//YASA TASARISI TBMM GENEL KURULUNDA
TBMM Genel Kurulu'nda 'Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde hükümet adına bir konuşma yapan Bakan Akdağ, bugün Türk sağlık sistemi için tarihi bir gün olduğunu belirtti. Bugüne kadar eğitimi 10 yıl, 12 yıl süren bir uzman hekime bin lira, bin 500 lira civarında maaş verilerek, 'kazancını bir muayenehane açarak oradan temin edeceksin' denildiğini anlatan Bakan Akdağ, sonuçta bütün kamu hastanelerinde vatandaşların bir hizmet alırken, önemli bir hastalığı varsa veya ameliyat olması gerekiyorsa muayenehanelere taşınmasını gerektiren bir çarpık sistemin meydana çıktığını ifade etti. Bundan dolayı hekimlerin suçlanamayacağını vurgulayan Akdağ, "Bu çarpık sistemi bugüne kadar bir gönüllülük esasına göre büyük ölçüde düzelttik. Artık uzman hekimlerin yüzde 80'i muayenehanelerini kapatmışken, geriye kalan yüzde 20'lik bölümde aynı çarpık sistem devam ettiği için bu yasayı çıkartıyoruz. Bir şekilde bu parçalı yapıyı ortadan kaldırmamız lazım. Son 3 senedir bu konu üzerinde çalışıyoruz. Konunun paydaşları fazla. Bu kanunun temel amacı vatandaşımızın sağlık hizmetine daha kolay ulaşmasını sağlamaktır. Kanuna bir geçiş dönemi de koyuyoruz. Kısmı dönemli çalışan hekimlerden Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hekimlere 6 ay, üniversite hastanelerinde çalışan hekimlere 1 yıl düşünme süresi veriyoruz. Biliyoruz ki hekimlerimizin büyük bir çoğunluğu, belki yüzde 90'ın da üstünde bir kısmı getirdiğimiz bu yenimodeli benimseyecekler, kamuda veya üniversite hastanelerinde hizmet vermeye devam edecekler" şeklinde konuştu.
//SAĞLIKÇILARIN SORUNLARI
Şu anda nöbeti başında çalışan birçok sağlık personeli bulunduğuna işaret eden Akdağ, bu çalışanların yeterince nöbet parası alamadıklarını ifade etti. Kanunun, bir yandan vatandaşın hukukunu korurken, diğer yandan da çalışanların hukukunu korumayı hedeflediğini kaydeden Akdağ, bu doğrultuda kanunun nöbet ücretini yaklaşık 3 katına çıkardığını söyledi. Kanunun uzman hekimlerin sabit kazançlarını, maaş ve döner sermaye havuzundan alınacak kazançlar olarak yüzde 70 civarında artırdığını anlatan Akdağ, pratisyen hekimlerin sabit ücretlerinin ise yüzde 40 oranında artırılacağını söyledi. Akdağ, hem hekimlerin aylık gelirlerini artırdıklarını, hem de emekliliğe yansıyacak olan miktarı artırmış olacaklarını bildirdi. Kanunla vatandaşın cebinden gereksiz yere para çıkmasını engellediklerini belirten Akdağ, bu arada sağlık çalışanlarının hukukunu da korumak üzere kanunda 10 madde bulunduğunu ifade etti.
//MUTABAKAT SAĞLANDI
Bu kanuna karşı olanlar da bulunduğuna işaret eden Akdağ, buna karşın Meclis'te tasarı üzerinde büyük ölçüde mutabakat bulunduğunu söyledi. Bugün 3 milletvekilinin, kendilerine aynı hekimden gelen bir notu ilettiklerini kaydeden Akdağ, bir üniversite hastanesinde ana bilim dalı başkanı olan bu hekimin, 2009 faaliyeti sonucunda 250 bin lira gelir vergisi ödediğini söylediğini anlattı. Böyle bir vergi ödeyebilmek için o muayenehanenin yılda 1 milyon civarında bir kazanç elde etmesi gerektiğini dile getiren Akdağ, Türkiye'de böyle para kazanan çok fazla hekim bulunmadığını vurguladı. Muayenehane çalıştırsa da hekimlerin bu kadar kazanmadığına işaret eden Akdağ, bu kanunda hekimlerin alması gereken haklarını kendilerine mümkün olduğunca verdiklerini kaydetti. Akdağ, "Böyle bir kazancı kamunun da karşılaması, vatandaşın da karşılaması mümkün değil. Vergi veriyorum diyor ama kazancı muayenehaneye giden vatandaşların verdiği paradan geliyor. Vatandaşımızın bu 1 milyon lirayı bir muayenehaneye ödemesine razı değiliz. Daha adaletli bir sistem oluşturma çabası içindeyiz" dedi.