ERZURUM(GHA) - Erzurum’daki veteriner hekimlere yönelik olarak “Suni Tohumlama” kursu düzenlenecek. 25 veteriner hekimin 40 saat boyunca eğitim alacağı kursta, pratik uygulamalara da yer verilecek.
Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, ilde yürütülen suni tohumlama çalışmalarına destek olmak amacıyla veteriner hekimlere yönelik “Suni Tohumlama” kursu açacaklarını bildirdi. 11 ile 15 Temmuz tarihleri arasında eğitimlere başlanacak olan kurs için Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden uzman desteği alacaklarını kaydeden Çelebi, “Eğitimlere bizzat Veteriner Fakültesi’nde görevli öğretim üyeleri katılacak. Suni tohumlama konusunda gelinen en son teknoloji ve yöntemler, bu kursta veteriner hekimlere anlatılacak.” dedi.
Açacakları kurs için 25 kişilik bir kontenjan belirlediklerini dile getiren Prof. Dr. Fikret Çelebi, toplamda 40 saat sürecek olan kursun, bir hafta boyunca devam edeceğini kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın izniyle Tarım İl Müdürlüğü’nün denetiminde gerekleştirilecek olan kursta, eğitimlerin sadece teorik değil, pratik olarak da verileceğini anlatan Çelebi, “Veteriner hekimlerimizin suni tohumlama hizmetlerinde görev alabilmeleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı sertifikaya ihtiyaçları var. Veteriner hekimlerimizin söz konusu kursa katılarak, sertifika alıp suni tohumlama hizmetlerine katılabilmelerine olanak sunmak amacıyla açtığımız kursun, Erzurum’da bu yönde yürütülen çalışmalara kazanım sağlayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
ÇELEBİ, SUNİ TOHUMLAMA UYGULAMASINI ANLATTI
Öte yandan suni tohumlama uygulamaları hakkında açıklayıcı bilgiler de veren Prof. Dr. Fikret Çelebi, suni tohumlamanın, uygun tohumlama zamanında olduğu belirlenen dişi hayvanların genital kanallarına spermaların hijyenik koşullarda nakledilmesi şeklinde tanımlandığını söyledi. Suni tohumlamanın, Türkiye’deki evcil hayvanlarda uygulanmasının oldukça uzun bir maziye sahip olduğunu anlatan Çelebi, Erzurum’da da bu yönde kayda değer çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.
Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, hayvancılıkta hem tür, hem de verim kalitesinin artırılması amacıyla başvurulan yöntem sayesinde çok sayıda kültür ırkı buzağı elde edildiğini anımsatarak, “Bu uygulama içerisinde çok daha fazla veteriner hekimimizin görev alması, hayvancılık sektörünün gelişme sürecini hızlandırmak anlamına geliyor. Bu nedenle eğitimlere çok büyük özen gösteriyoruz.” dedi.