Türkiye Et Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, 2011 yılına kadar aralarında Erzurum’un da yer aldığı bütün kombinaların teknolojik altyapılarını yenileyerek et ürünleri üretimini gerçekleştireceklerini söyledi.
ERZURUM KOMBİNASI YENİLENİYOR
Genel Müdür Bekir Ulubaş, EBK'ların geçmişte olduğu gibi günümüzde de başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere Türkiye çiftçisine büyük katkılar sunduğunu söyledi. Türkiye'de 1990'lı yılların ortasında 35 olan et kombinasının önemli bir kısmının özelleştirildiğini hatırlatan Ulubaş, "Sadece 8 et kombinamız kaldı. Sayın Başbakanımızın talimatıyla bunların özelleştirilmesi durduruldu. Ekonomisi temelde tarım ve hayvancılığa dayanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde bulunan EBK'lar bu bölgenin besicisini ayakta tutmakta ve hayvancılığın gelişimine katkı sunmaktadır. Son iki yılda Erzurum, Diyarbakır, Ağrı ve Ankara kombinalarımızda yeniden yapılanmaya girdik. 2011 yılına kadar hükümetin onayıyla tüm kombinalarımızın teknolojik altyapısını yeniden yapılandıracağız. Bunun için 2009 yılında 25 milyon YTL ödenek çıkardık. 2010 ve 2011 yıllarında bir o kadar daha harcama yaparak tüm altyapıyı yenileyeceğiz. Zarar etmeden bu coğrafyanın çiftçisine katkı sunacağız" dedi.
BESİCİYE KATKI
Kombinaların teknolojik altyapısını bitirdikten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Orta Anadolu bölgelerindeki yöre çiftçisine 625 milyon YTL katkı sağlayacaklarını belirten Ulubaş, çiftçi ve besicilere hayvanlarını alma garantisi verdiklerini dile getirdi. Buradaki kombinalarında salam, sosis, sucuk başta olmak üzere et ve et ürünlerini üretimi yaparak bölgeye ve çiftçisine katma değer kazandıracaklarını anlatan Ulubaş, bu bölgenin çiftçisinin refahını artıracaklarını vurguladı
ERZURUM EBK YİNE KURBANLIK KESECEK
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Türk Hava Kurumu, Türk Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı Derneği ve Mehmetçik Vakfı istekleri doğrultusunda hayırseverlerin onlara bağışladıkları kurbanlıkları kendi tesislerinde kesmek için anlaştıklarını söyleyen EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, kurumların istekleri doğrultusunda kesilen kurbanlık etlerin kavurma ya da konserve yapacaklarını anlattı. Tesislerinde kesecekleri kurbanlıkların sayı olarak yaklaşık olarak 10 bin büyükbaş hayvana denk geldiğini belirten Ulubaş, kurbanlıkların ağırlıklı olarak Van, Ağrı, Bingöl, Erzurum, Adana kombinalarında kesileceğini dile getirdi. Ulubaş, Sakarya'da kesimi yapılacak kurbanlıkların önemli kısmının yine bu bölge besicisinden alacaklarını vurguladı.
BESİCİLERLE BAYRAM SÖZLEŞMESİ
Çiftçi ve besicilerle Kurban Bayramı'ndan öncesinden sözleşme yapacaklarını da ifade eden Ulubaş, tosunun kilosunu 9,5 ve ineğin kilosunu ise 8,5 YTL'den alacaklarını söyledi. Hayvanını daha iyi fiyata satmak isteyen besici ve çiftçilerin hayvanlarını pazarlara götürebileceklerini de kaydeden Bekir Ulubaş konuşmalarını şöyle sürdürdü;
"Ancak Kurban Bayramı süresi içinde besici ve çiftçimiz pazara götürüp satamadığı kurbanlıkları bayramdan hemen sonraki gün EBK'larına getirerek kestirebilir. Biz hepsini alarak çiftçilerin mağduriyetlerinin önüne geçeceğiz. Bu konuda besici ve çiftçinin pazar garantisi olacağız"