SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Atatürk Üniversitesi’nde bir araya gelen 129 üniversitenin temsilcisi ERASMUS uygulamalarını değerlendirdi. Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi tarafından düzenlenen toplantıya çağrılı 170 yükseköğretim kurumundan 129 üniversite temsilcisi katıldı.
//YAVUZ SUNUM YAPTI
Kültür Merkezi’nde yapılan toplantının açılışında konuşan Dış İlişkiler Ofisi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fahri Yavuz,“Eylül 2008 den beri yapılan toplantıların 5’ncisini gerçekleştirdiklerini belirterek, toplantılarda, ERASMUS programları ve uygulama sonuçlarıyla ilgili önemli bilgiler elde edildiğini ifade etti.
Yavuz, Atatürk Üniversitesi’nde Bologna Sürecini (Erasmus) uluslararası standartlara ulaştırılması yönünde ciddi mesafeler elde edildiğini anlattı.
//ERASMUS SÜRECİ
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise, konuşmasında, 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesi’nde 18 fakültesi, çok sayıda yüksek okulu bulunduğunu, ülkenin doğusunda en iyi eğitim hizmetini sunmanın gayreti içinde olduklarını söyledi.
Korkmaz, ERASMUS konusunda istenilen konuma gelinemediğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Mesela; giden öğrenci sayısına bakıyoruz, gelen öğrenci sayısına bakıyoruz, öyle sanıyorum ki, hedeflenenin altında. Çok çalışıyorsunuz, ama biz biraz daha çalışmanızı istiyoruz. Güzel şeyler yapıyorsunuz, ama bu ülkenin çok daha güzel yerlere gelmesi gerekiyor. Bu nedenle gayretinizi daha da artırmanızı bekliyoruz.”
//HASDEMİR VE CEYLAN’IN DEĞERLENDİRMESİ
Daha sonra konuşan ERASMUS Programıyla ilgili resmi kuruluş olan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanı Dr. Fatih Hasdemir ile Hayat Boyu Öğrenme Programı Genel Koordinatörü Musa Ceylan, Erasmus programıyla ilgili bazı tespitlerde bulundu ve üniversitelerden beklentilerini dile getirdi. . Her iki konuşmacının vurguladığı ortak noktalar ise şöyle: “Erasmus Programına, sayısı 170’i bulan yükseköğretim kurumlarından sadece 129’u yanıt veriyor. Bu üniversitelerin de tamamı aktif değil. Tüm üniversitelerin uluslararasılaşmasına ve tanınmasına katkı sağlamak öncelikli bir hedef. Yeni kurulan üniversiteler sisteme dâhil edebilmek için teşvik ediliyor.
Öğrenci hibelerinin azaltılması, böylece daha fazla öğrenci gönderilmesi talepleri doğrultusunda çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Öğrencilerin gittikleri ülkelerde mağdur olamamaları için o ülkenin yaşam maliyet endeksine bağlı bir hibe miktarı ödeniyor. Bu uygulamanın daha fazla öğrencinin yurtdışına gönderilmesine katkısı olacağını düşünülüyor.
Staj faaliyeti konusunda üniversiteler ile sanayii kesimi arasında olması gereken işbirliği henüz yeterli seviyede oluşturulamadı. Bu konuda üniversitelerin öncelikli rol üstlenmesi gerekir.
Staj faaliyetinin öğrenme çıktıları ile yeniden tanımlanması ve müfredatın bir ana unsuru olması konusunda YÖK ile görüşülüyor. Staj faaliyetine katılan Türk öğrencilerin ortalama yurtdışı süresi 2,8 ay ile Avrupa`da en düşük ortalamaya sahip. Bunun en az 3 ay olması gerekiyor.
2008-2009 Akademik yılında personel hareketliliği sayısında ciddi bir azalma kaydedildi. Önümüzdeki dönemde bu kalemdeki hibe miktarı artırılacak. Komisyon`dan gelecek olan 2011-21012 Akademik yılı Erasmus Hareketlilik bütçesi 28.608.000 Eura. 2010 yılı için yapılan ilave kaynak miktar ise 3.8 milyon Euro. Merkezi projelerde Erasmus bağlamında Türk üniversiteleri koordinatör olarak yer almıyor. Üniversitelerin bu imkândan yararlanabilmeleri için projeler hazırlamaları gerekiyor.”
Erasmus değerlendirme toplantısına Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri hazırladıkları müzik programıyla katkı sundu.