Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi konferans salonunda sinema üzerine konuşan İletişim Tasarım Bölümü öğretim görevlisi Ertuğrul Karslıoğlu, belgesel yapımcılığını anlattı.
BELGESEL YAPIMCILIĞININ MANTIĞI
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta konuşan Karslıoğlu, “Belgesel gerçeği doğru yorumlamaktır. Belgeselin olmazsa olmazları vardır. Bunlar, ışık, kurgu ve müziktir. Bunlar olmadan belgesel yapamazsınız” dedi.
BELGESEL GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIR
Belgesel çok önemli olduğunu açıklayan Karslıoğlu, “Eski zamanları belgesel sayesinde günümüze taşıdık. Bu günün çok önemli olaylarını, hikayelerini geleceğe aktarmak içinde mutlaka belgesel yapmalıyız. Belgesel insan hayatında, bir tarih aktarımında çok önemlidir. Belgesel yaparken, belgeselin kurallarına çok dikkat edin. Işıksız, müziksiz bir belgeselin yapılamayacağını unutmayın. Bu konuda size büyük görev düşüyor, okuyun, araştırın, sorgulayın ve belgesel yapın.”diye konuştu.
BELGESEL YAPIMLARINDA TEMEL İLKELER
Günümüzde belgesel olamamış, fakat belgesel diye yayınlanan çok program olduğunu ifade eden Karslıoğlu, konuşmasında şunları dile getirdi: “Son günlerde belgesel diye yayınlanan, oysa ki asla belgesel özelliği taşımayan çok programlar var. Bunlara kesinlikle itibar etmeyin. Birisi ben bir belge buldum belgesel yapayım diyor, ama müziksiz, ışıksız kurgusuz bir belgesel olamaz. Belgeseli yapabilmek için sizin kameranız, müziğiniz, ışığınız, kurgunuz olması gerekiyor. Ve anlatacağınız şeyi de doğru yorumlamalısınız.”
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Karslıoğlu, “Sizler, geleceğin başarılı belgesellerini yapacaksınız. Belgesel diye yayınlanan, fakat belgesel özelliği taşımayan programlardan yola çıkarak belgesel yapmayın” şeklinde konuştu.