İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan ve iki gün sürecek olan Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu 9. yıllık toplantısına İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, ANKOS Başkanı Gültekin Gürdal ve davetliler katıldı.
Toplantının ilk konuşmasını İnönü Üniversitesi Merkez Kütüphane Başkanı Neziha Üstüner yaptı. Üstüner, "Sekiz yıldır ANKOS toplantısına katılıyorum. Benim İçin hepsi bayram havasında geçmiştir. ANKOS'a ev sahipliği yapmak heyecan ve onur verici. Şahsım ve mesleğim adına bana çok şey kattığına inanıyorum" dedi.
BİLGİYE ULAŞIM
ANKOS Başkanı Gültekin Gürdal ise yaptığı konuşmada, günümüzde bilgi teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, bilginin basılı ortamdan elektronik ortama aktarılmasının giderek yaygınlaştığını, bilgisayar üzerinden doğrudan bilgiye ulaşmamın kolaylaştığını hatırlattı. Gürdal, "2000'li yıllardan itibaren elektronik dergiciliğin başlaması ile birlikte dünyadaki büyük kütüphaneler bir araya gelerek kullanıcının bilgiye erişimini daha kolay ve ekonomik hale getirmek için bilgi paylaşımına dayalı konsorsiyumlar oluşturmuşlardır. 2000 yılında ülkemizde de aynı amaçla kurulan ANKOS, 12 üye kurumun 3 veritabanına ortak aboneliği ile çalışmalarına başlamıştır. ANKOS bugün 48'den fazla yayıncının 63 ayrı veritabanıyla bin 234 anlaşması bulunan, 2008 yılında bu veritabanlarından 11 milyon 207 bin 856 makale indirilen 13 milyon dolarlık bir pazar, 108 üniversite ve araştırma kurumunun üye olduğu 50'ye yakın çalışanı ile uluslararası alanda da yerini almış bir konsorsiyum, mesleki birlik, büyük bir gönüllü topluluğudur" diye konuştu.
BİLGİ ERİŞİMİNDE YARDIMLAŞMA
Bilgiye erişimde yardımlaşmayı konu alan bu toplantının dostluk, işbirliği ve sinerji gibi olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını belirten İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, konuşmasına şöyle devam etti: "Bilginin katlanma hızının bir yıla indiği bilişim çağında ayakta kalabilmemiz, dayanışma içinde çalışmamızla gerçekleşebilecektir. Bilginin en önemli ekonomik meta haline geldiği günümüzde güçlü bir ülke olabilmek için bilgiyi güncellemenin ötesine geçerek bilgi üretme aşamasına gelmek durumundayız."
İki gün sürecek olan konsorsiyum, açılış konuşmalarından sonra düzenlenen oturumlarla devam etti.