ERZURUM(GHA) - Atatürk Üniversitesi Tıbbi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ATADEM) kapıları, deney hayvanları üzerinde çalışan araştırmacılar için açıldı. “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı” adı altında yürütülen çalışma kapsamında aralarında Atatürk Üniversitesi’ndeki öğretim görevlilerinin de bulunduğu kursiyerler, tavşan, sıçan ve fare gibi hayvanlar üzerinde çeşitli deneyler yaptılar.
Atatürk Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurumu’nca yürütülen “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı” devam ediyor. Haziran ayının sonunda başlayan ve 8 Temmuz’a kadar devam edecek olan program kapsamında araştırmacılar hem teorik, hem de uygulamalı eğitime tabi tutuluyorlar.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı” hakkında bilgiler verdi. Bu programda, deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin hedef kitle olarak seçildiğini söyleyen Atasever, kursiyerlerin bu programla, yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmalarının sağlanacağını kaydetti.
KATILIMCILARA 40 SAAT TEORİK, 40 SAAT PRATİK EĞİTİM VERİLECEK
Prof. Dr. Mustafa Atasever, “Araştırıcılara deney hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özel çalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak veriliyor. Başarılı olanlar “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” almaya hak kazanacaklar.” diye konuştu.
40 saati teorik olmak üzere toplam 80 saat sürecek olan eğitimlere katılanların kapsamının çok geniş tutulduğunu belirten Atasever, “Deney hayvanı kullanarak her türlü eğitim, araştırma, uygulama ve test yapmak isteyen veya bu programların yapılmasında deney hayvanlarına dokunarak ve gözlemleyerek katkıda bulunan öğrenciler, araştırmacılar, akademik, sağlık, teknik ve idari personeller, deney hayvanı kullanıcısı olarak kabul edilir. Biz de, bu çerçeve içerisinde eğitim programını çok geniş bir kesime yaydık.” dedi.
Eğitim programına Erzurum’un dışında Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden de katılım sağlandığının altını çizen Atasever, yanı sıra, hastanelerde çalışan araştırmacıların da, Erzurum’daki bu eğitime büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi. Eğitimlerin sonunda sınav gerçekleştirileceğini ve sınav sonuçlarına göre sertifika almaya hak kazananların belirleneceğini anlatan Atasever, sertifika töreninin ise, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın katılımıyla gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.