağını, hedefin ise 2020'de 1 milyar dolara çıkarmak olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret kapsamında düzenlenecek iş formunun bu yönde atılmış bir adım olduğuna inandığını kaydetti.
“TÜRKİYE, MÜTEAHHİTLİK ŞİRKETLERİNİN TECRÜBESİ İLE FİLDİŞİ SAHİLİ'NİN YANINDADIR”
Türkiye’den 150 iş adamının kendisine bu ziyaretinde eşlik ettiğini hatırlatan ve onların Fildişi Sahili iş adamlarıyla ortak çalışmalarda bulunacaklarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu güzel şehri gezerken, doğal güzelliğinin ve kültürel çeşitliliğinin yanında muazzam alt yapı projelerine şahit oldum. Türkiye, bu süreçte dünyada söz sahibi müteahhitlik şirketlerinin tecrübesi ve ileri teknolojisiyle Fildişi Sahili'nin yanındadır. Dünyada bildiğiniz gibi ekonominin 16'ncı sırasında bulunan bir Türkiye var, Avrupa'da 6'ncı sırada yer alan bir Türkiye var" şeklinde konuştu.