Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarının 81 ilde yaygınlaştırılması ve 10 yıl içinde tüm Türkiye'de çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini bildirdi.
//ILO SÖZLEŞMESİ
Ömer Dinçer, Çalışma Genel Müdürlüğünce, ILO sözleşmesinde öngörülen hükümler doğrultusunda çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak ''Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Ulusal Politika ve Program Çerçevesi'' hazırlandığını hatırlattı.
//PROJE 2005 YILINDAN BERİ UYGULAMADA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, çcoku işçiliğiyle mücadele programı uygulanmasına destek vermek üzere geliştirilen projeleri 2005 yılı başından itibaren İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Sinop, Kastamonu, Çankırı, Ankara, Çorum, Adana, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Elazığ, Ordu, Şanlıurfa, Mardin, Van, Ağrı ve Erzurum'da uygulamaya koyduğunu ifade etti.
Çalışan Çocuklar, Cinsiyet Eşitliği ve Özürlüler şubelerinden oluşan Dezavantajlı Gruplar Daire Başkanlığının da 2005'te oluşturulduğunu ve 100'ün üzerinde projenin koordinasyonuna ve yürütülmesine katkıda bulunduğunu bildirdi.
//UYGULAMA 81 İLE YAYILACAK
Bakan Dinçer, şunları kaydetti: ''Çocuk işçiliğiyle mücadele çalışmalarının 81 ilde yaygınlaştırılması ve 10 yıl içinde tüm Türkiye'de çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Hazırlanan program ile çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin artırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılması gibi geniş kapsamlı tedbirlerle başta çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olmak üzere, çocuk işçiliğinin 10 yıllık bir zaman periyotu (2005-2015 dönemini) içinde önlenmesi temel hedef olarak belirlenmiştir.''
Dinçer, 6-17 yaş grubunda 1994 yılında ekonomik işlerde çalışan çocukların oranının yüzde 15,2 iken, bu oranın 1999 yılında yüzde 10,3'e, 2006 yılında ise yüzde 5,9'a düştüğüne de dikkati çekti.