Ahlat ilçesine 5 otobüsle gelen Ahıska Türkleri, Bitlis Valisi Ahmet Çınar, vali yardımcıları, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Salih Bıçak, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyaeddin Kassanov, bazı kurum amirleri ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Otobüslerden inen vatandaşlar iki çocuk tarafından açılan Türk bayrağını öperek, kendilerini bekleyen protokol üyeleri ile kucaklaştılar. Ahıska Türklerinden Muhammed İlyasoğlu, “Türk halkından Allah razı olsun. 12 yere bölündük. Bir ağacı 12 yere eksen, o ağaç meyve verir mi? Vermez. 12 yere göçtüm ben. Sizlerle birlikte burada yaşayacağız. Allah razı olsun” dedi.
“BU TOPRAK SİZİN ÖZ TOPRAĞINIZ”
Tunus Mahallesi’ndeki TOKİ konutları önüne gelen Ahıska Türkleri, kendileri için hazırlanan sandalyelerde oturdu. Burada düzenlenen programda konuşan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, “Çok değerli konuklar, artık konuk olmaktan çıkıyorlar. İlçemizde sizleri ağırlamaktan onur duyarız. Bu toprak sizin öz toprağınız. Toprağınız mübarek olsun. Burada gariban değilsiniz, sahipsiz, vatansız değilsiniz. Cenab-ı Hak vatanınızı mübarek etsin. Her sıkıntınızda yanınızda olacağız. Ekmeğimizi de aşımızı da toprağımızı da sizinle paylaşacağız. Tekrar bu göçünüz mübarek olsun. Bu son göçünüz olsun. Allah geçmişteki bütün eziyetlerinizden, o sıkıntılardan sizleri korusun” dedi.
“İNŞALLAH BURADA KÖK SALACAKSINIZ”
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu da, “Müslüman Türk toprağına hepiniz hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çok sıkıntı çektiğinizi biliyoruz. Kader sizi yüz yıllardan beri Türkmenistan’a, Kazakistan’a, Ukrayna’ya ve Rusya'nın değişik bölgelerine savurdu. Anadolu'da bir tabir var. ‘Çökelek peynir gibi dağıldınız’ diye. Maalesef bunları yaşadınız. 12 kez sürgün edildiniz. 12 kez sürgün edilen ağaç meyve vermez. İnşallah burada kök salacaksınız. Fidanlarda meyve verecek. Çoluk çocuğa da kavuşacağız ve burayı vatan ve yurt tutacağız. Yaşadıklarınız artık sona erdi. Hepiniz öz vatanınıza hoş geldiniz" dedi.
“BURASI ÖZEL BİR BÖLGEDİR”
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyaeddin Kassanov ise, “20 Mart 2014 Ahıskalılar için tarihi bir gündür. O gün Sayın Cumhurbaşkanımız Ukrayna’ya gelende, sizin durumunuzu görende her şeyi anladıktan sonra Türkiye dönüşte ciddi bir karar aldı. Savaş bölgesinde olan, bütün sıkıntıda olan Ahıskalıları Türkiye getirme kararı aldı. Özellikle 677 aileyi Bakanlar Kurulu'ndan liste olarak bir kanun çıkarıldı. O programın içinde Allah’ın büyüklüğüne şükürler olsun 300 aile Erzincan'a geldi. Bugünde 72 aile Ahlat'ta geldi. Burası özel bir bölgedir. İlk önce Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Bakanlar Kurulu’na ve bunda emeği geçenlere milletimiz adına teşekkür ediyorum. 3 gündür ben buradayım ve sizi bekliyorum. Buranın yerel milleti ve yöneticileri sizleri canı gönülden bekliyordu. Burada köklü olacaksınız. Burası sizin son vatanınız olacak. Ahlat çok tarihi bir yerdir. Ahlat Türklerin ilk başkentidir. Burası çok tarihi bir bölgedir. Van Gölü de dünyada çok ender yerlerden biridir. Burayı çok beğeneceksiniz, iş konusunda da bütün sorunlar çözülecek. Bütün gerekli tedbirler alındı. İnşallah burada her şey çok güzel olacak. Bu son olsun. Buradan bir yere gitmeyin. Buradan bir yana gitmek olmaz. Bir programla 300 aileyi de buraya getireceğiz. Ahıskalılar kimseye yük olmamış ve anlının teriyle parasını kazanan insanlardır. Bizde istiyoruz ki kendi ailenize ve Türkiye devletimize ve buradaki kardeşlerimize de faydalı olun. Bizim devletimiz vatanperver insanlara ve vatanını sevenlere çok ihtiyacı var. Çalışmakla emeğinizle bu bölgeyi de şenlendirmek bizim borcumuzdur. Sizin adınıza söz veriyorum. Burası çok güzel ama daha da güzel olmasını istiyoruz. Allah Sayın Cumhurbaşkanımıza uzun ömür versin. Allah Türkiye’mizi korusun. Devletimiz çok güçlü bir devlet. Sıkıntıda olan Türkleri, Arapları Kürtleri de besliyor. Allah Türkiye’mizi ve milletimizi ve Cumhurbaşkanımızı korusun. Hayırlı uğurlu ve bu son olsun” ifadelerini kullandı.
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Salih Bıçak da, 677 ailenin Türkiye’ye yerleştirilmeleriyle ilgili Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olarak kendilerine görev tevdi edildiğini belirterek, “Bu vazifeyi hakkıyla yerine getirebilmek için başta Erzincan ve Bitlis valileri olmak üzere hem Üzümlü hem de Ahlat kaymakamları ve belediye başkanlarıyla Dünya Ahıskalı Türkleri Birliği ile beraber çalışarak yaklaşık 370 aileyi Türkiye’ye getirmiş olduk. Ben emeği geçen herkese ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde çalışanlara teşekkür ederim. Tekrar vatanlarına hoş geldiler” şeklinde konuştu.
“İNSANIN GÖREBİLECEĞİ EN BÜYÜK SAVAŞI SİZ ZAFERLE KAZANDINIZ”
Bitlis Valisi Ahmet Çınar da, “Evinize yurdunuza hoş geldiniz. Sefa getirdiniz, şeref verdiniz” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Çok mutlu olduk. Evimizi, yurdumuzu şenlendirdiniz. Bundan sonra inşallah hep birlikte kendi evimizi ve yurdumuzu şenlendireceğiz. Cenab-ı Allah’a şükürler olsun. Sizleri vatanınıza kavuşturdu. Bizleri de kardeşlerimizi kavuşturdu. Biz hepimiz kardeşiz. Dilimiz, isimlerimiz, örf adetlerimiz, yemeklerimiz, Allah’ımız, kitabımız, camimiz, minaremiz aynı. Dolayısıyla siz hepiniz bu memleketin asıl sahiplerisiniz. Kader ve zalim insanların yüzünden bazı yerlere savruldunuz. Ukrayna’da iki yıl koordinatörlük yaptım. Ahıskalı köyleri ziyaret ettim. 20 aile bir yerde, 30 aile bir yerde, 15 aile bir yerde, 70 aile bir yerde. Aralarında 300 ile 500 kilometre var. Yalnız kalmışlar. Cami yok, ezan yok, örf adet uymaz. Çoluk çocuk, ahlak tehlike altında. O zor şartlarda siz isminizi, dilinizi, geleneklerinizi, dininizi korudunuz. Çok zor iş başardınız. Büyük iş başardınız. Çok büyük mücadele verdiniz. İnsanın görebileceği en büyük savaşı siz zaferle kazandınız. Ama bugün buradasınız. İnşallah ezanların, camilerin, kardeşlerin ortasında, içinde çocuklarınız kendi dilinde örf ve adetinde yetişecekler. Hepimiz sizin hizmetkarınız. Dedelerim Dağıstan’dan gelmişler. Rusya'nın zulmünden gelmişler. O zaman Osmanlı devleti ve halk, köyler, köylüler herkes bize kucak açmış ve bize yabancılık hissettirmemişler. Herkes yardımcı olmuş. Büyük insanlık yapmış bugün bu insanlığı bu büyük devletimiz Suriye'de, kapı komşumuz da kardeşlerimiz bombalanıyor, evlerinden barklarından kovuluyor, zulüm altındalar. Bunu da medeniyiz diyen, büyük denilen aslında zalim olan devletler yapıyorlar. Türkiye bugün o kardeşlerimize de kucağını açtı. Onlar bizim misafirimiz, siz bizim ev sahiplerimizsiniz. Dolayısıyla tekrar hoş geldiniz. Bundan sonra hep birlikte olacağız. Allah bir daha ne size ne de bir insan evladına böyle zulümleri yaşatmasın.”
“BİR AHISKA TÜRKÜ OLARAK BURADAYIZ"
Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun ise, kendisinin de bir Ahıska Türkü olduğunu ifade ederek, “Bugün Bitlis Vali Yardımcısı olmanın ötesinde bir Ahıska Türkü olarak buradayız. Bizlerde dedelerimiz Ahıska’dan yıllar önce Şavşat’a, oradan Ardahan’a gelmişler. Bugün kardeşlerimizle buluşmaktan son derece gurur duyuyorum. En başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, devletimizin bütün yetkililerine, Valimiz Ahmet Çınar’a, ilçe kaymakamımıza, belediye başkanımıza müteşekkiriz. Ahıskalı vatandaşlarımız, dindaşlarımız, özelikle Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız, büyük bir sıkıntı içerisindeydiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 670 aile ilk etapta Türkiye’ye geldi. Bunlardan 72 aile de Ahlat’a geldi. Onlarla buluşmak, onları burada karşılamak gerçekten beni de duygulandırdı. Şimdi sohbet ediyoruz. Burayı çok sevdiklerini söylüyorlar. Böyle muhteşem Van Gölü manzaralı konutlara devletimiz yerleştirdi. İnşallah artık burası onların yaşayacakları nihai vatanları. Hayırlı uğurlu olsun. Buraya bereket getireceklerine inanıyorum. Çünkü Ahıska Türkleri çok çalışkan. Burada da farklarını ortaya koyacaklardır. Ahlat insanı da kadirşinas, çok iyi bir uyum olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamaların ardından önceden belirlenen isimler tek tek okunarak anahtarları teslim edilerek döşenen evlere yerleştirildi. Evlere yerleşenler başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği gençlere teşekkür ettiler.