ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 40. Kuruluş Yıldönümünü “Hizmette Kırk Yıl” adı altında düzenlediği coşkulu bir etkinlikle kutladı.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen kutlama etkinliğine eski hocalar ve mezunlar da katıldı. Duygulu konuşmaların yapıldığı etkinlikte İlahiyat Fakültesi’nin kırk yıllık serüvenini anlatan bir de sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.
İlk Konuşmayı Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Coşkun yaptı. Coşkun, katıldıkları için konukla teşekkür etti.
Coşkun, “Bugün burada fakültemizin kırk yılının içinde bir şekilde olmuş hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikteyiz. Arzuluyuz, istekliyiz, sevinçliyiz, hayırla anacağımız anları yaşıyoruz,” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş’ın sunuculuğunu yaptığı programda Yrd. Doç. Dr. Ali Yılmaz ise aşr-ı şerif okudu.
HACIMÜFTÜOĞLU: “HAYIRLA YÂD EDİYORUM”
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise konuşmasında, “Atatürk Üniversitesi İslami İlimler ve İlahiyat Fakültesi ile Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü mezunları, Lisans Üstü Eğitimlerini Fakültemizde tamamlamış olanlar ve ayrıca Fakültemizde görev yapmış ve ayrılmış akademik ve idari personelimizin katılımlarıyla bugün burada 40. yılımızı kutlamanın mutluluğunu birlikte yaşamanın derin heyecanı içindeyim,” dedi.
Hacımüftüoğlu, İslami İlimler Fakültesi adı altında 1969 yılında kurulan fakültenin 1971-1972 ders yılında fiilen eğitime başladığını, söyledi.
Hacımüftüoğlu, 20 Temmuz 1982’de yayınlanan 42 sayılı kanun hükmündeki kararname ile İlahiyat Fakültesi adını aldıklarını belirterek, “Halen fakültede biri eğitim-öğretim binası, diğeri idare binası olmak üzere iki binada eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Fakültemizde geniş bir içeriğe sahip kütüphane, bilgisayar ve lisan laboratuarı imkânlarıyla öğrencilerimizi çağın gerektirdiği metotlarla eğitmeye çalışmaktayız” dedi.
Hacımüftüoğlu, şu anda, Temel İslam Bilimleri Bölümü, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’ne sahip tercih edilen güçlü bir İlahiyat Fakültesi olduklarını anlattı.
ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI
Türkiye’de politik nedenlerle İmam Hatiplere ve İlahiyat Fakültelerine karşı bir süre önyargılı davranıldığını, toplumun ihtiyacının göz ardı edildiğini hatırlatan Hacımüftüoğlu, “O sıkıntılı günler artık geride kaldı. Milletimiz her zaman olduğu gibi, şimdi de bu ilim yuvalarına gerekli teveccühü göstermeye devam etmektedir. Şu andan bin 100’den fazla öğrenciye sahibiz. Fakültemizde 2009-2010 öğretim yılından itibaren; İlahiyat örgün ve II. öğretim programlarında eğitim öğretim faaliyetlerini devam ettiriyoruz” diye konuştu.
HİZMET EDEN DEKANLAR
Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde çok değerli bilim adamlarının dekanlık yaptığını da hatırlatarak, “Bugün marka bir ilahiyat fakültesiysek bu konuda akademik kadromuz kadar özveriyle hizmet eden dekanlarımız Prof. Dr. M. Kaya BİLGEGİL, Prof. Dr. Münip YEĞİN, Prof. Dr. Lütfi ÜLKÜMEN, Prof. Dr. Ahmet KURT, Prof. Dr. Selahattin OLCAY, Prof. Dr. İsmail CERRAHOĞLU, Prof. Dr. Talat GÜLLAP, Prof. Dr. Yaşar KUYUCU, Prof. Dr. Nazmi ORUÇ, Prof. Dr. Aydın TÜRKBAL, Prof. Dr. Yusuf Ziya KAVAKCI, Prof. Dr. Fatin SEZGİN, Prof. Dr. Emrullah YÜKSEL, Prof. Dr. Naci OKCU ve Prof. Dr. Bahattin KÖK’ün emeği pek çoktur. Her birini saygıyla anmadan geçemeyeceğim. Hepsine minnettarız” şeklinde konuştu
ERZURUM’UN ÖNEMİ
Hacımüftüoğlu, medreseleri, külliyeleriyle bin yıldır İslam’ın güçlü bir medeniyet ve kültür şehri olan Erzurum’un, bugün de sahibi olduğu üniversitelerle aynı çizgide hizmetini sürdürdüğünü hatırlatarak, “Erzurum, bu özelliğini ilelebet sürdürecek” diye konuştu.
KOÇAK: “MEZUNLARIMIZ HER YERDE”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında Atatürk Üniversitesi hakkında çeşitli biler verdi. Koçak, “Şu anda 150 binin üzerinde mezun vermiş bir üniversiteyiz. Mezunlarımızın bir kısmı da İlahiyat Fakültemizin öğrencileridir. Şimdi onlar ülkemizin her yanında farklı noktalarda, çeşitli makam ve mevkilerde, üniversitelerde, bu ülkeye hizmet ediyorlar. Biz de Üniversite olarak bunun gururunu taşıyoruz,” dedi.
İlahiyat Fakültelerinin toplumsal sorumluluklarının ağırlığına da vurgu yapan Koçak, “Sizler ‘Doğru İslamiyet’in anlaşılması ve anlatılması’ gibi bir sorumluluğu da üzerinizde taşıyorsunuz. Eğer, İlahiyat camiası İslamiyet’i doğru şekilde anlar, anlatır, yaşar ve yaştırsa ülkemizin geleceği daha aydınlık olacaktır” şeklinde konuştu.
Görevinin üçüncü yılında olduğunu hatırlatan Rektör Koçak, “Göreve geldiğimde Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğrenciden daha çok hoca vardı. Çeşitli engellemeler nedeniyle öğrenci gelmiyordu. Yapılan çalışmalarla bu sorunlar giderildi. Şu anda bir yıl Arapça hazırlık okuyan bin yüzden fazla öğrencisi olan Türkiye’nin yine en büyük ve başarılı İlahiyat fakültelerinden biriyiz” değerlendirmesini yaptı.
Toplantının daha sonraki bölümlerinde Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Mezunu Düzce Milletvekili Osman Çakır, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk birer konuşma yaparak Türkiye’de İmam Hatipler ve İlahiyat Fakülteleri konusundaki görüşlerini açıkladılar. Toplantının öğlenden sonraki bölümünde ise konuklar hatıralarını paylaştılar.