ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
A.Gazi’de bıçaklı kavga
A.Gazi’de bıçaklı kavga
Vali Çiftçi’ye İdareciler Günü jesti
Vali Çiftçi’ye İdareciler Günü jesti
Palandöken’de tarihi eser operasyonu
Palandöken’de tarihi eser operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Nisan 2009 Perşembe - 05:05

“Tarihimizde soykırım yok”

A.Ü’de sinema üzerine bir konferans veren sanatçı Yenilmez, “ Amerika kıtasında bazı ülkelerin sözde Ermeni soykırımını tanımaları için 50’inin üzerinde sinema tiyatro ve müzik çalışması yapıldığını vurguladı. Yenilmez, “Türk Milleti tarih boyunca bırak bir soykırımı, bir insana tecavüz bile yapmamıştır. Bizde maalesef bu konuya gerekli önem verilmedi. “dedi..

“Tarihimizde soykırım yok”

Deli Yürek, Acı Hayat, Ekmek Teknesi gibi birçok diziyle tanınan sanat alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren sanatçı Ahmet Yenilmez, “Ülkemizde hala hırsızlık yapılıyor ve bunun çoğunu devlet yapıyor, bireyin hakkının korunmadığı bir ülkede ne yapabilirsiniz”dedi.
EĞİLMEZ KONFERANS VERDİ
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda sinema üzerine bir konferans veren Ahmet Yenilmez, “Sinemayla, dünyayı kurtarmak iddiasında değiliz fakat sinemanın olmazsa olmazları vardır ve sinema insanların zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için doğmuş bir sanattır” ifadesinde bulundu.
SİNEMA VE İLETTİĞİ MESAJ
“Bir mesleğin ifade edilebilmesi için o mesleğin ehil kadroları olmalı, ehil kadroların oluşabilmesi için de okulların, yasal zeminlerin, müteşebbislerin olması ve o ürünleri tüketecek insanların ve o ürüne ihtiyaç olması gerekir” diye konuşan Yenilmez, şunları kaydetti: “İnsanların ortak ürünlerinden biri olarak görülen sinema, çeşitli evreler geçirmiştir. Elimizde olmayan birçok şeyi yaşamak zorunda kaldık. Anadolu coğrafyası üzerinde yaşayan birey ve sanatçının mesuliyet ve mecburiyeti vardır. Sinema bir söz sanatıdır. Sanatın her dalının olmazsa olmazlarının başında görsel sanatlar yani sinema, tiyatro gelir. Tiyatroda yıllardan beri taklitten öteye gidemedik fakat dünyada tiyatro alanında müthiş bir ilerleme var. Umarım bizde de çalışmalar yapan olur da bizde ilerleriz. Çünkü, sinema toplum açısından çok önemli. Sinemalarda tiyatrolarda işlenen hayat tarzı insanlara çok çabuk yansıyor. Cenaze merasimlerinde bunu açıkça görüyoruz, insanlar cenazelerde, siyah gözlükler takılıyor, siyah kıyafetler giyiniliyor. Çünkü sinemada görülen şeyler hayat biçimi olarak kabul ediliyor.”
Türkiye’de halen sinema veya tiyatro salonu olmayan iller bulunduğunu kaydeden Yenilmez, “Aşklarımızı, hikayelerimizi anlattıysak da bunu hakla buluşturacak bir salon bulamadık. Ülkemizde hala hırsızlık yapılıyor ve bunun çoğunu devlet yapıyor. Bireyin hakkının korunmadığı bir ülkede ne yapabileceksiniz.”dedi.
EĞİLMEZ’DEN ELEŞTİRİ
Televizyonlarda veya sinemalarda yayınlanan bazı filmleri de eleştiren Yenilmez, şunları kaydetti: “Sinema alanında gerekli yatırımları yapamadığımız için, çoğu edebiyatçımızı aktaramadığımız için yeni sanatçıların, yazarların önüne set çekiyoruz. Bu ülkede çocuğun babası köpek oluyor ve böyle çizgi filmler yayınlanıyor. Bir çocuğun babası nasıl olurda köpek olabiliyor, bunu hiç ama hiç sorgulayan itiraz eden yok. Gerçeği hiç yansıtmayan filmlerle çocuklarımızı büyüyor. Durum böyle olunca, genç sanatçılarımıza örnek teşkil edecek bir model olmuyor. Sinemayı cazip bir mesleğe dönüştürmeliyiz. Anadolu sinemasını ortaya koymalıyız, sinemamızın bir dili olmalı ve modern teknoloji, ekonomik sorunlar gibi bahanelerin arkasına gizlenmemeliyiz. Farklıyı görenler, farklı şeyleri, farklı insanlara anlatma gibi bir mecburiyeti var. Üniversite öğrencisi kampusun içinde sıkışıp kalmamalı, içinde bulunduğu şehrin kalkınmasını sağlamalı. Genç nesillere sinemayı anlatmalı ve bu işi meslek olarak yapacaksa, değişeme ayak uydurmalı, sinemadan uzaklaşan Anadolu insanını iyi sinemalarla buluşturmalıdır.”
SİNEMA EKSİKLİĞİ
Amerika kıtasında bazı ülkelerin sözde Ermeni soykırımını tanımaları için 50’inin üzerinde sinema tiyatro ve müzik çalışması yapıldığını vurgulayan Yenilmez, “Türk Milleti tarih boyunca bırak bir soykırımı, bir insana tecavüz bile yapmamıştır. Ancak Ermeniler, sözde soykırım yasa tasarıları için Güney Amerika ülkelerinde 50’inin üzerinde sinema, tiyatro çektiler. Etnik müzik çalışmaları yaptılar. İnsan tanımadığına değil, tanıdığına ihtiyaç hisseder. Bizde maalesef bu konuya gerekli önem verilmedi. Gerçekleri, bir sinema, tiyatro veya müzikal olarak anlatmadık. Sonunda da böyle bir tabloyla karşı karşıya kaldık.”diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cennetzade, restore ediliyor
GHA/Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Erzurum’daki tarihi cami, medrese, türbe ...
Gençlik Merkezi, tutku oldu
GHA/Gençlik Merkezleri, Erzurum’da eğitimin neredeyse ayrılmaz bir parçası ...
Doğu , Hazar Şiir Akşamları’na hazırlanıyor
Doğu Anadolu Bölgesinin önemli kültür ve sanat etkinliklerinden olan Hazar ...
 
İzciler şehitlerin yolunda
Erzurumlu İzciler Çanakkale’de düzenlenecek Milli Bilinç Kampına katılacak. ...
“Sinema, karanlığa ışık tutar”
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, ...
Şairlerden BEAH’a tam not
Şairler Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni (BEAH) beğendiler.
 
Öğretim Elemanları Karma Sergisi açıldı
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi ...
Tarihimizi tahrip ediyoruz
GHA/Günümüze ulaşanlarının yanında, kaybolmuş medrese ve türbeleriyle ...
Kar Film Festivali marka oldu
A.Ü. İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 5’ncisi düzenlenen “Kar Film ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva