ERZURUM(GHA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül’ün himayesinde yürütülen “Eğitim Her Engeli Aşar” adlı projeyle Erzurum’da birçok ilke imza atıldı. Engellilerin eğitimine yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili Devlet Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanlığı işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, Erzurum’da destek eğitim odalarından özel eğitim sınıflarına varıncaya kadar birçok ilke imza atıldı.
GÜLLÜLÜ BİLGİ VERDİ
Erzurum İl Milli Eğitim Şube Müdürü ve aynı zamanda ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ Projesi’nin İl Koordinatörü Selami Güllülü, proje bünyesinde yürütülen çalışmalara dair bilgiler verdi. Güllülü, projenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül Hanımefendi’nin himayesinde yürütüldüğünü belirterek, ülke genelini ve tüm engelli gruplarını kapsayan üç yıl süreli çalışma kapsamında Erzurum’da da bir takım faaliyetlerde bulunulduğunu bildirdi. İl Koordinatörü Güllülü, “İlimizdeki eğitim kurumlarının tümünde öğretmen, öğrenci, veli ve diğer personellere yönelik engellilerin eğitim hakları ile ilgili ikna, bilinçlendirme, kamuoyu oluşturma çalışmalarında öğretmen, öğrenci, veli ve personellere bilgi verilmiştir.
http://www.egitimherengeliasar.org sitesindeki bilgilerden yararlanılarak; sunum hazırlanıp tüm okullarda gösterilmiştir.” diye konuştu.
Erzurum’un Palandöken ilçesindeki 6 ilköğretim okulunda, Yakutiye ilçesinde 5, Aziziye ilçesinde 4 ve Horasan ilçesinde de, 1 ilköğretim okulunda destek ve özel eğitim sınıfları oluşturulduğunu belirten Güllülü, 96 engelli öğrencininse, ailelerinin ikna edilmesi suretiyle okula kazandırıldığını ifade etti.
PROJEYLE ERZURUM’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN İLKLER…
“Eğitim Her Engeli Aşar” projesinin, Erzurum’u ilklerle tanıştırdığını ve engellilerin eğitimleri yönünde yürütülen çalışmalara yeni bir vizyon kazandırdığını dile getiren Güllülü, söz konusu çalışmaları şöyle sıraladı: “İlk defa son bir yılda özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik özel eğitim sınıf sayıları 16’ya çıkarılmıştır. İlk defa; ilimiz ilköğretim okulları bünyesinde 7 adet destek eğitim odası açılmıştır. İlk defa, süreğen hastalığından dolayı okula gidemeyen 4 çocuk için İl Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu’nca evde eğitim kararı verilmiş ve bu çocukların evde eğitim alması sağlanmıştır. İlk defa ilimizde engelli çocukların evleri ziyaret edilerek eğitime kazandırılmaları konusunda ikna çalışmaları başlatılmış, ikna çalışmaları sonucunda okullarımızda engelli öğrencilerin devamı sağlanmıştır. İlk defa bölgemize hitaben açılan Görme Engelliler İlköğretim Okulu 16 ilde tarama çalışması başlatmış, ulaşılan görme engelli çocuklardan mecburi ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen ya da gidemeyen bireylerin tümü eğitime kazandırılmıştır. Ayrıca özel eğitim sınıflarına devam eden engelli çocuklarımız, ‘özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin okullara erişiminin sağlanması için ücretsiz taşınması projesi’ uygulama esasları doğrultusunda eğitim kurumlarına ücretsiz taşınacaktır.” diye konuştu.