ERZURUM gazetesi
Türkiye Kimya Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "25. Ulusal Kimya Kongresi", Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, farklı ülkelerden bilim adamlarının katılımıyla başladı.
AÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü ve Türkiye Kimya Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "25. Ulusal Kimya Kongresi", Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, farklı ülkelerden bilim adamlarının katılımıyla başladı. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurallah Saraçoğlu, "Kongrede, Erzurum ve çevresindeki kültürel ve sosyal alanları keşfetme ve en yeni bilimsel araştırmaları paylaşma fırsatı bulacağız" dedi.
İLK KONGRE DE ERZURUM’DA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ
Kongrenin ilkini 1984 yılında Erzurum'da gerçekleştirdiklerini bildiren Prof. Dr. Saraçoğlu, 25'incisini de Erzurum'da düzenlemekten gurur duyduklarını söyledi.
2011 DÜNYA KİMYA YILI
Prof. Dr. Saraçoğlu, 2011 yılının "Uluslararası Kimya Yılı" olması nedeniyle dünya çapında çeşitli aktiviteler düzenlendiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bu nedenle kongremizi uluslararası katılımla gerçekleştirdik. Kimyacılar için bu anlamlı yılda tertip ettiğimiz kongreyi, 2011 UNİVERSİADE, medeniyetler, serhat ve gönül insanlarının şehri Erzurum'da gerçekleştirmekten büyük onur duymaktayız. Bilimsel içeriği ve sosyal etkinlikleri ile hatırlarda güzel izler bırakmasını arzu ettiğimiz kongrenin karşılıklı birikimlerimizin aktarılıp, paylaşılmasında önemli bir araç olduğunu düşünüyor ve önemli açılımların gerçekleştiğini ümit ediyoruz. "
"KONGRE TANIŞMA VE BİLİMSEL PAYLAŞIM ORTAMI SAĞLAYACAK"
Prof. Dr. Saraçoğlu, son derece zengin içeriğe sahip olan bilimsel programın analitik kimya, anOrganik Kimya, biyokimya, fizikokimya, polimer kimyası, medisinal kimya ve organik kimyayı içerdiğini belirterek, "Yurt içi ve yurt dışından çok değerli bilim insanlarının katıldığı kongrenin tanışma ve bilimsel paylaşım ortamı sağlayacak" diye konuştu.
Ulusal kimya kongrelerinin akademik çalışmalarda her zaman genç araştırmacılar için önemli bir forum olduğunu bildiren Saraçoğlu, genç bilim adamlarının katılımını teşvik etmek için sözlü ve poster sunumların kongre kısmının önemli bir bölümü olduğunu kaydetti.
SARAÇOĞLU’NUN SUNUMU
Kongrede davetli konuşmacılarla birlikte toplam 197 sözlü bildirinin sunulacağını bildiren Saraçoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kongremizde ayrıca bin 193 poster bildiri yer alacaktır. Kongrenin gerçekleşmesinde danışma kurulu, bilim kurulu, organizasyon komitesi, kongre sekretaryası ve kimya bölümüne özel teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Kongre günleri boyunca, Erzurum ve çevresindeki kültürel ve sosyal alanları keşfetme ve en yeni bilimsel araştırmaları paylaşma fırsatı bulacağız. "
BAYKUT’UN DEĞERLENDİRMESİ
Türkiye Kimya Derneği Başkanı Erkan Baykut da derneklerinin bugüne kadar yaptığı çalışmalardan bahsederek, derneklerinin kimya bilimini ve mesleğinin ilerlemesi ve gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli faaliyet düzenlediğini söyledi.
Derneğin, meslektaşlar arası dayanışmayı sağlamak, meslek ve meslektaşların yurt içinde ve yurt dışında temsil etmek ve kamuoyunu bu konularda bilgilendirmek için kurulduğunun altını çizen Baykut, "Bu amaçla kongre ve seminerler düzenliyoruz. Ayrıca derneğimizde Genç Kimyacılar Birimi kurduk, bu alanda eğitim alan gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz" dedi.
Aü Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise 25'inci kongrenin 25 plakalı Erzurum'da yapılmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, kimyanın hayatın her alanında kullanılan bir bilim dalı olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Engin Umut Akkaya, "Fotodinamik Terapi İçin Kimyasal Duyarlaştırma" konulu bir sunum yaptı.