ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ala: Hep birlikte hedeflerimize doğru yürüyoruz
Ala: Hep birlikte hedeflerimize doğru yürüyoruz
Turistik Doğu Ekspresi'nde sömestr heyecanı
Turistik Doğu Ekspresi'nde sömestr heyecanı
4 kişiye umut oldu
4 kişiye umut oldu
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Atlı Kızaklar EİT 2025 için yarıştı
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
Erzurum - Artvin karayolu güncelleştirildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Ekim 2014 Cumartesi - 07:18

Akça ile Gurbetteki Erzurum-4

SÜLEYMAN GÜRAKSIN-Bu söyleşimizde, İstiklal Savaşı Gazisi Erzurumlu Merhum İdris Akça'nın oğlu Ahmet Dursun Akça ile Erzurum üstüne konuştuk. 1927-2014 çizgisinde Erzurum’u hatıraları ve değerleriyle yad ettik. Bir Erzurum değeriyle, nostaljik üslupta Erzurum’u yaşadık..

Akça ile Gurbetteki Erzurum-4

 AHMET DURSUN AKÇA KİMDİR?
Ahmet Dursun Akça, Erzurum-Eminkurbu Mahallesi’nde 1927 yılında dünyaya gelmiş. Orta Okul mezunu olan Ahmet Dursun Akça, İlkokulu Gazi İlk okulunda okumuş. Orta okulu da şimdiki Erzurum Lisesine yakın olan (ismini hatırlayamadı) orta okulda tamamlamış. O dönemde Gazi İlk Okulunun yeri Kongre Caddesi üzerindeki Sanat Okulunun yeridir.  Yani 1930‘lu yıllarda Sanat okulunun yeri Gazi İlkokulu’dur.O dönemki  Okul Müdürü Hilmi Cimilli ve öğretmeni ise Hafız Ömer Duygun’dur. Erzurum Ağırbakım Silah Fabrikasında askerlik görevini yapacak iken, son anda Genel Kurmay Başkanlığı Geri Teşkilleri (Teşekkülleri) kısmında Askerlik hizmetine 1946 yılında başlayan Ahmet Dursun Akça , sırasıyla Sivas Zara'daki 36 nci Piyade Alayı, Erzurum Aşkale’de ki 4’ncü Zırhlı Tugay'da ve son olarak Kandilli’de ki 6’ncı Zırhlı Tugay Komutanlığında  görevini ifa ederek (3.5 yıl) 1949 yılında terhis olmuş.
Ahmet Dursun Akça'nın babası İdris Akça,  Çifte minarelerin içinde bulunan medresede (o dönem anılan medreseye Dar'ül Fünun denildiği yüksek öğretime tekabül ettiği) eğitim gördüğünü, Erzurum Ağır bakım Silah Fabrikasında görev yapmış. İstiklal Savaşı Gazisi olan baba İdris Akça, Erzurum da ebedi hayata gözlerini yummuş.
1950 yılında girmiş olduğu sınav sonucunda Erzurum Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de işe başlamış. Memnune hanımefendi ile 1951 yılında hayatını birleştiren Ahmet Dursun Akça iki kız, bir oğul babası.  63 yıl birlikte aynı yastığa baş koyduğu Memnune hanımefendi’yi 2014 yılında hakka uğurlayan Ahmet Dursun Akça, çok mutlu bir evlilik ve huzurlu bir hayat geçirdiğini ifade ederken gözleri yaşarmaktadır.
1950 yılında Erzurum'da başladığı memuriyetine sırasıyla, 1954’te Erzincan Refahiye, 1957’de Erzurum-Pasinler, 1960 da Erzurum Tortum ve akabinde Artvin Yusufeli de devam ile 15 Temmuz 1975’te emekli olan Ahmet Dursun Akça, aynı yıl itibariyle Ankara'ya yerleşmiş. 

SILA ÖZLEMİ
Sıla özlemi çeken Ahmet Dursun Akça, Erzurum'da akranlarının kalmadığını, bu cümleden olarak Erzurum'da Erzurumlunun da çok az sayılarla telaffuz edilecek rakamlarda olduğunu anlatıyor. Bundan yaklaşık 15 yıl önce Erzurum'a gittiğini, dostluk, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerinin zayıfladığını üzüntü ile müşahede  ettiğini kaydeden Akça, Gençliğindeki Erzurum yaşantısında Arkadaşlık, komşuluk, saygı, sevgi, vefa, güven gibi duyguların dolu dolu yaşandığını ve bu hasletlerin Erzurumlunun vazgeçilmezleri yani kırmızı çizgilerini oluşturduğunu, bir mahallede bir evde pişen bir yemek veya tandır ekmeği tadımlık ta olsa mutlaka komşularla paylaşıldığı, ihtiyaç sahiplerine incitilmeden ve hissettirilmeden yardım yapıldığını, yediden yetmişe herkesin kenetlendiğini, sevincin ve hüznün paylaşıldığını kaydediyor.

ERZURUM, SPOR ŞEHRİ
Gençlerin  mahalle maçları ile sportif aktivitelere katıldıklarını, imkansızlıkların had safhada olduğu (savaş yılları) dönemlerde dahi Erzurum'un bir spor şehri olduğunu aktaran Akça, futbol, kayak, cirit, at yarışları, güreş ve boks gibi sportif aktivitelerin yanı sıra herefene ve semaver çayının dostluğu pekiştiren olguların başında geldiğini anlatıyor.
Korukçu Sami, Hulusi Seven'in yakın arkadaşları olduğunu vurgulayan Ahmet Dursun Akça, Dolmasayanlar ve Malyemezler  ailelerinden de arkadaş ve dostlarının bulunduğunu, şimdiki Erzurum'un yenilik, teknoloji, gelişmişlik açısından önde bulunurken, dostluk-komşuluk-vefa-sahiplenme açısından da eski Erzurum'un ön planda olduğunun altını çiziyor. Erzurum'un medreseler ve ilim şehri olduğunu söyleyen Akça, yine son dönemlerde Erzurum'un bir şifa merkezi hastaneler şehri olduğunu, bu vesile ile bu alanda Erzurum'a ciddi katkılar sunan Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ'a teşekkür ettiğini kaydediyor.

SEKMEN’DEN BEKLENTİLERİ
 Aziziye Tabyaları’nın Erzurum ve Türkiye için büyük öneme haiz bir eser niteliği taşıdığını, mutlaka kıymetinin bilinmesini, yeni nesillere tanıtılmasını, özellikle öğrencilere belirli zamanlarda bu tarihi mekanların gezdirilmesini, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’den bu konuda beklentilerin çok olduğunu, İstanbul tecrübelerini ve deneyimlerini Erzurum için nasıl aktaracağını merak eden Ahmet Dursun Akça, gurbetteki Erzurumluların hemşerilik duygularının istenilen seviyede olmadığını, Büyükşehirler de yaşamın zor olduğunu, hayat gailesinin, ulaşımın insanları yorduğunu, ikili dostluklar haricinde Sivil Toplum Kuruluşları vasıtası ile yapılan etkinliklerde bir araya gelindiğini ifade ediyor.
 Geçmiş dönemlerde Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu olan 12 Mart gecelerinin ayrı ayrı kutlanır iken şimdilerde birlik olup daha güçlü programla bu etkinliğin sağlandığını aktaran Akça, yine Ankara'da yapılan Erzurum Tanıtım günlerinin de birlikte (Ankara'daki Vakıf-Dernek-Federasyon) icrasının sevindirici olduğunu belirtiyor.

GURBETTE ERZURUM’U YAŞAMAK
Gurbette Erzurum'u yaşamanın zor ve kolay yönlerinin bulunduğunu dile getiren Ahmet Dursun Akça, gurbette Erzurumlu denildiği an her kesimin büyük ilgi gösterdiğini, Erzurumlunun-Dadaş'ın özüyle sözüyle aynı olduğunu, güvenilir ve emanete ihanet etmeyen, harama el uzatmayan kişi olarak bilindiğini ancak, son zamanlarda bazı art niyetlilerin bu olguyu zedelemeye çalıştıklarını, basit bir takım hataların zaman zaman tüm Erzurumlulara mal edildiğini ifade ederek  yıllara dayalı iyi intibaların bozulmamasını temenni ediyor.

HERLE, İÇ DE TERLE
Erzurum'un özellikle manevi havasını özlediğini iç çekerek anlatan Ahmet Dursun Akça, milli ve manevi yaşantının birleştiği il olan Erzurumlu olmaktan büyük gurur duyduğunu vurguluyor. Yöresel yiyeceklerden bahseden Ahmet Dursun Akça, özellikle hasta olunduğunda yapılan " Herle" çorbası için ‘herle, iç de terle’ deyimini hatırlatıyor. Organik ürünlerin önemine de değinen Akça, Pasinler'in lahana, patates ve salatalığı, İspir'in kuru fasulyesi, Tortum'un dut, kızılcık ve cevizinin de marka ürünler olduğunu kaydediyor.

GENÇLERE TAVSİYE
Erzurum da Ramazan-ı Şerif-i idrak etmeyi ve o manevi havayı yaşamayı arzu ettiğinin altını çizen Ahmet Dursun Akça, gençlere de; Sabırlı olmayı, İnsanlığı unutmamayı, Birlik ve beraberliği muhafazayı, Özün ve sözün birliğini, Vatan sevgisinin kaybedilmemesini, Lisan-ı münasibi elden bırakılmamasını, Diyalog, anlama-anlatma sabrını, Empati yapılmasını, Beşer şaşar ilkesinden hareket ile hoşgörü ve vicdani davranışı, Çalışma, gelişmelere açık olunmasını, Birbirimizin ayıbını kusurunu açma yerine örtmeye çalışılmasını tavsiye ediyor.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
 
Tarihi Kentler Erzurum’da buluştu
YORUMLAR
Toplam 55 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BUKET YÖRÜK BOZKURT 18 Aralık 2014 Perşembe 15:39

HAKET ANLATMAYIN YAZMISSINIZ ISMINIZI BILE YAZMAKTAN CEKINDIGINIZ BIR ROPORTAJIN ALTINA RICA EDIYORUM YORUM YAZMAYIN. GECMISLERI ANILARI INSANLAR PAYLASMAK ISTER YOBAZ DEGILIZ. SIZ ERZUURMDASINIZDA MEMLEKENIZ ICIN NE YAPTINIZ SEHRINIZIN HANGI KOSESINDE EMEGHINIZ VAR BI DUSUNUN BAKALIM. BÜYÜKBABAM DİYE DEMİYORUM AMA TANIDIĞIM TÜM ERZUURMLU İNSANLAR SEHRIN DISINDA OLMALARINA RAGMEN SAHIP CIKAMAYA CALISIYORLAR EN AZINDAN ESKIYI ANLATMAK BILE ORANIN DEGERINE SAHIP CIKMAK DEMEKTIR UNUTMAYIN... GEREKSIZ YERE YORUM YAZMAK YERINE ULKENIZE VE SEHRINIZE NASIL FAYDALI OLURSUNUZ ONU DUSUNUN... SÜLEYMAN BEYE VE CANIMIN İÇİ ANNEANNEMİN KIYMETLİSİ VE BİZE EN BÜYÜK EMANETİNE HATTA ÖNEMLİ OLAN Bİ SEY VARKI ANILARA SAYGISIZLIK YAPAMAZSINIZ. SİMDİ KÖŞENİZE ÇEKİLİN VE DÜŞÜNÜN....

Yorumu oyla      7      7  
Hekat anlatmayın 4 Aralık 2014 Perşembe 11:52

Öyle dışarıdan anı anlatacağınıza gelin erzurumda yaşayın. Erzurumlu olduğunuzu gösterin. Şehrin nüfusu azalıyor, insanlar durmadan göçüyor, siz hatıra anlatıyorsunuz. Bu anlatılanları erzurumda yaşayanlar bilmiyor mu, aziz kardeşim. Dışarıya gitmiş, erzurumluluğu nüfus cüzdanında kalmışların anlatmasına ne gerek var

Yorumu oyla      7      23  
Murat Başar 4 Aralık 2014 Perşembe 10:13

Süleyman bey kardeşimizin bu samimi ve tanıtıcı söyleşilerini zevkle izlemekte ve okumaktayım.Bu güzel görevini gurbetin en gurbeti olan yurtdışında bulunan hemşerilerimiz ve özellikle büyük hanım ablalarımızla da yapmasını arzu etmekteyim.Bayanların hatırlarını da gün ışığına çıkartmalıyız diye düşünmekteyim. İyi günler, çalışmalar diliyorum.

Yorumu oyla      6      9  
Filiz 16 Kasım 2014 Pazar 11:59

Ahmet amcamizla tanismak, sohbetini dinlemek faydali ve bir o kadar da yol gosterici. Onu tanimak sansina ulasan nadir insanlar arasindayim. Kendisi gercek Erzurumlu evine esine ve cocuklarina bagli tam bir Erzurum beyefendisi. Iyi ki sizi rahmetli Memnune teyzemizi tanimisim.(Allah rahmet eylesin. Mekani cennet olsun)Genclerin sizin gibi duzgun insanlari ornek almasi adina yapilmis guzel bir soylesi. Hurmet ve saygiyla ellerinizden opuyor, saglikli uzun omurler diliyorum. Sn. Suleyman GURAKSIN'a ve Erzurum Gazetesine tesekkur ediyor, yazi dizilerinin devamini bekliyorum.

Yorumu oyla      8      8  
Hanifi KURAN-ERZURUM 13 Kasım 2014 Perşembe 20:35

İşte Erzurumlu olmak böyle bir şey bakın Ahmet amcamız 39 yıl önce Erzurum'dan ayrılmış ancak konuşmalarından anlaşıldığına göre bedeni Ankara'da ruhu Erzurum'da. Kendisi ile tanışıp bir çay içmek isterdim.Çünkü Erzurum'u onlardan dinlemek çok güzel.

Yorumu oyla      8      10  
Erhan Algan 10 Kasım 2014 Pazartesi 15:05

Süleyman bey,geçmiş ile gelecek arasındaki bağları güçlendirmeye ve geçmişin değerlerini yeni kuşaklara aktarmaya yönelik güzel ve anlamlı çalışmanızdan dolayı sizi tebrik eder,saygılarımı sunarım.

Yorumu oyla      7      8  
Mehmet V. Gedikli 29 Ekim 2014 Çarşamba 18:39

Büyükşehirlere mahsus yaşam tarzları ve yoğun çalışma tempolarının, bizi biz yapan değerlerden her geçen gün uzaklaştırdığı bir dönemde, Ahmet Dursun Akça amcamın huzur veren anıları ve tavsiyeleri öyle güzelki.. Sayıları her geçen gün azalmakta olan bir Erzurum Beyefendisinin unutulmaya yüz tutan hasletlerimizi bize bir kez daha hatırlatmasına vesile olan Sn. Süleyman GÜRAKSIN’a da bu vesile ile teşekkürlerimi sunuyorum.. Özellikle gençlere olan tavsiyelerini, biz Erzurumluların ödün vermeden yaşatması temennisi ile Muhterem Amcamın ellerinde öpüyor, sağlık ve afiyet dolu günlerle kendisine Rabbimden uzun ömürler diliyorum..

Yorumu oyla      9      10  
Merter 28 Ekim 2014 Salı 15:31

Akça amca geçmişteki dostluk ilişkilerinin zayıfladığını belirtiyor.Doğru tespit ama bu Erzurum a özgü bir durum değil. Türkiye genelinde bu geçerli. En azından Amcamın söylediği gibi gurbettede olsa memlekettede olsa birlik içerisinde, dürüst, çıkar gözetmeyen, bir dünya yaratmak, tüm sağduyulu insanların beklentisi. Ne demiş şair; Emeksiz zengin olanın, kitapsız bilgin olanın, sermayesi din olanın, rehberi şeytan olmuştur. Konuğa ve ev sahibine teşekkürler.

Yorumu oyla      10      8  
Fatih GÜNEY 27 Ekim 2014 Pazartesi 11:05

Başta Süleyman abimize ve çok değerli arkadaşımın babası olan Ahmet Dursun amcaya selamlarımı iletir, Erzurum'a manevi katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Yorumu oyla      8      10  
Buket YÖRÜK BOZKURT 27 Ekim 2014 Pazartesi 09:46

canım büyükbabam anneannemin en kıymetisi bize emaneti... dinlediklerimizi o kadar güzel anlatmışsın ki sanki yanındaymışım gibi yine gurur duydum. sizden uzaklarda olsam da erzurum kültürünü ve bana öğrettiklerinizi bir nebzede olsa evimde yaşatmaya çalışıyorum. tabi annem ve anneannnemin ki gibi yemek yapamasam da aynı tadı vermeye çalışıyorum( malum aş otsuz ayran aşı olmaz Ankaradan getirdim ama)o günleri yad ederek eşime anlatarak yaşatmaya çalışıyorum. anlattıklarından o kadar duygulandım ki ağlamamam içten değildi. Hiç gitmemiş olsamda ben babamın memleketi sivasida erzurumuda çok seviyorum. ailem büyükbabam iyi ki varsınız. allahım sizleri başımızdan eksik etmesin. bu arada Sayın Güraksın ve erzurum gazetesine sonsuz teşekkürler, saygılar. Buket YÖRÜK BOZKURT

Yorumu oyla      8      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzzetbegoviç rahmetle anıldı
Bosna Hersek’in ‘Bilge Kral’ı Aliya İzzetbegoviç’in 11’inci ölüm yıl dönümü ...
Şemsettin Sami’ye vefa
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Priştine Üniversitesi Türk Dili ve ...
Atama Kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
Başbakanlık ile Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre ve Şehircilik, ...
 
Koop-İş'ten üyelerine destek
M.COŞKUN-Koop-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanlığı bir oto lastik firması ...
Önce Dadaşlar sahip çıktı
Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Ahıska Türklerinden göçe zorlananların ...
Görmez gençlere seslendi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ülkedeki gençlik merkezi ...
 
ASİMDER'den Fransız Saınte Anne Koleji'ne tepki
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Güzelsoy’lardan şok eden iddia…!
Erzurum Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, Türkiye’de ...
Son Saraç'tan kaygılı tespitler
M.COŞKUN-Saraciye mesleğinin son temsilcilerinden 53 yaşındaki Metin Mutaf, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva