ABD’de patlak veren küresel mali krizin, Türkiye’deki reel sektörün küçülmesine sebep olabileceği bildirildi.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Kaya, ABD’de patlak veren ve tüm dünyayı etkisi altına alan küresel mali krizle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Krizin Türkiye üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri anlatan Kaya, “Türkiye şu anda krizin ortasında değil, daha başlangıcında” diyerek, krizden etkileşimin boyutlarının, süreç içerisinde daha da netlik kazanacağını kaydetti. Küresel mali krizin, finans merkezli ve ABD menşeli olduğuna dikkati çeken Kaya, ABD’nin, dünyanın finans kaynağını oluşturduğunu anlatarak, bu yüzden krizden bütün ülkelerin etkilendiğini belirtti.
FİNANS SIKINTISI
Krizin, Türkiye üzerindeki en olumsuz etkisinin finans olacağını ve 2-3 ay öncesine kadar çok rahatlıkla bulunabilen kredilerin artık kullanılamayacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Vedat Kaya, “Türkiye borçlanarak büyüyen bir ülke. Finans krizi, en başta kredi musluklarının kapanmasına sebep olacağı için, Türkiye’nin gelişmiş ülkelerden kredi bulması da, bir o kadar zor hale gelecek” dedi.
TİCARET SEKTÖRÜ TEDBİRLİ OLMALI
Küresel mali kriz nedeniyle Türkiye’nin büyüme hızının yavaşlayacağını öne süren Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Kaya, “Mali krizden önce dilediği krediyi rahatlıkla kullanabilen Türkiye, artık yeni krediler kullanmakta güçlük çekmeye başlayacak ve aynı rahatlığı yaşayamayacaktır. ABD, IMF ve G 7 ülkelerinin, kredi kanallarını açık tutması gerekmektedir. Türkiye gibi ülkeler yurt dışından kredi bulmakta güçlük çekmezse, krizin etkileri çok daha yumuşak seyredebilir. Ama bunun tam tersi bir durum söz konusu olursa, reel sektörde küçülmeler, işten çıkarmalar, kapanmalar ve iflaslar birbirini izleyecektir. Bu da işsizliği, yoksulluğu ve ekonomik çözülmeleri beraberinde getirecektir. Yani Türkiye’deki büyüme yavaşlayacak, önceki büyüme olanakları ortadan kalkmış olacaktır” diye konuştu.
TASARRUF VE DÖVİZYE BORÇLANMAMA UYARISI
Türkiye’nin, ekonomik krizin henüz başında olduğunu ve krizin olumsuz etkilerinin henüz görülmeye başlanmadığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Vedat Kaya, ülkede finans sorunu yaşanması halinde, bu etkilerin 2009 yılı boyunca reel sektörde kendisini göstereceğini ifade etti.
Vatandaşların ekonomik kriz kurbanı olmaması için uyarılarda da bulunan Kaya, insanların daha tasarruflu olmasını ve döviz üzerinde borçlanma eylemlerine kesinlikle girişmemesi gerektiğini vurguladı. Kaya, özellikle ABD dolarındaki yükselişin böyle devam etmeyeceği görüşünde olduğunu söyleyerek, “Kanımca ABD doları 1,50 _ 1,60 dolaylarına kadar düşer ve öylece kalır. Krizin etkilerinin tamamen hissedilmemesi için de, Türkiye’nin finansa ihtiyacı olduğunu ve bu kaynağı gelişmiş ülkeler aracılığıyla temin etmesini tekrar etmekte büyük fayda görüyorum. Umarız küresel mali krizi en az hasarla atlatırız” şeklinde konuştu.