Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, Türkiye'deki nüfus artışı hızının yavaşlamasına dikkat çekerek, genç nüfusun azaldığı ve bu durumun öğrenci sayısına da yansıdığını açıklaması, YÖK'ü de düşündürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da 20 yıl sonra üniversitelerin öğrenci bulamayacağı görüşünde.
//SAYI YARIYA İNER
Türkiye'deki 94'ü devlet 45'i vakıf olmak üzere 139 üniversite bulunuyor. 139 üniversitede yaklaşık 3 milyon öğrenci öğretim görüyor. YÖK, bu rakamın 20 yıl sonra 1 milyon 200 bin olabileceğini düşünüyor. Prof. Dr. Özcan, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversiteleri toplam sayısının maksimum 200 olması gerektiğini ifade etmişti. Bu 200 üniversite içerisinde yer alacak yeni vakıf üniversitelerinin tek alanda uzmanlaşmış eğitim veren okullar olarak kurulmasına sıcak bakılıyor.
YÖK'ün verilerine göre 20 yıl sonra üniversiteler öğrenci bulmakta zorlanacak. Türkiye nüfusunun 85 - 90 milyon gibi bir rakam arasında olmasının beklendiği ifade edilirken, şu anda 3 milyon olan yükseköğretim öğrenci sayısının da 1 milyon 200 bin gibi bir seviyeye düşmesinin beklendiği de yapılan araştırmalarda ortaya çıktı.
//ÜNİVERSİTELER YARIŞACAK
YÖK Başkanı Özcan, devlet üniversitelerinin kapasitelerini artırabilecekleri kadar artırdıklarını ifade ederek, "Yeni vakıf üniversiteleri kuruluyor. 20 yıl sonra ülkemizin nüfusunun yaklaşık olarak 85 - 90 milyon arasında olacağı ve 1 milyon 200 bin kişinin yükseköğretim yaşında olacağını tahmin ediyoruz. Durum böyle giderse üniversitelerimiz öğrenci bulmada ciddi sorunlar yaşayacak. Üniversite sınavına giren herkes sınavı kazanacak. Üniversiteler öğrenci bulmak için promosyonlar düzenleyecek" dedi.
//YÖK DOĞU'YU YOKLAYACAK
YÖK Başkanı Özcan, Doğu ve Güneydoğu üniversitelerinin sorunlarını dinlemek üzere Erzurum’a geldi. Üniversitelerin gelişimi için 'uzmanlaşmış üniversite' modeli incelenecek
YÖK, doğu ve güneydoğu bölgesindeki üniversitelerin sorunlarını dinleyecek. Erzurum'da başlayan ve iki gün sürecek olan toplantıda rektörler, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ile sorunlarını paylaşacak.
Rektörlerin başta altyapı olmak üzere, kampus ve bina ihtiyacı, öğretim üyesi, öğrenciyi çekebilmek gibi çok sayıda sıkıntısı bulunuyor. Bu yıl Doğu'daki üniversitelerin bütçelerinin 2 kata yakın artırılmasına karşın bu maddi imkanların yetersiz olduğu da YÖK'e iletilecek.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve YÖK bürokratlarının yapacağı ziyarette 30'a yakın Doğu ve Güneydoğu bölgesinde bulunan üniversitelerin rektörleri dinlenecek. Toplantıda, Özcan, rektörlerin görüşlerini alacak. istişare toplantısında Özcan, bölgenin nasıl cazip hale getirileceği de tartışılacak. YÖK'ün rektörlerle "uzmanlaşmış üniversite" modeli üzerinde tartışacağı ve bu model üzerinde görüşlerin alınacağı da kaydedildi. Kurulan tüm üniversitelerin aynı bölümlerle eğitim vermesinin üniversite sistemini hantallaştıracağı düşüncesinde olan YÖK'ün bölge üniversitelerinin uzmanlaşmalarını önereceği kaydedildi. Doğu'daki üniversitelere kardeş üniversite modeli de tartışılacak.