ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Dış İlişkiler Ofisi tarafından yabancı öğrencilere yönelik olarak bu yıl ikincisi düzenlenen “Kış Okulu Pratik Türkçe Kursu” başladı. Kursa bu yıl 5 ülkeden 23 öğrenci katılıyor.
Atatürk Üniversitesi Kış Okulu’na katılan yabancı öğrencilerle Kültür Merkezi’nde bir tanışma toplantısı düzenlendi.
AKKUŞ BİLGİ VERDİ
Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Akkuş, açılışta yaptığı konuşmada, Kış Okulu’na katılan öğrencilerin düzenlenecek programla üç hafta boyunca Türkçe okuma-yazma, Türkçe dilbilgisi, Türk kültürü ve tarihi hakkında çeşitli bilgiler alacaklarını, dersleri öğretim üyelerinin vereceğini söyledi.İlk Kış Okulu’nun bir hafta gibi kısa bir süre devam ettiğini ve kursun şu anda üç haftalık bir süreye çıkarıldığını anımsatan Akkuş, bu süreyi de yetersiz bulduklarını, önümüzdeki yıldan başlayarak yarım sömestr, ileriki yıllarda ise tam yıl bir eğitim aşamasına ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.
YABANCI ÖĞRENCİLERE EĞİTİM
Öğrencilerin Türkçe eğitimini bu yıl görsel ve yazılı malzemeyle desteklediklerini vurgulayan Akkuş, Türkçe-İngilizce hazırlanmış Türk dili kitabı ile Türk edebiyatının seçkin eserlerinden kitaplar takdim ettiklerini anımsattı.
Yabancı öğrenciler için ayrıca şehir ve Karadeniz turu düzenlendiğini belirten Akkuş, kursa katılan öğrencilerin böylece Erzurum’u ve Karadeniz illerini tanımaları fırsatını bulacaklarını anlattı.
DİYARBAKIR’IN DEĞERLENDİRMESİ
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samih Diyarbakır ise öğrencilere Üniversite ile ilgili çeşitli bilgiler verdi. Diyarbakır, ülkelerindeki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrencileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Öğrencilerin, Kış ve Yaz Okullarında, sadece Türkçelerini ilerletmediklerini aynı zamanda Erzurum’u ve Türk toplumunu yakından tanıma fırsatını elde ettiklerini vurgulayan Diyarbakır, öğrencilerin, bu yolla, Türk toplumuyla bilimsel ve kültürel ilişki kurduklarını, sonuçta farklı kültürler arasında bir yakınlaşma ve kalıcı dostluklar oluştuğunu ifade etti.
Daha sonra kursa katılan Almanya’nın Alice Salomon Üniversitesi, Azerbaycan’ın Bakü Kafkas ve Nahçivan Devlet Üniversiteleri, Gürcistan’ın Ahıska, Batum Şota Rustavelli, Akaki Tsereteli ve Tiflis Üniversitesi, Polonya’nın Adam Mickiewicz Üniversitesi ve Rusya/Tataristan Kazan Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde eğitim gören 23 öğrenci, geldikleri üniversiteleri, yöresel kıyafetleri ve yiyecek-içecek kültürlerini tanıttılar.